Este normal să pierdem, în medie, 50 de fire de păr zilnic, acestea fiind înlocuite cu unele noi. Dacă însă pe perie rămân peste 100 de fire în fiecare zi, atunci podoaba capilară este amenințată de o rărire vizibilă, pentru că ritmul de regenerare nu poate ține pasul cu pierderea.
Căderea părului, cauze frecvente
Dincolo de aspectul estetic, părul este un barometru foarte sensibil al stării de sănătate. Astfel, căderea masivă a părului, firele de păr subțiri și casante, schimbarea bruscă a aspectului părului pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal, ale unor carențe alimentare sau ale unei traume fizice ori emoționale.
Stresul, o cură de slăbire drastică, un eveniment nefericit de viață, o infecție însoțită de febră puternică pot duce la deteriorarea părului. Și asta nu e tot: boli metabolice sau hormonale (diabet, hipotiroidism, hipertiroidism), boli autoimune (lupus, tiroidita Hashimoto, sclerodermie, psoriazis) accelerează pierderea părului.
De asemenea, administrarea unor medicamente (cortizon, interferon, chimioterapice) sau expunerea la substanțe toxice determină căderea părului. Nu întâmplător în cursul unor anchete se efectuează analize capilare pentru a depista consumul de droguri sau de alte subtanțe toxice. Scalpul atrage toxinele ca un magnet, iar urmele de medicamente, droguri, poluanți, metale grele, pesticide pot fi detectate prin analiză tisulară chiar și la 90 de zile după expunere.
Unele obiceiuri ce țin coafură: prinderea părului în coadă strânsă, pieptănarea părului în mod exagerat, utilizarea plăcii de întins părul, decolorarea și vopsirea frecventă nu sunt prietenoase cu părul fragil. Firele de păr se subțiază și mai mult, rădăcinile se slăbesc, iar căderea părului ia proporții îngrijorătoare.
Rezolvarea cauzei, grija pentru o alimentație echilibrată, îngrijirea corespunzătoare și nu în utimul rând recomandările unui medic dermatolog te pot ajuta să stopezi căderea părului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.