Cacaua și ciocolata, beneficii pentru sănătate. Ene: Gustul perfect pentru a ne atrage toate simțurile

Sonia Baciu |
Data publicării:
cacaua si ciocolata. FOTO: Freepik
cacaua si ciocolata. FOTO: Freepik

Cacaua și ciocolata ajută sănătatea inimii și îmbunătățește funcțiile cognitive. La ce trebuie să fim atenți când consumăm ciocolată neagră.

Cacaua, praful obținut din boabele de cacao, are multiple beneficii pentru sănătate și este unul dintre ingredientele principale ale ciocolatei, un aliment care ne conferă o stare de bine, pe lângă celelalte calități ce vin la ”pachet”.

”Ciocolata are gustul perfect pentru a ne atrage toate simțurile. Avem dulce, avem gustul gras, grăsimea din ciocolată, și dacă îi mai adăugăm și un pic de sare, cum este ciocolata cu caramel sărat deja lucrurile devin minunate”, a declarat dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice. la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cacaua, beneficii pentru sănătate

Cacaua, în starea sa pură, are o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Cacaua conține compuși vegetali numiți flavonoide - în special catehină, epicatechină și procianidină.

Acest ”trio” puternic acționează pentru a relaxa vasele de sânge și pentru a reduce tensiunea arterială, fapt ce conduce la reducerea riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral.

Echilibrează colesterolul

Consumul de cacao poate ajuta în reglarea colesterolului general, prin reducerea celui rău, respectiv a trigliceridelor. Un nivel optim de colesterol reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă.

Antioxidant puternic, reduce riscul de diabet

Praful de cacao are un scor ORAC de 55.653 μ mol TE/100g, ceea ce face ca produsele pe bază de cacao să aibă o puternică acțiune antioxidantă.
Stresul oxidativ a fost asociat cu diverse boli cronice, grave, printre care bolile de inimă, dar și diabetul zaharat. Astfel, consumul de cacao poate ajura în reducerea riscului de a dezvolta această afecțiune metabolică.

Ajută funcțiile cognitive

Consumul de cacao ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Studiile arată că flavonoidele, atât de prezente în cacao, sunt responsabile de îmbunătățirea fluxului sanguin spre creier, fapt ce duce la îmbunătățirea atenției, abilităților de procesare și a memoriei, arată HealthyEating.

Vezi și: Bomboanele, pline de E-uri. Conțin un compus folosit și la explozivi

Ciocolata, consum optim. Atenție la cea neagră

În ceea ce privește consumul de ciocolată, dr. Laura Ene susține că o cantitate optimă pe zi este de 20-40 de grame de ciocolată, dar ”depinde și de necesarul caloric al fiecăruia și de ce avem de reglat cu silueta noastră.

Ce este foarte sănătos în ciocolată, pentru că există studii care spun că ne protejează cardiovascular, sunt acești antioxidanți, polifenoli - catehine și flavonizi, care sunt pe scara ORAC a antioxidanților unii dintre cei mai sus.

Aceștia protejează celulele corpului nostru de agresiunile factorilor de mediu, poluanți, radicali de oxigen, care pot schimba în rău celulele corpului”, a mai spus medicul, subliniind că atunci când suntem la cure de slăbire trebuie să fim atenți la numărul de calorii, ”mai ales că ciocolata neagră îngrașă mai mult decât ciocolata normală, cu lapte”.

3. -imagine fara descriere- (dark-chocolate-bar-with-scattered-cocoa-powder-beans-bowl_27199200.jpg)

Ciocolată neagră. FOTO: Freepik

Explicația medicului, în contextul în care se recomandă consumul de ciocolată cu un conținut cât mai mare de cacao, este dată de faptul că aceasta are mai mult ulei, iar ”grăsimea per gram are 9 calorii față de zahăr care oferă numai 4 calorii. Recomandarea pentru consumul de ciocolată neagră este pentru că are mai mulți antioxidanți și mai mulți polifenoli, datorită bobului de cacao și a cantității de cacao mai mare.

Ciocolata cu lapte, cu mai puțină cacao, are mai multă grăsime și mai mult zahăr. Iar grăsimea cu zahărul, știm că favorizează bolile de inimă și bolile cardiovasculare”, a mai spus medicul.

De altfel, tocmai pentru gustul amărui pe care îl are ciocolata neagră, consumul acesteia nu va fi unul foarte ridicat, în comparație cu ciocolata cu lapte, care se topește, la propriu, în gură.

Vezi și: Testele genetice, importante pentru depistarea mutațiilor care duc la cancere. Săbău: Între 5 și 10% sunt cancere ereditare

Cacaua caldă, înlocuitorul ciocolatei

2. -imagine fara descriere- (cocoa-drink-cooking_95926900.jpg)

Băutură cu cacao. FOTO: Freepik

Totodată, mai spune medicul, în cazul persoanelor care ”nu reușesc să mănânce ciocolată sau nu se pot reținea la o singură tabletă de ciocolată, întotdeauna recomand o cană de cacao caldă, cu un pic de scorțișoară, eventual cu un pic de lapte, numai ca să fie parfumul acela de ciocolată. Iar pentru cei care vor să se poată limita la două pătrățele de ciocolată, este minunată combinația cu un fruct. Fructul taie un pic gustul și aroma ciocolatei, dar păstrează sațietatea de care avem nevoie”, a mai spus medicul.

Vezi și: 7 obiceiuri alimentare pentru scăderea tensiunii arteriale. Cu ce poate fi înlocuită sarea din bucate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel