„Bunicul Luizei Melencu a fost externat astăzi, în jurul orei 11.40, la cerere, din Spitalul Clinic de Urgență Județean Craiova. A cerut să fie externat ca să fie lângă fiica sa. Bătrânul este cronic hipertensiv și din cauza presiunii psiho-emoționale pe care o suportă de luni de zile, poate oricând să recidiveze. Mama fetei dispărute este în aceeași stare de afectare emoțională și epuizare fizică. Oamenii aceștia nu dorm, nu mănâncă, sunt permanent sub presiune, și asta nu de ieri de azi”, a avertizat dr Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SCJU Craiova.
Starea emoțională le pune în pericol sănătatea și viața
Bătrânul nu suportă să fie departe de fiica sa, disperat fiind că de luni de zile nu știe ce s-a întâmplat cu nepoata. Medicul a spus că cei doi, mama Luizei Melencu și bunicul ei, sunt într-o stare emoțională foarte precară, extrem de fragilă, iar riscurile pentru sănătatea lor sunt majore pentru că pot oricând să apară complicații grave.
„Sunt epuizați fizic și psihic, oricând pot ceda. Trebuie ajutați și susținuți, pentru că sunt victime în toată povestea aceasta și trăiesc în incertitudine cumplită de luni de zile”, a arătat dr Geormăneanu.
Medicul a povestit că atunci când cei doi au fost aduși la spital erau atât de speriați de ce li se întâmplă încât nu suportau să fie la distanță unul de călălalt. Că fiecare medic din SCJU Craiova care s-a apropiat de ei a trebuit să fie foarte atent la ce spune și ce face, ca să le poată diminua disconfortul și să-i poată consulta și trata. Cei doi au primit tratament medicamentos, dar în situația dată trebuie avut grijă de ei, ca să-l și urmeze.
Au nevoie de psiholog
„Au refuzat să stea departe unul de celălalt, de aceea au fost aduși la spital cu o ambulanță SMURD pentru victime multiple. A fost foarte greu să îi liniștim cât de cât, ca să le putem face analize și să-i stabilizăm. Acestor oameni trebuie să li se explice uman și calm tot ce se întâmplă, ce se întâmplă cu ei și ce se întâmplă în jurul lor. Trebuie să li se explice fiecare pas, de ce li se iau probe de sânge, ce analize li se fac, de ce se fac aceste analize, cu mare gripă, pentru că emoțional sunt foarte fragili. Trăiesc de atâtea luni în incertitudine și nu au au încredere în nimeni și în nimic. Bunicul care și-a pierdut nepoata, nu știe nimic de ea de atâtea luni, nu suportă ideea să fie despărțit și de fiica sa. Trebuie asistați de un psiholog, și nu trebuie forțați să facă nimic din ceea ce nu doresc să facă. Ei sunt victime în toată povestea aceasta, nu infractori. Nu trebuie bruscați sau luați cu forța. Pierderea unui membru al familiei este traumatizantă în orice situație. Pentru un părinte, pentru un bunic, este și mai cumplit să treacă prin așa ceva. Gândiți-vă că nu e în firea lucrurilor ca o mamă să supraviețuiească pruncului ei sau - Doamne-ferește! - să-și înmormânteze copilul. Noi le-am făcut examen psihiatric și, așa cum vă spuneam, au cedat nervos. Le-am făcut recomandarea de a fi asistați permanent de un psiholog”, a detaliat dr Cristiana Geormăneanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.