Buprenorfina, opțiune sigură pentru ameliorarea durerii la vârstnici

Monika Baciu |
Data publicării:
buprenorfina - FOTO: Freepik
buprenorfina - FOTO: Freepik

Mai multe medicamente pot provoca  inflamație, sângerări gastrice și leziuni renale în cazul vârstnicilor.

Pe măsură ce persoanele îmbătrânesc, experimentează inevitabil dureri, iar trecerea pragului vârstei de 80 de ani crește riscurile asociate medicamentelor folosite în gestionarea durerii cronice. Aceste tratamente pot aduce cu sine complicații precum inflamația, sângerările gastrice, leziunile renale sau constipația, ceea ce face ca unii medici să evite terapiile agresive pentru durere în rândul celor mai în vârstă, adâncind astfel suferința lor.

"Durerea provoacă daune dincolo de suferința fizică asociată cu ea," spune Diane Meier, MD, specialistă în geriatrie și îngrijire paliativă la Mount Sinai Medicine din New York City, care tratează mulți pacienți în vârstă de 80 și 90 de ani, potrivit Medscape.

Efectele negative ale durerii

Efectele negative ale netratării durerii pot include pierderea mobilității și izolarea, spune Dr. Meier. Și, pe măsură ce aceste daune se acumulează, unii clinicieni ar putea evita utilizarea unui analgezic care ar putea aduce multă alinare: Buprenorfina.

"Oamenii gândesc la buprenorfină asemenea cum gândesc la metadonă", spune Dr. Meier, ca ceva prescris pentru tratamentul tulburărilor de consum de substanțe. În realitate, este un analgezic eficient în alte situații.

Vezi și: Fibrilația atrială, creștere alarmantă a numărului de cazuri. Simptomele, greu de identificat

Buprenorfina, eficacitate

Buprenorfina este mai eficientă în tratarea durerii cronice decât alte opioide care au un risc mai mare de dependență și adesea cauzează constipație la pacienții vârstnici. De asemenea, buprenorfina este mai ușoară pentru rinichi și are un risc mai mic de dependență în comparație cu opioidele precum oxicodonă.

"Există un tipar în geriatrie: începeți cu doze mici și avansați încet", spune Jessica Merlin, MD, PhD, specialistă în îngrijire paliativă și medicină pentru dependențe la University of Pittsburgh Medical Center din Pittsburgh, Pennsylvania.

Dr. Merlin recomandă începerea pacienților în vârstă cu dureri cronice cu o doză de 10 micrograme/oră de Butrans, una dintre cele mai mici doze disponibile. Medicii ar putea monitoriza efectele secundare, care în general vor fi ușoare, cu scopul de a nu mări doza dacă durerea este controlată.

Vezi și: Psilocibina: Perspective noi asupra terapiei și flexibilității cerebrale

Medicamente - FOTO: Freepik

Remedii nonfarmacologice, considerații asupra medicamentelor

"Terapia nonfarmacologică este foarte puțin utilizată", spune Dr. Merlin, chiar dacă există multiple alternative la medicamente care pot îmbunătăți simptomele durerii cronice la orice vârstă.

Terapia cognitiv-comportamentală sau terapia acceptării și angajamentului pot ajuta ambele la reducerea impactului durerii, mai spune spune Dr. Merlin. Și pentru cei care pot face acest lucru, programele de terapie fizică, yoga sau tai chi sunt toate modalități de întărire a apărării organismului împotriva durerii, adaugă Dr. Merlin.

Uneori este necesară și medicamentația.

"Nu poți face ca o persoană în vârstă să participe la reabilitare dacă are dureri severe", spune Dr. Meier, adăugând că utilizarea judicioasă a medicamentelor ar trebui să meargă mână în mână cu tratamentul nonfarmacologic.

Când medicamentele sunt inevitabile, internistul Douglas S. Paauw, MD, începe cu injecții topice la locul durerii - de exemplu, la o articulație problemă - în loc să folosească medicamente sistemice care afectează mai multe organe și creierul.

"Încercăm să nu inundăm corpul lor cu medicamente" pentru probleme localizate, spune Dr. Paauw, ale cărui obiectiv când tratează pacienți vârstnici cu dureri este să îmbunătățească funcționarea lor zilnică și calitatea vieții.

Vezi și: Frecvența mișcărilor intestinale, impact asupra sănătății. Descoperiri revoluționare care ne arată cât de sănătos este intestinul

Medicamente sistemice

Durerea este adesea răspândită în întreg corpul în loc să se concentreze într-un singur punct, ceea ce necesită medicamente sistemice dacă terapiile fizice și abordările similare nu au redus durerea. Conform ghidurilor American Geriatrics Society (AGS), în această situație, Dr. Paauw începe cu acetaminofen (Tylenol) ca tratament pentru durerea sistemică cu cel mai mic risc.

Dr. Paauw sfătuiește adesea pacienții mai în vârstă să înceapă cu 2 grame/zi de acetaminofen și apoi să progreseze la 3 grame dacă doza mai mică are efecte secundare gestionabile, în locul dozei standard de 4 grame pe care el crede că este destinată pacienților mai tineri.

Când acetaminofenul nu reduce suficient durerea sau agravează inflamația, dr. Paauw poate folosi medicamentele pentru durere nervoasă precum pregabalin sau antidepresivul duloxetină - în special dacă durerea pare a fi neuropatică.

Antidepresivele triciclice erau recomandate anterior pentru durerea neuropatică la adulții mai în vârstă, dar acum sunt pe lista de criterii Beers a AGS pentru medicamente de evitat la pacienții în vârstă din cauza riscului de a provoca amețeli sau stres cardiac. Dr. Paauw ar putea totuși să folosească un triciclic, dar numai după o analiză atentă a riscurilor și beneficiilor.

Vezi și: Vârsta când începem să pierdem din masa osoasă. Dr. Cătălina Poiană: Trebuie să ne îngrijoreze. E important să luați calciu și vitamina D

Antiinflamatoarele, eficiente pe perioade scurte

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul (Motrin) sau naproxenul (Aleve) ar putea funcționa în perioade scurte, spune Dr. Paauw, deși pot cauza sângerări la nivelul stomacului sau leziuni renale la pacienții mai în vârstă.

De aceea, AINS nu sunt recomandate de AGS pentru managementul durerii cronice. Și opioidele precum oxicodona nu funcționează pe termen lung la doze mici, ducând adesea la escaladarea dozei și dependență.

"Societatea Americană de Geriatrie pune într-adevăr opioidele în partea de jos a listei", spune Dr. Paauw, fiind utilizate "cu prudență și rar".

Opioidele pot interacționa cu alte medicamente crescând riscul de cădere, adaugă dr. Meier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel