Cadmiu și plumb, 2 metale grele periculoase, descoperite în ciocolată. Ingerarea duce la insuficiență renală, probleme respiratorii, cancer și afectarea sistemului nervos

Cadmiu si plumb - Foto: Freepik @Racool_studio
Cadmiu si plumb - Foto: Freepik @Racool_studio

Reuters a prezentat ingredientele toxice pe care "Consumer Reports" le-a descoperit în ciocolata. Datele prezentate sunt îngrijorătoare. Ce este cadmiu și unde se folosește, de fapt.

Potrivit Reuters, Consumer Reports a declarat că a descoperit niveluri "îngrijorătoare" de plumb și cadmiu într-o treime din produsele de ciocolată pe care le-a testat recent și a a cerut companiei Hershey să reducă cantitățile de metale grele din ciocolata sa.

Grupul non-profit de consumatori a declarat că 16 din cele 48 de produse de la diverși producători pe care cercetătorii săi le-au testat conțineau niveluri potențial dăunătoare de plumb, cadmiu sau chiar ambele.

Consumer Reports a testat produse din șapte categorii de tablete: ciocolată neagră, ciocolată cu lapte și pudră de cacao, ciocolată chipsuri și amestecuri pentru prăjituri cu ciocolată și chiar și ciocolata caldă.

Printre produsele care s-au dovedit a avea un conținut excesiv de metal se numără un baton de ciocolată neagră și un amestec pentru ciocolată caldă de la Walmart, pudră de cacao de la Hershey's și Droste, ciocolată semidulce dulci de la Target, și amestecuri pentru ciocolată caldă de la Trader Joe's, Nestle și Starbucks.

Doar batoanele de ciocolată cu lapte, care au mai puține solide de cacao, nu au fost găsite cu un conținut excesiv de metale.

Consumer Reports a declarat că expunerea pe termen lung la metale poate avea ca rezultat:

- probleme ale sistemului nervos

- suprimarea sistemului imunitar

- afectarea rinichilor

- pericol mare pentru femeile însărcinate și copiii mici.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a spus că experții consideră ciocolata o "sursă minoră de expunere" la plumb și cadmiu la nivel internațional, dar că producătorii și procesatori rămân responsabili pentru asigurarea siguranței alimentelor lor.

Studiul a urmat constatărilor făcute de Consumer Reports anul trecut în lunadecembrie, atunci când 23 din 28 de batoane de ciocolată neagră testate conțineau excesiv de mult plumb sau cadmiu.

Brian Ronholm, directorul de politică alimentară al Consumer Reports, a declarat că Hershey, în calitate de "marcă lider și populară", ar trebui să se angajeze să facă ciocolata mai sigură.

În martie, directorul financiar al Hershey, Steve Voskuil, a declarat că firma sa caută să reducă nivelurile de plumb și cadmiu, spunând că metalele sunt elemente din sol care pot apărea în mod natural într-un produs de ciocolată.

"Ne-ar plăcea să le eradicăm complet", a spus Voskuil.

Consumer Reports a declarat că peste 75.000 de consumatori au semnat o petiție anterioară pentru ca Hershey să reducă metalele grele din produsele sale de ciocolată și că acum adresează din nou o petiție companiei.

"Ciocolata și cacaua sunt sigure pentru consum și pot fi savurate ca de secole", a declarat Christopher Gindlesperger, un purtător de cuvânt al grupului comercial.

Ce este cadmiul și ce riscuri are pentru sănătate

Cadmiul este un element chimic ce a fost descoperit pentru prima dată în 1817 de către chimistul german Friedrich Stromeyer, iar numele său provine de la termenul latin "cadmia," care se referă la un minereu de zinc, numit calamina.

Cu toate acestea, cadmiul a fost mult timp subestimat pentru proprietățile sale, și abia în ultimele decenii s-a înțeles cu adevărat importanța sa în industrie, dar și riscurile pe care le prezintă pentru mediu și sănătatea umană.

Una dintre cele mai cunoscute utilizări ale cadmiului este în bateriile nichel-cadmium (Ni-Cd). Aceste baterii au fost folosite pe scară largă pentru dispozitive portabile, cum ar fi telefoanele mobile, dar au fost înlocuite treptat de bateriile litiu-ion, din cauza conținutului său toxic și a altor dezavantaje.

Cadmiul este folosit în industria de vopseluri și pigmenți, mai ales pentru a crea culori vibrante în lucrările de artă și industria cosmetică. Cu toate acestea, din motive de sănătate, multe țări au restricționat sau interzis utilizarea cadmiului în aceste produse.

Cadmiul este utilizat în producția de rezistențe electrice, care reglează fluxul electric în diferite dispozitive electronice și electrice.

Datorită rezistenței sale la coroziune, cadmiul este folosit pentru acoperirea altor metale în procesul de galvanizare, pentru a le proteja de deteriorare.

Cadmiu, riscuri pentru mediu și sănătate

Cadmiul este un contaminant periculos pentru mediu și sănătatea umană. Câteva motive pentru care este considerat nociv includ:

Cadmiul este un metal greu toxic, care poate avea efecte grave asupra organismelor vii. Ingerarea sau inhalarea cadmiului poate duce la boli severe, inclusiv insuficiență renală, probleme respiratorii, cancere și afectarea sistemului nervos.

Cadmiul poate fi absorbit de plante și animale, în special de plantele care cresc în soluri contaminate cu cadmiu. Acesta poate ajunge în lanțul alimentar și poate afecta direct sănătatea umană.

Activitățile industriale, cum ar fi prelucrarea minereurilor de zinc și cupru, pot duce la eliberarea cadmiului în sol și apă, cauzând poluarea și afectând ecosistemele acvatice și terestre.

Din cauza riscurilor semnificative pe care le prezintă, reglementările stricte și controalele privind utilizarea cadmiului au fost impuse în multe țări. Astfel, este important să se evite expunerea la acest metal și să se recicleze corect produsele care conțin cadmiu pentru a minimiza impactul asupra mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel