Cabinetele medicilor de familie, verificate. Rafila, anunț. Cosmin Alexandrescu: E ca și cum ai spune că toți medicii sunt hoți

Monika Baciu |
Data publicării:
cabinetele medicilor de familie - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan
cabinetele medicilor de familie - FOTO: Freepik@Guzov Ruslan

Cabinetele medicilor de familie vor fi supuse unor verificări. Sunt discuții legate de sumele pe care cabinetele le încasează de la CNAS.

Cabinetele medicilor de familie sunt supuse unor verificări pentru a stabili modul de cheltuire a fondurilor. Au existat discuții potrivit cărora unele cabinete medicale decontează sume importante de bani.

"În acest acord este inclusă și o verificare a cabinetelor de asistență medicală primară, pentru că au existat niște vârfuri în care serviciile prestate au depășit capacitatea de a le furniza într-un anumit interval de timp. 

S-au făcut multe speculații legate de veniturile medicilor de familie. În general, la nivelul unui județ, venitul mediu pe un cabinet de medicină de familie este undeva la 40.000-42.000 lei pe lună, din care trebuie să plătească cel puțin un asistent, trebuie să plătească cheltuielile cabinetului medical și taxe.

La un venit de 40.000 de lei, venitul net al unui medic de familie este undeva între 10.000-15.000 lei", a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Europa FM.

Vezi și: Medicii amână protestele. La ce acord au ajuns cu CNAS

Ce spun medicii

Medicii susțin că nu există venituri atât de mari în rândul cabinetelor de medicină de familie. Aceștia au explicat că finanțarea este de 3% per capita, adică pacient și 65% pentru serviciile prestate.

"Ni s-a spus că vor fi controale numeroase, din echipe mixte formate din funcționari ai Ministerului de Finanțe, ai CNAS și la care au solicitat să participe și reprezentați ai Colegiului Medicilor pentru a vedea dacă într-adevăr consultațiile raportate și există. E ca și cum ai spune că toți medicii sunt niște hoți",  a explicat Cosmin Alexandrescu, președinte APMA.

"Dacă există astfel de medici cu facturi uriașe nu putem confirma, dar nici infirma. Nu trebuie să generalizăm, ci trebuie să găsim mecanisme. (...) CNAS ar trebui să ne dea o medie a facturilor plătite ca să vedem și noi unde sunt acele județe unde facturile sunt foarte mari", a explicat prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel