Pentru unii oameni, este greu să prevină apariția rozaceei, acele pete roșii care apar pe mijlocul feței, în zona nasului și unori prezentând mici umflături. Consumul de cafea, expunerea la căldură, la soare și o lungă listă de alimente (de la alimente condimentate până la iaurt) se presupune că declanșează rozaceea sau o agravează.
Dar un studiu publicat de către JAMA Dermatology, nu numai că neagă ideea că ar avea cafeaua vreo vină, ci sugerează faptul că aceasta ar putea chiar să reducă riscul de rozacee, scrie Harvard Medical School.
Mai multă cafea, mai puține pete roșii
Cercetătorii au analizat răspunsurile sondajului privind sănătatea și dieta și au adunat date la fiecare patru ani de la aproape 83.000 de femei (dintre care majoritatea erau rasa albă) din 1991 pana în 2005.
Se pare că femeile care au băut patru sau mai multe cani cafea pe zi au fost cu 23% mai puțin diagosticate cu rozacee în timpul perioadei de studiu, comparativ cu femeile care au băut mai puțin de o ceașcă pe lună. Creșterea aportului de cofeină din ceai, sifon și ciocolată nu a avut nici un impact asupra probabilității dezvoltării rozaceei.
Riscuri mai mici pentru alte afecțiuni grave
Studiul a fost doar observațional și nu se poate dovedi un raport de cauză și efect. Dar cafeaua a fost, de asemenea, legată de numeroase alte beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea tensiunii arteriale, o creștere mai lentă a greutății care vine cu vârsta și riscuri reduse pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 sau boli cardiovasculare ori neurologice.
Articolul integral poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.