Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit un nou leac naturist, accesibil și uror de realizat, cu multiple beneficii pentru sănătate.
Brusturele este folosit din Antichitate, atât ca aliment, cât și ca medicament.
”Este perioada brusturelui. Până înflorește el și face acel vârf, noi acum avem frunzele de brusture, tulpina și rădăcina.
Se poate rade pe răzătoare și se pune un pahar plin cu rădăcină de brusture răzuită la o jumătate de litru de alcool de 40 de grade. Nu trebuie să punem de 70 de grade, pentru că nu trebuie să fie alcoolul foarte puternic.
Se lasă 10 zile la întuneric şi e bine să-l agităm în fiecare zi. L-am agitat, l-am pus la loc. După 10 zile, cu acest alcool ne facem frecție la genunchi, la coate, la încheieturi, pe spate și aşa mai departe”, a spus Lidia Fecioru, la Antena 3 CNN.
Frunza, protecție solară și efect antireumatic
Potrivit Lidiei Fecioru, dacă sunteți la o ieșire în natură și nu aveți nimic de pus pe cap, o frunză de brusture, care este destul de mare, vă poate proteja de razele solare.
”Dar și frunza, și tulpina, și rădăcina sunt cele care vindecă. Din brusture, chinezii fac tot felul de tratamente antireumatice.
Cine are posibilitatea e bine să ia frunzele, le toacă mărunțel, le stropeşte cu un pic de alcool de 40 de grade sau cu oțet, se întinde persoana pe o folie, se culcă pe acele frunze, se înveleşte şi stă acolo 1-2 ore”, a mai spus bioenergoterapeutul.
Vezi și: Cofeina, efect de placebo. Care este rolul cafelei de dimineață
Brusturele, beneficii pentru sănătate
Rădăcinile brusturelui sunt considerate a fi cea mai benefică parte a plantei. Deși cercetările științifice sunt limitate în acest moment, rădăcina de brusture conține o varietate de substanțe nutritive, notează WebMD.
Rădăcina de brusture este adesea consumată, dar poate fi, de asemenea, uscată și transformată în ceai.
Funcționează bine ca sursă de inulină, o fibră prebiotică care ajută digestia și îmbunătățește sănătatea intestinală.
În plus, această rădăcină conține flavonoide, fitochimicale și antioxidanți care sunt cunoscuți ca având beneficii pentru sănătate.
Reducerea inflamației cronice
Rădăcina de brusture conține o serie de antioxidanți, cum ar fi quercetina, acizii fenolici și luteolina, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi.
Acești antioxidanți ajută la reducerea inflamației în tot corpul.
Încetinește sau previne unele tipuri de cancer
Flavonoidele și polifenolii din rădăcina de brusture pot ajuta la încetinirea dezvoltării tumorilor, precum și la reducerea durerii cauzate de unele tipuri de cancer, cum ar fi tumorile mamare.
Un studiu de laborator din 2011 a constatat că radicalii liberi din rădăcina de brusture au ajutat la oprirea răspândirii unor tipuri de cancer.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare, deoarece nu există suficiente dovezi pentru utilizarea rădăcinii de brusture ca tratament împotriva cancerului.
Ajută în cazul afecțiunilor pielii
Componentele antiinflamatorii și antibacteriene ale rădăcinii de brusture pot ajuta diferite afecțiuni ale pielii, cum ar fi ridurile, eczema, acneea și psoriazisul, atunci când sunt aplicate local.
Un mic studiu observațional a constatat că brusturele poate ajuta în cazul tipurilor inflamatorii de acnee.
Brusturele, precauții
Rădăcina de brusture este considerată sigură pentru consum, ca atare sau sub formă de ceai. Însă, pentru că aceasta seamănă destul de bine cu plantele din familia mătrăgunei, care este o plantă foarte toxică, este important să fiți atenți la recoltare sau la achiziționare, să aveți o sursă de încredere.
De asemenea, în cazul femeilor însărcinate și a copiilor, este indicat să vă consultați cu medicul înainte de a consuma produse pe bază de brusture.
Iată alte posibile riscuri pentru sănătate de care trebuie să țineți cont dacă folosiți rădăcina de brusture.
Deshidratare crescută
Rădăcina de brusture acționează ca un diuretic natural, ceea ce poate duce la deshidratare.
Dacă luați pastile sau alte diuretice, nu ar trebui să luați rădăcină de brusture. Dacă luați astfel de medicamente, este important să fiți atenți la alte medicamente, plante și ingrediente care pot duce la deshidratare.
Reacții alergice
Dacă sunteți sensibil sau aveți antecedente de reacții alergice la ambrozie, margarete sau crizanteme, aveți un risc crescut de reacție alergică la rădăcina de brusture.
În plus, rădăcina poate să provoace reacție alergică sau să interacționeze cu anumite medicamente, precum cele pentru diabet sau anticoagulante.
Balonare
Rădăcina de brusture este bogată în inulină, care ajută la digestie. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta balonare temporară sau gaze după ce o consumă.
Este posibil să aveți un risc sporit de apariție a acestor simptome dacă sunteți sensibil la alte alimente bogate în inulină.
În general, cercetările sugerează că până la 20 de grame de inulină pe zi sunt tolerate de majoritatea oamenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.