Bugetarea multianuală pentru sănătate, importantă. Cristian Bușoi: Reducem rata de mortalitate evitabilă

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
sanatate - FOTO: Freepik@Dragana_Gordic
sanatate - FOTO: Freepik@Dragana_Gordic

Cum ar putea fi evitate anumite decese. Ce se poate face în sensul acesta.

Vezi și: Sistemul european de urmărire a traseului medicamentului, pas important pentru siguranța pacienților. Dan Zaharescu (ARPIM): Cheltuielile cu medicamentele se ridică la 20%

România se confruntă cu o criză tăcută: decese evitabile ce ar putea fi prevenite cu politici corecte și intervenții la timp. În ciuda progreselor în alte țări europene, țara noastră rămâne în urma mediei continentale, iar fiecare viață pierdută reprezintă o oportunitate ratată de a salva oameni.

Bugetare multianuală pentru sănătate

Cristian Bușoi, europarlamentar și reprezentant al Partidului Național Liberal (PNL), a propus ca România să adopte un sistem de bugetare multianuală în sănătate, cel puțin pentru investiții și programe majore, precum Planul Național pentru Cancer.

"Imediat ce s-ar forma noua coaliție de guvernare și noul guvern am putea deja să pregătim actele normative pentru ca din 2026 să lucrăm, dacă nu total pe tot bugetul sănătății, cel puțin parțial pe tot ceea ce înseamnă partea de investiții și programe de impact, cum este Planul Național pentru Cancer, pe bugete multianuale. 2026", a spus Cristian Bușoi, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".

Vezi și: Suprataxarea distruge investițiile producătorilor de medicamente din România. Dan Zaharescu (ARPIM): Aceste taxe sunt o sursă de venit pentru sistemul sanitar

Bugetarea multianuală pentru sănătate, importantă - FOTO: Freepik@kerkpun

Planuri pentru reducerea ratei deceselor evitabile

Un alt punct cheie abordat de Cristian Bușoi a fost reducerea ratei deceselor evitabile, care rămâne una dintre provocările majore pentru sistemul de sănătate din România. Acesta a recunoscut dificultatea de a atinge media europeană, subliniind că alte state din Uniunea Europeană vor continua să progreseze semnificativ.

Bușoi a propus un angajament realist: reducerea continuă a mortalității evitabile prin implementarea unor măsuri concrete și rapide.

Vezi și: Implementarea unui buget multianual pentru sănătate, dependent de un acord politic larg. Dr. Adrian Pană: Este un deziderat

"Aici e dificil să facem un commitment (n.r. angajament), că am putea ajunge la media europeană, pentru că deși am putea face progrese importante și să scădem numărul de decese evitabile care, din păcate, are un impact puternic în România, celelalte țări europene ar avansa într-un ritm mult mai rapid.

Deci, media europeană oricum nu ar rămâne pe loc, ci ar progresa în mod evident odată cu progresul mai accentuat pe care l-ar face țările nordice și vest-europene.

Ceea ce ne putem propune, ca partid politic și apoi ca și coaliție de guvernare, este să reducem rata de mortalitate evitabilă într-un ritm cât mai accelerat în fiecare an", a spus Cristian Bușoi, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în emisiunea "Dezbateri în Sănătate: politica sanitară a principalelor forțe politice".

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel