Așa cum spuneam, cafeaua, mai exact cofeina din ea, stimulează energia și starea de spirit și vă face mai atent. Acest lucru poate fi util, mai ales dimineața sau când aveți mult de muncit. Deși organismul nu o stochează, cofeina vă poate afecta timp de până la 6 ore după ce ați băut cafeaua. Dar asta nu este întotdeauna mai bine. Prea multe cafele pot să vă împingă peste limită, să deveniți nervoși și neliniștiți și să vă dea probleme de sănătate. Să începem însă cu beneficiile cafelei, în afară de cel evident (că te ține treaz și energic):
Efectele benefice
1) Efect benefic pentru păr
Conform Healthline, cafeaua poate fi bună pentru părul tău... dacă o masezi pe scalp. Un studiu publicat în International Journal of Dermatology a constatat că de fapt cofeina poate spori creșterea părului atât la bărbați, cât și la femei, prin stimularea foliculilor de păr, precum și prin promovarea fluxului sanguin către acești foliculi. Asta poate accelera creșterea părului și chiar poate face părul mai puternic.
2) Îmbunătățește performanțele sportive
Dacă practicați sporturi de rezistență, cum ar fi alergatul, ciclismul sau înotul, cofeina vă poate ajuta să alergați mai repede și să experimentați mai puțină durere musculară după. Se pare că funcționează cel mai bine într-o formă non-lichidă, ca o pilulă, luată cu aproximativ o oră înainte de a a face efortul, astfel încât organismul să o poată absorbi complet. Aproximativ 200-400 de miligrame (2 - 4 căni de cafea) au aproape același efect. Mai multă cafea, însă, nu mai ajută.
3) Recuperarea după un antrenament
Unele studii arată că aceeași substanță - cofeina - poate ajuta organismul să se recupereze mai repede după exerciții fizice grele, producând și realimentând o substanță care poate fi stocată, numită glicogen (un polizaharid compus din mai multe molecule de glucoză). Se pare că face acest lucru foarte bine atunci când o combinați cu carbohidrați, din anumite geluri sportive, batoane energizante și băuturi. Trebuie doar să aveți grijă să nu exagerați cu cofeina, pentru că ar putea avea efectul opus asupra recuperării sau performanței în cazul în care interferează cu somnul, atrag atenția experții de la WebMD.
4) Protejează împotriva bolilor
Cafeina pare să contribuie la prevenirea calculilor biliari și a inflamației, printre alte probleme medicale. Unele studii arată că aportul regulat de cofeină ar putea ajuta la prevenirea anumitor boli neurologice, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, Huntington, scleroză multiplă și epilepsie. De asemenea, cafeaua poate preveni depresia. Un studiu al Universității Harvard a arătat că femeile care beau mai mult de 4 cești de cafea pe zi au avut un risc de de depresie cu 20% mai mic si erau mai puțin susceptibile de a comite suicid.
5) Efect protector la cei care au avut AVC sau infarct
S-a constatat anterior că un consum regulat de ceai verde sau cafea poate reduce riscul de deces pentru cei care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Consumul zilnic de ceai verde a redus riscul de deces al supraviețuitorilor cu accident vascular cerebral cu 62%, iar consumul zilnic de cafea (o cafea pe zi) a scăzut rata de deces a supraviețuitorilor unui infarct cu 22%, potrivit studiului. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Stroke. Subiecții care nu au avut antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord și au băut una sau mai multe căni de cafea pe săptămână au avut un risc cu 14% mai mic de mortalitate generală comparativ cu cei care nu au băut cafea, notează verywellhealth.
6) Efecte benefice în tot organismul
„Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap. Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea. Mai nou au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:
# face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene
# are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă
# menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării.
Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.
Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook
Efectele nefaste ale cafelei
1) Interferează cu somnul
Sunt mulți cei care susțin că pot bea cafea și să mergă apoi la culcare fără probleme. Dar e doar o aparență, pentru că ei au, în cel mai bun caz, un somn neliniștit. Prea multă cofeină vă poate întârzia somnul, chiar și cantități moderate pot provoca insomnie la unii oameni, mai ales dacă o beți prea aproape de culcare. Efectele pot fi mai grave pe măsură ce îmbătrâniți. Evitați cofeina în după-amiaza și seara, dacă observați că vă afectează somnul. Și nu uitați că nu este vorba numai de ceai și de cafea. Cafeina se găsește, de asemenea, în ciocolată, băuturi energizante și alte produse și băuturi preambalate.
2) Crește ritmul cardiac și tensiunea arterială
Cafeina este un stimulant și poate provoca inima să bată un pic mai repede, în timp ce te trezește. Pentru majoritatea oamenilor nu este o problemă. Dar, dacă beți prea multă cofeină sau sunteți prea sensibil, pulsul dvs. poate să crească prea mult sau să rămână crescut pe timp îndelungat. Puteți simți chiar că inima bate într-un ritm ciudat, adică să aveți palpitații. Unii oameni spun că se simte ca și inima lor ar sări peste o bătaie. Deși motivul nu este clar, cafeina poate să-ți crească tensiunea arterială pentru o perioadă scurtă de timp și, uneori, și pe termen lung. Poate pentru că blochează un hormon care activează vasodilatația și scade presiunea. Sau poate provoca organismul să elibereze mai multă adrenalină, un hormon care crește tensiunea arterială. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cantitatea de cofeină pe care o puteți bea dacă aveți hipertensiune arterială sau probleme cardiace.
3) Dă dureri de cap
Dacă luați cofeină în fiecare zi, fie sub formă de pilulă (suplimente), fie într-un baton energizant, fie în o beți (cana de cafea), vă construiți toleranță. Apoi, fără doza zilnică, s-ar putea să aveți o durere de cap, pe același mecanism de dependență pe care-l dau și drogurile. Poate fi mai rău dacă renunțați complet și brusc la cofeină. Dacă vreți să renunați, mai bine reduceți treptat cantitatea și să veți simți mai bine.
4) Afectează menopauza
Femeile trec prin menopauză în jurul vârstei de 50 de ani, o fază care pune capăt ciclului lor lunar. Cafeina poate agrava puseele de căldură și transpirațiile, cunoscute ca bufeuri, care se întâmplă adesea în această etapă a vieții. Simptomele pot continua timp de 10 ani sau chiar mai mult. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta cu terapia hormonală, dacă starea vă împiedică rutina zilnică.
5) Nu trebuie băută pe stomacul gol
Persoanele cu afecțiuni precum reflux acid, boala de reflux gastroesofagian, sindromul intestinului iritabil sau boala inflamatorie intestinală ar trebui să fie atenți la consumul de cafea. „În mod normal, sugerăm scăderea consumului de cafea pentru cei cu reflux acid sau boală de reflux gastroesofagian”, spune dr Leslie Langevin, autorul al unei cărți despre puterea antiinflamatoare a alimentelor, de la Whole Health Nutrition, din Richmond, Vermont, SUA. „Asta pentru că, în organism, cofeina reduce presiunea din jurul sfincterului esofagian inferior dintre esofag și stomac și, drept urmare, simptomele de reflux pot crește. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că, de fapt, cafeaua în sine nu este întotdeauna asociată cu simptome crescute de boală de reflux gastroesofagian. Așa că le spun pacienților să renunțe la cafea câteva săptămâni, apoi să o introducă din nou treptat în rutina zilnică, urmărind simptomele”, a arătat specialista, citată de thehealthy.com.
6) Afectează comportamentul la copii expuși în timpul sarcinii
Noi cercetări arată cum cofeina consumată în timpul sarcinii poate schimba căile cerebrale importante care ar putea duce la probleme de comportament mai târziu în viață. Cercetătorii de la Institutul de Neuroștiințe Del Monte de la Centrul Medical al Universității din Rochester (URMC) au analizat mii de scanări cerebrale la copiii de nouă și zece ani și au relevat modificări ale structurii creierului la copiii care au fost expuși la cofeină, în timpul vieții intrauterine. „Acestea sunt un fel de efecte mici și nu cauzează afecțiuni psihiatrice oribile, dar provoacă probleme comportamentale minime, dar vizibile, care ar trebui să ne facă să luăm în considerare efectele pe termen lung ale consumului de cofeină în timpul sarcinii”, a spus John Foxe, dr. Institutul Del Monte pentru Neuroștiințe și cercetător principal al dezvoltării cognitive a creierului adolescenților sau al studiului ABCD de la Universitatea din Rochester. „Presupun că rezultatul acestui studiu va fi o recomandare conform căreia orice cofeină din timpul sarcinii nu este probabil o idee atât de bună.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.