Sunt studii care conformă că persoanele care beau cafea sau ceai au un risc mai mic de a face boli de inimă. Dar, recent, cercetătorii au analizat ce se întâmplă cu persoanele care beau și ceai, și cafea.
Un studiu publicat pe 16 noiembrie 2021 în PLOS Medicine a constatat că consumul de cafea și ceai este asociat cu un risc redus de demență și accident vascular cerebral. Cercetătorii au evaluat sănătatea și obiceiurile auto-raportate de a consuma cafea și ceai a peste 365.000 de adulți în vârstă din Regatul Unit, care au fost urmăriți timp de 11 ani. În comparație cu persoanele care nu au băut nici un ceai sau cafea, persoanele care au băut două până la trei căni de cafea, precum și două până la trei căni de ceai pe zi au avut un risc cu 28% mai mic de demență și un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral în timpul perioada de studii. Combinația ambelor băuturi în dietă părea să aibă o asociere mai puternică cu scăderea riscului.
Studiul este doar observațional și nu dovedește că consumul de cafea și ceai previne accidentul vascular cerebral sau demența. Dar știm că ambele băuturi conțin polifenoli - substanțe chimice din plante care pot ajuta la combaterea inflamației cronice. Inflamația cronică este asociată atât cu demența, cât și cu bolile cardiovasculare, potrivit Harvard Medical School.
Beneficiile ceaiului verde
Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde sunt vaste, de la îmbunătățirea dezvoltării cerebrale până la a ajuta la pierderea în greutate. Protejează împotriva riscului de cancer de piele, are proprietăți anti-îmbătrânire datorită antioxidantului EGCG și vitaminei B12 care îmbunătățește nivelul de colagen. Are, de asemenea, proproetăți antiinflamatorii, mai e folosit pentru a calma tăieturile și inflamațiile de pe piele. Proprietățile sale antiinflamatorii te ajută să alungi roșeața sau iritația de pe față. Utilizarea acestui ceai este utilă atunci când vine vorba de a ajuta la tratarea problemelor dermatologice precum psoriazisul sau rozaceea. De asemenea, este un remediu pentru acnee.
Citește pe DC MEDICAL: Anxietatea prelungită îți poate crea probleme de sănătate. STUDII
Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate și sporește starea de bine, ceaiul verde conține vitamina E, care tinde să hidrateze fața și să hrănească pielea. Așa că nu ezitați să utilizați sau să consumați în mod obișnuit ceai verde pentru beneficiile sale terapeutice. Totuși, e nevoie de atenție la cantitate. Consumat în exces, acesta poate da stări de agitație, din cazau cafeinei pe care o conține.
Proprietăți benefice ale cafelei
Recent, consumul mai mare de cafea a fost legat de un risc mai mic de cancer endometrial, un tip de cancer care debutează în mucoasa uterului, potrivit unei analize a studiilor relevante publicate până în prezent (link direct analiză). De asemenea, cafeaua cu cofeină poate oferi o protecție mai bună decât cafeaua decofeinizată.
Analiza, care a fost publicată în Journal of Obstetrics and Gynecology Research, a inclus 24 de studii observaționale privind consumul de cafea, cu 9.833 de cazuri noi de cancer endometrial care au apărut la o populația analizată de 699.234 de persoane.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care consumau cea mai mare cantitate de cafea au avut un risc relativ mai mic de a dezvolta cancer endometrial, mai exact cu 29% mai mic decât femeile care consumau puțină cafea.
Autorii analizei evidențiază câteva mecanisme care au fost asociate cu potențialele efecte anticancerigene ale cafelei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.