Butonatul pe telefon, asociat cu durerile de cap. Are consecințe negative

Monika Baciu |
Data publicării:
telefon - FOTO: Freepik
telefon - FOTO: Freepik

Ce se întâmplă în creier când butonezi telefonul. Efectul dureros pe care îl are acest obicei.

Vezi și: Ce trebuie să știi dacă ai unghiile lungi. Prof. dr. Mircea Beuran: Uitați-vă la asta

Un nou studiu a descoperit că utilizarea prelungită a telefonului ar putea crește riscul de migrene debilitante, o afecțiune care provoacă dureri intense de cap, sensibilitate la lumină, oboseală și greață.

Rezultatele cercetării

Studiul realizat de cercetători de la Spitalul Central Taiyuan din China a descoperit că utilizarea prelungită a telefonului este unul dintre cele două obiceiuri asociate cu un risc crescut de migrene.

Celălalt obicei legat de acest risc este consumul de cantități mari de carne de pasăre. În schimb, consumul de cafea și de pește gras, cum ar fi macroul și tonul, a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariție a acestei afecțiuni.

Vezi și: Dieta, asociată cu dezvoltarea cancerului hepatic. Modifică structura ADN-ului

Studiile anterioare și dovezile

Această cercetare adaugă la o serie de dovezi în creștere care leagă utilizarea telefonului de migrene. Un studiu turcesc a arătat că utilizarea smartphone-urilor nu doar că a crescut frecvența, dar și durata durerilor de cap în rândul persoanelor care suferă de migrene. Mai mult, utilizarea excesivă a telefonului a fost asociată cu o calitate slabă a somnului și somnolență diurnă, în special pentru cei care trăiesc deja cu migrene.

Butonatul pe telefon, asociat cu durerile de cap - FOTO: Freepik

O preocupare de sănătate în creștere

Migrena este o afecțiune severă și pe termen lung care afectează milioane de oameni. Doar în Marea Britanie, aproximativ șase milioane de persoane suferă de migrene, majoritatea bazându-se pe analgezice sau medicamente pe bază de prescripție, cum ar fi triptanii, pentru a ameliora simptomele.

În ultimii ani, NHS (Serviciul Național de Sănătate) a introdus tratamente inovative pentru migrene, inclusiv inhibitori ai peptidei genei calcitoninei, care s-au dovedit a reduce semnificativ frecvența și severitatea atacurilor de migrenă. Cu toate acestea, aceste tratamente sunt oferite doar pacienților care nu au răspuns la alte medicamente.

Vezi și: Nu arunca șampania rămasă. Șase trucuri de înfrumusețare la care o poți folosi

Gestionarea factorilor declanșatori și sfaturi pentru prevenire

Experții subliniază importanța identificării și gestionării obiceiurilor care declanșează migrenele. Printre factorii declanșatori comuni se numără stresul, nivelul scăzut de zahăr din sânge, consumul excesiv de cafea și perioadele lungi petrecute în fața ecranelor.

Conform Pippei Coulter, manager al Asociației Migrenei din Marea Britanie, "pentru unii, lumina sau reflexiile ecranului sunt factori declanșatori, în timp ce pentru alții, tensiunea musculară din gât și umeri provocată de utilizarea prelungită a telefonului poate contribui la apariția unui atac dureros de cap".

Vezi și: Trucul genial care absoarbe umiditatea din casă. Ai nevoie de o șosetă și un ingredient pe care mulți îl avem în casă

Sfaturi practice pentru reducerea riscului

Dacă utilizarea telefonului pare să declanșeze migrene, experții recomandă ajustarea luminozității ecranului, modificarea dimensiunii textului și menținerea unei posturi corecte în timpul utilizării telefonului. De asemenea, luarea de pauze regulate de la ecrane poate ajuta la reducerea probabilității apariției unui atac. Identificarea și gestionarea acestor factori declanșatori ar putea fi esențiale pentru prevenirea migrenelor în rândul celor afectați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Jean-Marie Le Pen a murit

07 ian 2025, 14:27
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel