Bugetul Ministerului Sănătății și cel al CNAS, avizate favorabil de Comisiile de buget-finanțe din Parlament

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bani
Bani

Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului au avizat favorabil, marți seara, proiectul de buget pe 2022 pentru Ministerului Sănătății, cu 23 de voturi „pentru”, 7 voturi „împotrivă” și o abținere. Și bugetul CNAS a fost avizat favorabil. 

Dacă Parlamentul îl va aproba, potrivit proiectului de buget pe anul 2022, Ministerul Sănătății va avea alocat 23.580.159.000 de lei credite bugetare și 30.573.417.000 de lei credite de angajament.

„Modul în care au fost alocate resursele bugetare disponibile în acest an pentru Ministerul Sănătății a ținut cont de execuția bugetară din anul 2021, dar și de modul în care au fost finanțate diversele categorii bugetare la începutul anului 2021. În ceea ce privește bugetul anului 2022, avem două zone de interes. În primul rând, ceea ce trebuie să facem în această perioadă referitor la gestionarea pandemiei de COVID-19, care se referă la continuarea campaniei de vaccinare, atât din punct de vedere al achiziționării vaccinurilor și materialelor sanitare necesare campaniei, cât și pentru plata serviciilor de vaccinare și continuarea programului de stimulare a vaccinării prin acordarea de tichete valorice. Cuplăm acest lucru cu accesul universal la testare, atât pentru persoanele infectate, cât și pentru toți cei care îndeplinesc condițiile, definițiile de caz ale INSP, și prin dezvoltarea acestei capacități la nivelul cabinetelor de medicină de familie. Accesul la diagnostic și tratament al pacienților infectați, mai ales în zona ambulatorie care să prevină supraîncărcarea sistemului de sănătate spitalicesc și, bineînțeles, asigurarea capacității spitalelor și secțiilor de boli infecțioase și terapie intensivă, nu numai de a trata pacienții, dar și de asigura condiții care să minimalizeze riscurile legate de siguranța pacienților”, a explicat ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, un lucru foarte important reușit în bugetul din următorul an îl reprezintă asigurarea fondurilor necesare pentru plata personalului, buget care, spre deosebire de exercițiul financiar precedent, asigură fonduri până la sfârșitul anului pentru angajații Ministerului Sănătății, serviciile de ambulanță, Unitățile de Primiri Urgențe, rezidenți și alt personal plătit direct de MS. Alexandru Rafila a precizat că un alt obiectiv important îl reprezintă proiectele de investiții în Sănătate.

„Zona de interes care trebuie să facă posibilă dezvoltarea politicii de investiții în domeniul Sănătății - și aici avem finalizarea unor obiective legate de tratamentul pacienților oncologici în Timișoara, dezvoltarea proiectelor pentru construcția secțiilor de arși în mai multe centre importante din țară și construirea infrastructurii legate de centrele medicale comunitare și de cabinetele de medicină de familie. Aceste proiecte, și bineînțeles cele trei spitale regionale, dar și alte spitale care fac obiectul PNRR, ni le dorim demarate și să urmeze un parcurs care să facă posibilă construcția lor până în anul 2027. O altă prioritate se leagă de realizarea sistemului de eHealth și de Telemedicină, de asemenea, cu asistență din PNRR, precum și continuarea programelor din fonduri europene nerambursabile și fonduri de la Banca Mondială", a explicat ministrul Rafila.

 Câți bani va primi CNAS

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Levente Vass a explicat că anul viitor bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va în principiu egal cu cel de anul acesta, dar și-a exprimat speranța că or să urmeze și rectificări bugetare care să suplimenteze toți banii necesari pentru derularea programelor din subordinea Casei.

„În principiu, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, conform deciziei arcului guvernamental, se încearcă inversarea din punct de vedere financiar a cheltuielilor. Un accent mai mare pe serviciile de asistență primară. Astfel, în anul 2022 o să avem o creștere de aproximativ 20 - 21%. La nivelul ambulatoriilor de specialitate din august avem în loc de 2,8 lei pe punct 4 lei, se menține, în continuare, și în cursul anului 2022. La nivelul programelor naționale de sănătate avem o creștere substanțială, mai ales pe oncologie și cardiologie. Pe domeniul stomatologie se dublează suma decontată pentru ambulatoriul de specialitate stomatologie și se dublează și suma pentru cabinetele de stomatologie pe rural. La nivel spitalelor bugetul actual cuprinde aproximativ 11 luni din totalul de 12 luni, însă, dacă politicile de sănătate care vor fi aplicate în cursul anului 2022 dau roade, atunci din bugetul spitalelor care poate fi salvat, datorită faptului că valurile, să sperăm, nu o să fie așa de mari cum a fost și valul 4, o să avem o acoperire integrală pe 12 luni. La nivelul serviciilor și reabilitare considerăm că e foarte important pentru anul 2022, se propune și este inclus în buget, trecerea reabilitării pe COVID pe ambulatoriu de specialitate din spitale și alocarea suplimentară de bani în această privință", a declarat Vass, la Parlament. 

Parlamentarii au votat și Anexa 11 a proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor, referitoare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde sunt prevăzute venituri, în total, de 51.322.214.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel