Cafeaua: benefică sau periculoasă pentru sănătatea inimii

Cafeaua poate avea un renume greșit când vine vorba de sănătatea inimii. În unele cazuri, cafeaua poate avea un rol important de protecție în fața bolilor cardiovasculare. 

Cafeaua este o sursă excelentă de antioxidanți, substanțe care protejează celulele sănătoase și care pot scădea, în unele cazuri, riscul de boli de inimă, potrivit American Heart Association (AHA).

 

3 căni de cafea pe zi, risc mai mic de boli cardiovasculare

Potrivit unei revizii (link direct)din mai 2018, publicată în Jurnalul Agriculturii și Alimentelor, consumatorii obișnuiți de cafea - cei care consumă între trei și cinci căni pe zi - au un risc cu 15% mai mic de boli cardiovasculare   decât persoanele care nu beau cafea deloc. Mai mult, consumatorii de cafea care au experimentat un eveniment cardiovascular nu prezintă un risc crescut pentru un episod repetat sau deces.

 

Periculoasă pentru persoanele cu tensiune arterială neregulată

Potrivit The Journal of Agricultural and Food Chemistry,  persoanele cu tensiune arterială neregulată, care este un factor de risc pentru atac de cord și accident vascular cerebral, nu ar trebui să consume doze mari de cafea. Pentru ei, vârful temporar, dar dramatic al tensiunii arteriale, cauzat de cofeină, ar putea fi periculos.

Cafeaua și greutatea corporală

Potrivit  AHA, este foarte important modul în care consumăm cafeaua. Deoarece menținerea unei greutăți sănătoase este strâns legată de sănătatea inimii, este indicat să evitați consumul de calorii în exces (și goale) sub formă de zahăr și frișcă. Nu uitați că orice creștere în greutate de la prea multe calorii poate avea un impact negativ asupra sănătății inimii.

De asemenea, modul de preparare al cafelei poate afecta colesterolul. Cafeaua nefiltrată, cum ar fi cea făcută cu o presă franceză, nu este la fel de sănătoasă ca cea care se prepară folosind filtre de hârtie. Motivul este că filtrele elimină cafestolul, un compus cunoscut pentru creșterea lipoproteinei cu densitate mică (cunoscută și sub denumirea de LDL),  colesterolul rău.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel