Sport, tineri. Cercetătorii ai Organizației Mondiale a Sănătății au analizat datele adunate între 2001 și 2016 de la 1,6 milioane de studenți, cu vârste între 11 și 17 ani, din 146 de țări. Și au descoperit că 81% dintre ei nu respectau recomandările OMS - o oră de activitate fizică moderată până la viguroasă în fiecare zi.
"Fetele erau mai puțin active decât băieții din toate țările, cu excepția a patru țări: Tonga, Samoa, Afganistan și Zambia. În aproape o treime din țări (29%), fetele au primit mai puțin de 10 puncte procentuale să răspundă recomandărilor OMS. Cele mai mari lacune au fost în Statele Unite și Irlanda. În 73% dintre țări, diferența de gen a crescut între 2001 și 2016. În 2016, 90% sau mai multe dintre fete din 27 de țări nu au avut suficiente niveluri de activitate. În rândul băieților, acest lucru a avut loc doar în două țări", arată un material publicat pe webmd.
Cei mai inactivi au fost adolescenții din Filipine și fetele din Coreea de Sud, în timp ce Bangladeshul a avut cele mai mici rate de inactivitate fizică pentru ambele sexe, susține studiul OMS publicat pe 21 noiembrie în revista Lancet Child & Adolescent Health.
Autorul studiului, Regina Guthold, un ofițer tehnic de la supravegherea factorilor de risc de boli cronice de la OMS, la Geneva, amintea, într-un comunicat de presă, despre beneficiile activității fizice din adolescență: o îmbunătățire a capacității cardiace, pulmonare și musculare, o mai bună sănătate osoasă și controlul greutății; există dovezi că activitatea fizică beneficiază de sănătatea creierului și de abilitățile sociale.
Cercetătorii OMS au cerut: extinderea politicilor și programelor existente pentru a stimula activitatea fizică a adolescenților; mai multe acțiuni din sectoare precum educația, urbanismul și siguranța rutieră pentru a oferi mai multe oportunități pentru ca tinerii să fie activi; liderii politici și alții să promoveze importanța activității fizice pentru toți oamenii, inclusiv pentru adolescenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.