Cabinetele medicilor de familie vor fi modernizate cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. 3000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistenţă medicală primară vor fi modernizate, renovate și dotate cu echipamente medicale. Bugetul total al acestui proiect fiind de peste 180 de milioane de euro.
”Proiectul se referă la dezvoltarea infrastructurii asistenţei medicale prespitaliceşti şi de data aceasta discutăm despre cabinetele medicilor de familie. Programul înlesnește investiții în 3.000 de cabinete medicale de familie din România, un proiect care în momentul de față este operațional.
Este foarte importantă participarea medicilor de familie la acest efort de modernizare, pentru că acest proiect asigură anumite resurse care pot să îmbunătățească foarte mult calitatea serviciilor de sănătate pentru populația din România, mai ales din zonele defavorizate, zone rurale.
Sunt 3.000 de cabinete sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară care vor fi renovate, modernizate și dotate cu echipamente. Bugetul total al acestui proiect este de circa 180 milioane de euro. Există, conform prevederilor din PNRR, două liste: o listă preselectată – 135 milioane de euro şi 45 de milioane de euro pentru alte 750 de cabinete de medicină de familie care se înscriu pe o platformă pe care o au la dispoziţie. 750 de cabinete dintr-un total mai mare care vor fi alese pe baza îndeplinirii criteriilor minimale de eligibilitate”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă”, a declarat ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.
60.000 de euro pentru fiecare cabinet
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că fiecare cabinet va primi 60.000 de euro.
”Prima, în valoare de 45.000 euro, cea de-a doua, de renovare, în valoare de maximum 15.000 de euro, decontabili direct celor care aplică pentru renovare. (…) Sunt eligibile echipamente IT sau programe informatice, mobilier, instrumentar medical, sisteme de dezinfecţie, analizoare rapide de biochimie, hematologie, EKG digital, ecograf portabil, spirometru digital, holter pentru monitorizare tensiunii arteriale, monitor pentru funcţiile vitale, defribrilator automat. Dotarea cabinetelor de medicină de familie este esenţială pentru transformarea cabinetelor de medicină de familie şi a medicilor de familie în furnizori de servicii medicale de complexitate de care oamenii au nevoie în sistem ambulatoriu”, a afirmat Alexandru Rafila.
Cabinetele din mediul rural, prioritare
Cabinetele din mediul rural au prioritate la finanțare.
”În ceea ce priveşte elaborarea listei preselectate, au fost utilizate datele obţinute de la CNAS, respectiv lista medicilor de familie. S-a ţinut cont de dispersia populaţiei din zona în care se desfăşoară activitatea medicală, distanţa faţă de o unitate medicală care are UPU sau CTU şi un anumit spor legat de sporul care se acordă în contract acestor cabinete de medicină de familie, iar acest spor este acordat proporţional cu gradul de izolare.
Cu cât localitatea este mai izolată, cu atât scorul este mai mare. Au fost selectate 2.250 de cabinete de medicină de familie iar în rezervă, pentru că nu este sigur că toţi vor îndeplini criteriile necesare, există şi o listă de completare cu alte 1.100 de cabinete de medicină de familie. În cadrul apelului pe care l-am lansat în cursul acestei dimineţi, 750 de cabinete de familie au fost selectate”, a explicat ministrul.
Vezi și: Topul alimentelor care provoacă arsuri la stomac. Trebuie evitate, deși unele sunt sănătoase
Investiții în sistemul medical
Investiții cu fonduri europene se vor realiza în sistemul sanitar din România. Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală din cadrul PNRR.
Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiții ce presupun construcția și dotarea de spitale / unități spitalicești noi la nivel național, din lista de 49 de obiective inscrise de către Ministerul Sănătății in anul 2021 și convenite cu Comisia Europeană.
”Până în 2026 un număr de cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești vor fi construite și dotate cu echipamente, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția totală se va ridica la peste 1.7 milarde de euro.
Noile construcții vor respecta cerințele de eficiență energetică (NZEB), conform legislației naționale și standardele de calitate și performanță existente la nivel internațional. Includerea proiectelor în lista proiectelor finanțate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătății, respectând prevederile metodologiei de prioritizare.
Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanțare specifice fiecărei investiții”, anunță Ministerul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.