În timp ce șaptezeci și cinci la sută dintre femei experimentează bufeuri și transpirații nocturne în timpul perimenopauzei și menopauzei, bărbații, femeile tinere și copiii le pot experimenta din diferite motive.
În timp ce experții medicali nu pot prescrie aceleași tratamente tuturor pacienților, majoritatea sunt de acord că bufeurile la femeile aflate la menopauză sunt rezultatul unui dezechilibru hormonal, care trimite mesaje către creier că organismul are nevoie să se răcoreasacă. Simptomele pot fi declanșate - zi sau noapte - de multe lucruri, inclusiv consumul de alimente picante, fumul de țigară, alcool, cofeină, stres, faptul că stai într-o cameră prea caldă sau că ești în mașină sau când porți haine mai groase, în special la nivelul gâtului.
Citiți și: Transpirațiile nocturne, bolile care le cauzează
Dar există și alte cauze posibile, care includ: efecte secundare ale anumitor medicamente, diabet, obezitate, infecții, tulburări tiroidiene, boli ale glandei suprarenale, boli autoimune, intoleranță la gluten, alergii alimentare, cancer, chimioterapie, tulburări de somn, sarcină și consum droguri sau sevrajul după ce renunți la alcool.
Remedii naturale pentru bufeuri și transpirații nocturne
Indiferent de cauză, atacurile de bufeuri și transpirații nocturne vă pot face să vă simțiți obosiți și să aveți mare nevoie de răcoare. Încercați următoarele:
1) Alegeți lenjeria de pat potrivită. Microfibrele sau satinul nu sunt o alegere bună. Se recomandă articole de bumbac 100%.
2) Încercați și hainele de bumbac.
3) Răcoriți dormitorul. Dormitul într-o cameră mai răcoroasă decât normal asta favorizează un somn odihnitor.
4) Încercați o pernă răcită care poate fi de ajutor celor care sunt predispuși la bufeuri și transpirații nocturne. Pernele cu gel care poate fi răcit îndepărtează căldura și reduc temperatura patului.
5) Comprese reci cu gel plasate pe partea din spate a gâtului și pe punctele de puls oferă, de asemenea, ușurare. Și asigurați-vă că vă „aerisiți” patul dimineața înainte de a-l face, pentru a permite evaporarea umezelii.
6) Remedii pe bază de plante. Cohoșul negru (Cimicifuga racemosa) e folosit de mult timp pentru ameliorarea bufeurilor în timpul menopauzei. Uleiul de primulă și uleiul de semințe de coacăz negru sunt de asemenea utilizate pentru ameliorarea bufeurilor și a altor simptome ale menopauzei. Consultați-vă medicul înainte de a lua orice remedii pe bază de plante, mai ales dacă sunteți gravidă.
7) Mătrăguna este utilizată cu succes pentru a reduce febra și apariția bruscă a transpirației la adulți și copii cu vârsta de 2 ani sau peste. Dar consultați mai întâi medicul pentru recomandări de dozare, întrucât planta poate fi periculoasă.
8) Acupunctura. După efectuarea unui studiu de 10 săptămâni în Turcia, folosind două grupuri de control de femei, cercetătorii au constatat că acupunctura tradițională chineză a fost de ajutor în reducerea bufeurilor și a altor simptome ale menopauzei. Se știe că acupunctura stimulează producția de endorfine, care stabilizează sistemul de control al temperaturii corpului. Chiar dacă sunt necesare cercetări suplimentare, acupunctura poate fi un tratament alternativ sigur.
9) Respirați adânc. Respirația rară este un exercițiu calmant pe care îl puteți face pentru a reduce sentimentele de stres cauzate de bufeuri. Pur și simplu stați drept și închideți ochii. Inspirăți, numărând înce până la cinci. Expirați încet, în timp ce numărați din nou până la cinci. Acest exercițiu ajută și la scăderea tensiunii arteriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.