Bumbacul, avantaje și dezavantaje. Pentru 1kg de bumbac e nevoie de 20.000 de litri de apă

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
bumbacul foto:freepik@azerbaijan_stocking
bumbacul foto:freepik@azerbaijan_stocking

Bumbacul, avantaje și dezavantaje. Câtă energie și ce materiale sunt folosite pentru cultivarea și prelucrarea bumbacului în întreaga lume.

Bumbacul, unul dintre cele mai utilizate materiale din lume, este cunoscut pentru confortul său, versatilitatea și durabilitatea sa aparentă. Cu toate acestea, în spatele acestor calități apreciate, se ascund atât avantaje remarcabile, cât și dezavantaje care aduc provocări majore în ceea ce privește durabilitatea și impactul asupra mediului. Într-o lume axată pe sustenabilitate, înțelegerea completă a progreselor și a problemelor legate de utilizarea bumbacului este esențială pentru a lua decizii informate și responsabile în ceea ce privește îmbrăcămintea și consumul. 

Vezi și: Dovleceii zucchini întăresc vederea. Consumați regulat, pot reduce și riscul de diabet de tip 2

Bumbacul este un material adecvat pentru toate anotimpurile - structura sa de fibre te menține răcoros în timpul verii, oferind totodată un strat suplimentar de izolare în timpul iernii.

Spre deosebire de fibrele sintetice precum nylonul, poliesterul sau acrilicul, bumbacul nu eliberează microplastici atunci când este spălat. Acest lucru se datorează faptului că este o fibră naturală, nu una fabricată din substanțe petrochimice, potrivit Cariki.

Există un motiv pentru care bumbacul a fost purtat timp de mii de ani. Este moale, confortabil și respirabil, făcându-l perfect pentru totul, de la lenjerie intimă până la jachete.

Bumbacul este un material incredibil de versatil care poate fi folosit în orice, de la rochii mătăsoase la cămăși mai rigide. Bumbacul poate fi țesut într-o varietate de grosimi pentru a-și modifica rezistența, căldura și senzația. Există mii de tipuri diferite de bumbac, iată câteva pe care s-ar putea să le fi auzit: denim, piele de catifea, velur, chino, jerseu, poplin.

Unul dintre avantajele cultivării bumbacului este că nicio parte a plantei nu este irosită. Semințele de bumbac pot fi folosite pentru a hrăni animalele sau pentru a produce ulei din semințe de bumbac, iar tulpinile sunt întoarse în sol după recoltare. Întreaga plantă de bumbac poate fi utilizată pentru a produce mai multe produse diferite.

Bumbacul este o fibră naturală crescută din plante de bumbac care sunt plantate în primăvară și recoltate în toamnă. Sunt necesare aproximativ cinci până la șase luni de la plantarea culturii până la recoltare. Poate ai observat că unele haine de bumbac cu culori strălucitoare par să se decoloreze în timp. Acest lucru se datorează faptului că bumbacul nu reține bine vopseaua. 

Bumbacul nu este durabil. Deși bumbacul este un material natural, nu este durabil.

Bumbacul convențional este cultivat folosind multe pesticide și îngrășăminte chimice. De fapt, bumbacul este una dintre culturile cele mai dependente chimic de pesticide crescute în întreaga lume, acoperind doar 2,4% din terenul agricol, dar folosind 5,7% din toți pesticidele globale și 16,1% din insecticide. Aceste substanțe chimice poluează mediile locale, otrăvesc pe cei care le cultivă și multe dintre substanțele chimice pot rămâne în hainele tale după ce sunt produse. 

Unul dintre lucrurile rele despre bumbac este că pentru a produce doar 1 kg de bumbac este necesară între 10.000-20.000 de litri de apă. Bumbacul este adesea cultivat în zone predispuse la secetă, punând o presiune enormă asupra populațiilor locale care sunt deja în pericol.

Bumbacul poate avea dezavantaje majore pentru cei care îl cultivă, în ciuda faptului că le oferă un venit. În timpul creșterii și producției țesăturilor de bumbac sunt adăugate mii de substanțe chimice. Acestea pot varia în toxicitate și unele se spală rapid, dar alte substanțe chimice rămân în fibră pe toată durata de viață a materialului. În comparație, bumbacul organic nu conține aceste substanțe chimice dure.

Vezi și: Cum afectează detergenții de rufe sănătatea. Ce se întâmplă cu apa după ce sunt spălate rufele

Este necesar un echilibru între avantajele și dezavantajele bumbacului pentru a orienta consumatorii și industria spre soluții mai durabile. O privire critică asupra impactului acestui material ne îndeamnă să ne evaluăm opțiunile și să ne asumăm responsabilitatea pentru alegerile noastre în materie de îmbrăcăminte și consum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel