Guvernul propune un buget majorat pentru Ministerul Sănătății, cu venituri estimate la 27,98 miliarde de lei la creditele bugetare, marcând o creștere de 35,11% față de anul anterior. Creditele de angajament sunt prognozate la 30,33 miliarde de lei, în urcare cu 13,19%.
Pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), proiectul prevede venituri totale de 77,22 miliarde de lei, cu 6,71% mai mult decât în 2024.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că bugetul include 6,34 miliarde de lei destinate proiectelor finanțate prin PNRR.
"Sunt asigurate fondurile pentru derularea programelor din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi alte fonduri externe, precum şi programele derulate cu Banca Mondială.
Pentru anul 2025, din bugetul Ministerului Sănătăţii se va asigura continuitatea în implementarea activităţii în cazul programelor naţionale de sănătate publică referitoare la protejarea sănătăţii populaţiei împotriva principalelor boli transmisibile (…), asigurarea la nivel naţional a rezervei de sânge şi a produselor din sânge în condiţii de maximă siguranţă, (…) depistarea şi supravegherea cazurilor de tuberculoză şi asigurarea tratamentului pacienţilor, realizarea activităţii de transplant de organe şi ţesuturi", a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Continuă implementarea programelor naționale de sănătate publică
În 2025, ministerul va continua implementarea programelor naționale de sănătate publică, vizând protecția populației împotriva principalelor boli transmisibile, asigurarea stocurilor de sânge și produse derivate în condiții de siguranță, supravegherea și tratamentul pacienților cu tuberculoză, precum și activitățile de transplant de organe și țesuturi.
Tot din fondurile ministerului vor fi finanțate screening-urile neonatale pentru diagnosticarea afecțiunilor la nou-născuți, testările genetice pentru gravide și persoanele din grupele de risc, dar și tratamentele pentru pacienții critici prin programele de acțiuni prioritare.
"În anul 2025 se va continua tratarea pacienţilor critici prin programele de acţiuni prioritare şi se va asigura tratamentul în străinătate al bolnavilor care necesită acordarea unor servicii medicale care nu sunt disponibile în România, inclusiv în situaţia marilor arşi", a mai explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.