Cafea: consumul mai mare, risc crescut de implicare în accidente rutiere

Angela Sabău |
Data publicării:
Consumatori de cafea
Consumatori de cafea

Consumul mare de cafea sau băuturi energizante al camionagiilor pare a fi asociat cu un risc mai mare de a face accidente rutiere, arată un nou studiu.

Șoferii de camion care au consumat cantități mari de cafea și băuturi energizante au avut accidente mai des, în comparație cu cei care au băut doar cantități mici de cofeină, potrivit unor noi cercetări.

Un studiu care a analizat obiceiurile privind consumul de cofeină ale mai mult de 3.000 de camionagii - 1.653 care beau doar o băutură cofeinizată în fiecare zi și 1.354 care beau în medie cinci -, de asemenea, a descoperit că grupul cu consum ridicat avea o sănătate generală mai slabă.

Cu o medie de 7,5 băuturi cofeinizate pe zi, consumatorii mari de cafea fumau mai mult, beau mai mult alcool, făceau mai puține exerciții fizice și aveau diete mai sărace.

De asemenea, au dormit mai puțin, s-au declarat că sunt mai somnoroși în timpul zilei, au fost mai predispuși la un stil de conducere riscant și agresiv și, cel mai important, s-au auto-raportat fiind implicați în mai multe accidente decât cei care au consumat o cantitate mai redusă de cafeină.

Legătura dintre consumul de cafeină și accidentele rutiere 

Înțelegerea legăturii dintre cofeină și coliziuni ar putea fi valoroasă, spun cercetătorii, întrucât adesea, șoferii care se simt obosiți la volan sunt sfătuiți să consume cafea. ”Cele mai eficiente metode de a combate somnolența sunt să bei, de exemplu, două căni de cafea sau să dormi un somn scurt (cel puțin 15 min).” Se arată în Codul rutier din Marea Britanie

Dr. Ashleigh Filtness, de la Universitatea Loughborough, care a condus studiul, a declarat: „Camionagiii sunt deosebit de vulnerabili la senzația de oboseală din cauza presiunii muncii lor pe ture și de orele lungi petercute la volan. Aceasta este o problemă de siguranță, deoarece somnolența depășește riscul de a fi implicat într-un accident. O contramăsură comună este cofeina - folosită sub diferite forme, inclusiv băuturi și pastile - și după cum au arătat studii anterioare, aceasta poate avea un impact pozitiv asupra riscului de accident. Cu toate acestea, atunci când este consumată în cantități mari pe perioade lungi, are potențialul de a afecta somnul și de fapt crește oboseala și riscul de siguranță. Companiile de transport de marfă și întreprinderile care doresc să îmbunătățească siguranța șoferilor ar trebui să adopte o abordare holistică prin găsirea de modalități de a îmbunătăți somnul și sănătatea împreună - pur și simplu recomandăm cafeina nu este suficientă.”

Consumul moderat de cafea, recomandat

Cu toate acestea, dr. Filtness a adăugat că este important să nu sperie oamenii pentru a nu bea cafea, dacă se simt obosiți la volan. Ea a spus: „Există o mulțime de dovezi care să demonstreze că această cofeină este o contramăsură unică, dar aici analizăm la un nivel ridicat de utilizare a ei, care este mai mare decât cantitatea pe care o consumă  90% din populația americană”.

Cercetătorii au adunat datele prin chestionare și rapoarte medicale de la un grup de 11.000 de șoferi de camioane din SUA - Illinois, Ohio, Kentucky, New Jersey, Virginia, Georgia, Texas și California. Apoi au identificat 3.007 de persoane care au îndeplinit criteriile de cercetare - și le-au împărțit în consumatori mari de cafea și consumatori de cantități scăzute de cofeină.

Studiul a exclus în mod special pe cei care nu consumă cafea și pe consumatorii moderați de cofeină (de două până la patru ori pe zi) pentru a asigura o diferență distinctă între grupuri. Înregistrările de siguranță ale celor două grupuri au fost apoi studiate pentru a obține informații despre accidente și alte încălcări și referință încrucișată cu obiceiurile lor de consum de cofeină.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că șoferii de camion care dețineau permisele de camion mai mult timp și erau în medie mai în vârstă, aveau tendința de a consuma mai multă cofeină.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel