Câți medici epidemiologi avem și de unde scoatem mai mulți. Dr Borcean, CORONAVIRUS

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
În China, unde a izbucnit epidemia, zeci de mii de pacienți sunt infectați cu coronavirus. Foto: Xinhua Video
În China, unde a izbucnit epidemia, zeci de mii de pacienți sunt infectați cu coronavirus. Foto: Xinhua Video

În contextul creșterii rapide a numărului de cazuri de infecție cu coronavirus, Dr Gheorghe Borcean, președintele CMR, a explicat câți medici infecționiști și epidemiologi sunt în România și de unde am putea aduce mai mulți.

„Astăzi avem în țară 459 de medici epidemiologi și infecționiști activi la un loc, repartizați în județe. (...) Aceștia sunt cei din linia 1, de calitate – să zicem așa – în acest război. Un fel de Stat Major. Ceilalți medici sunt infanteriștii", a spus dr Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Dar epidemiologii și infecționiștii nu sunt distribuiți matematic egal în județe, a punctat jurnalistul Val Vâlcu. „Asta ar însemna cam 10 pe județ, numai că Bucureștiul are mai mulți", a arătat el. De fapt, mare parte din acești medici sunt concentrați în Capitală și în celelalte centre universitare.

De unde scoatem mai mulți infecționiști și epidemiologi

Există o resursă neutilizată la adevărata ei capacitate: proaspeții medici specialiști, cei care au terminat rezidențiatul anul trecut în decembrie, și care nici acum nu și-au găsit locuri de muncă, a mai arătat jurnalistul. „DC Medical a semnalat încă din decembrie că e o problemă cu acești medici specialiști, unii chiar din aceste domenii, epidemiologie și sănătate publică, care nu își găseau de lucru", a punctat Val Vâlcu.

„De acum or să-și găsească", a replicat scurt dr Gheorghe Borcean. „Da, nici spitalele nu scoteau posturi la concurs, dar în general era și problema că medicul care iese din rezidențiat, care s-a pregătit într-o clinică universitară, ar dori să rămână acolo. Să fie acolo unde a fost. Să fie la Timișoara, să fie la București, la Craiova, la Iași, unde s-a format, crezând, acel tânăr coleg, că doar acolo se practică. Nu, profesie se practică pe peste tot, și în periferia țării, și în orașele mici, și în spitale orașelor mici, și în cabinetele din fostele policlinici, peste tot. Dorința tuturor este de rămâne acolo, și a mea ar fi astăzi aceeași, dar nu se poate. La timpul nostru se făcea o repartiție. Statul repartiza", a continuat președintele CMR.

Posturile, scoase la concurs centralizat

Jurnalistul Val Vâlcu a spus că o soluție pentru problema angajării medicilor proaspăt specialiști ar fi scoaterea centralizată la concurs a posturilor din spitale. „Adică ai intrat în rezidențiat, toți au intrat odată, toți au ieșit odată, după aia începe vânătoarea. Și se întinde treaba asta pe un an, poate doi, timp în care niște oameni, cu familie, care nu mai au 21, 22 sau 23 de ani, au 29-30, cu rate și cu probleme, și cu o înaltă calificare, nu se vor duce vânzători de pantofi trei-patru luni până când își găsesc loc de muncă", a arătat el.

Chiar dacă recunoaște că a sta ar fi o soluție, șeful CMR spune că nu poți obliga pe cineva să accepte un post. „Este o discuție lungă despre asta, despre a obliga pe cineva să meargă într-un loc, după ce el a fost instruire, este un drept al său cetățenesc să aleagă un loc anume, pe care îl dorește, nu să meargă să fie repartizat undeva, ca să fie obligat să rămână acolo (...) Astfel de împrejurări, ca cele din zilele de astăzi, poate vor genera o gândire de forma asta, în care o anume măsură a libertății individuale să fie nu neapărat restricționată, ci dirijată într-un sens pentru binele colectiv. (...) Cu creșterea asta salarială de ultimii ani, aproape toate posturile au devenit interesante”, a arătat medicul. 

Ce spune medicul despre evoluția posibilă a pandemiei de coronavirus în România și cum va face față sistemul nostru de sănătate, aflați în video:


Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel