Căderea părului, semn al unei afecțiuni grave. Poate duce la boli de inimă sau AVC

Monika Baciu |
Data publicării:
caderea parului - FOTO: Freepik@kuprevich
caderea parului - FOTO: Freepik@kuprevich

Căderea părului poate fi semn al unei afecțiuni grave care provoacă boli de inimă sau chiar AVC. 

Căderea părului poate fi semn al unei afecțiuni grave. Medicii avertizează că simpla cădere a părului poate fi un semn potențial că aveți niveluri ridicate de colesterol.

Colesterolul este un tip de lipidă (grăsime) care este esențial pentru viață. Este un component structural cheie al celulelor, funcționează ca precursor în sinteza anumitor hormoni precum estrogenul, testosteronul și cortizolul și este vital în producția de vitamina D.

Pe lângă aceste funcții, colesterolul este, de asemenea, important în ciclul de creștere a părului, deoarece modulează căile de semnalizare ale părului.

Dr. Zayn Majeed, chirurg la Harley Street Hair Clinic, a spus că nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli cardiovasculare. 

”Multe studii arată că nivelurile ridicate de colesterol, în special lipoproteina cu densitate mică (LDL), cunoscută și sub numele de ”colesterol rău”, pot crește riscul cardiovascular.

Acest lucru este din cauza faptului că poate duce la acumularea de depozite grase cunoscute sub numele de plăci în artere, crescând riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dar nivelurile ridicate de colesterol pot fi, de asemenea, legate de căderea părului”, a spus dr. Zayn Majeed, potrivit Express.

Vezi și: Ceaiul care reduce riscul unui ucigaș tăcut. O cană pe zi poate prelungi viața

Studiile arată că există o prevalență mai mare a dislipidemiei (niveluri nesănătoase ale unuia sau mai multor tipuri de lipide) la femei și bărbați cu alopecie androgenică.

”Un studiu a arătat că femeile și bărbații cu alopecie androgenică au prezentat valori semnificativ mai mari de trigliceride (alt tip de grăsime lipidică), colesterol total și LDL.

Un alt studiu a arătat că femeile cu alopecie androgenică aveau niveluri semnificativ mai mari de colesterol total, LDL și trigliceride. Acest lucru este similar la bărbați, deoarece un studiu a arătat că raportul colesterol total/colesterol HDL era semnificativ mai mare la bărbații cu alopecie androgenică.

S-au găsit, de asemenea, diferențe semnificative în nivelurile de lipoproteină (a) și trigliceride în cazul bărbaților cu cădere a părului. În plus, bărbații cu cădere a părului au arătat, de asemenea, niveluri mai mari de colesterol seric și tensiune arterială în comparație cu bărbații fără cădere a părului.

Acest lucru se încadrează într-o imagine mai largă a asociației semnificative dintre sindromul metabolic (o combinație de diabet, hipertensiune arterială și obezitate) și alopecia androgenică atât la bărbați, cât și la femei”, a mai spus dr. Majeed.

Vezi și: De ce pacienții spitalelor mici sunt trimiși în marile centre. Adrian Pană: Se supracodifică un diagnostic pentru a primi o sumă de bani. Mimăm o întreagă patologie

Ce ar trebui să faceți dacă vă confruntați cu căderea părului

Există multe motive pentru care bărbații și femeile pot pierde părul - stres, schimbări hormonale precum cele din perioada menopauzei sau postpartum, chelie de tip masculin, deficiențe de vitamine sau altele. Prin urmare, este important să investigați întotdeauna mai în profunzime căderea părului.

”Dacă vă confruntați cu căderea părului, vă recomand să consultați medicul de familie pentru un test de sânge de rutină pentru a verifica nivelurile de colesterol.

Medicul de familie ar trebui să vă recomande un control o dată la cinci ani, începând de la vârsta de 40 până la 74 de ani, dar dacă aveți mai puțin de 40 de ani și vă confruntați cu căderea părului, este în continuare util să vă verificați nivelul de colesterol, deoarece intervenția timpurie poate reduce riscul de boli cardiovasculare.

Medicul de familie vă poate recomanda schimbări în alimentație, cum ar fi consumul de grăsimi sănătoase precum cele găsite în uleiul de măsline și nuci, limitarea grăsimilor saturate și trans și prioritizarea alimentelor bogate în fibre solubile, acizi grași omega-3 și steroli vegetali.

Vezi și: OMAD, dieta care promite că vă scapă de kilogramele nedorite într-un timp scurt. Ce este și cum funcționează. Care sunt avantajele, dar și dezavantajele

În plus, și alte schimbări de stil de viață pot ajuta, cum ar fi creșterea nivelului de activitate fizică, reducerea consumului de alcool și renunțarea la fumat.

Medicamentele pot fi, de asemenea, utilizate alături de schimbările de stil de viață pentru a reduce colesterolul la niveluri sănătoase”, a mai spus dr. Majeed.

Deși studiile arată că nivelurile ridicate de colesterol sunt mai susceptibile să fie observate la persoanele cu cădere a părului, nu există o legătură directă, așadar controlul nivelului de colesterol nu va opri căderea părului.

”Este normal să pierdeți în jur de 50-100 de fire de păr pe zi, deoarece părul crește constant într-un ciclu. Cu toate acestea, dacă observați căderea în cantități mari de păr - de obicei văzută pe pernă, în duș sau atunci când vă pieptănați - ar putea merita să vorbiți cu medicul de familie, care poate investiga mai departe sau puteți consulta un specialist în căderea părului pentru opțiuni de tratament”, a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel