Infecțiile respiratorii sunt tot mai frecvente, existând deja cazuri în care pacienții sunt confirmați cu toate cele trei afecțiuni ale momentului: COVID-19, gripa sezonieră și virusul sincițial respirator (VSR), într-o astfel de situație aflându-se un copil de 3 ani, internat la Spitalul Dr. Victor Gomoiu, notează Antena 3.
Impactul pe care îl au infecțiile respiratorii în rândul copiilor se vede, iar medicul Mihai Craiu atrage atenția în acest sens, subliniind care sunt simptomele la care părinții ar trebui să reacționeze, precizând că este nevoie să renunțăm la reacțiile excesive pe care le manifestăm, de cele mai multe ori în mediul online.
”Noi românii reacționăm excesiv foarte des, fără a rămâne cu învățăminte după incidente grave. Am tot scris despre maladii virale la sugar, despre bronșiolită, gripă, virus sincițial respirator VSR...
Haideți să încercăm să facem un pas în față, să ne oprim din insulte sau din căutarea de vinovați (are cine să se ocupe) și să încercăm să învățăm ceva care ar putea ajuta. Un alt sugar, altă dată. Poate chiar copilul personal...”, a scris medicul pe contul său de socializare, făcând referire la decesul unui sugar din cauza infecției respiratorii.
Dr. Craiu a reamintit faptul că bronșiolita acută este o boală foarte frecventă și care, atunci când nu este într-o formă complicată poate trece de la sine, într-un număr variabil de zile.
Vezi și: Cazuri cu tulpina Kraken, în România. Apostolescu: Simptomele sunt de o intensitate mai mare
Bronșiolita în formă gravă, cum poate fi identificată
”Cum recunoaștem formele complicate? Care sunt sugarii care ar putea fi expuși unor riscuri majore?
Teoretic ar putea evolua foarte grav toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an), în special dacă sunt foști prematuri (riscul crește odată cu gradul prematurității și cu numărul de zile de ventilație mecanică din maternitate) sau cei care au maladii cardiace congenitale cu impact hemodinamic important, respectiv boli pulmonare cronice cu oxigeno-dependență.
Care sunt semnele de gravitate care, odată observate, ar trebui să ducă imediat la consult medical?
Nu sunt cele care îi sperie pe majoritatea părinților români - febra și tusea...
Semnele și simptomele care evocă severitatea poartă numele de Sindrom Funcțional Respirator SFR sau detresă, pe scurt.
Sugarul cu SFR
- Are niște mișcări ritmice, numite mișcări de piston ale capului
- Are înfundarea părților moi ale pieptului și gâtului, în momentul în care inspiră – tiraj
- Are o mișcare ciudată la nivelul nasului, ca și cum ar mirosi ceva (chiar dacă e nasul plin de muci!!!). Aceasta apare înainte de începutul fiecărui inspir.
- Are balans toraco-abdominal - respiră "cu burta"
- Are geamăt expirator - la sfârșitul expirului copilul pare că icnește, că il doare ceva. Acest zgomot este continuu, și în somn, apărând în expir, zeci de minute sau ore, înainte de agravare dramatică.
Cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav”, a mai scris medicul.
Prezența SFR, semn major de severitate
Totodată, medicul a subliniat că ”gravitatea oricărei boli respiratorii la sugar (NU contează diagnosticul, analizele sau aspectul radiografiei) este evocată de prezența SFR.
Chiar dacă îi spunem bronșită, pneumonie, pneumonie interstițială, pneumopatie, bronșiolită, boală de căi aeriene inferioare, etc, prezența SFR este un semn major de severitate!
Unii copii foarte bolnavi fac cianoză (se învinețesc la față, buze, limbă, unghii, etc) sau fac pauze respiratorii - crize de apnee”, a mai scrus medicul, iar ca o concluzie, acesta a adăugat că ”bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin”.
Situația infecțiilor respiratorii în România
Potrivit datelor raportate de INSP, în această săptămână numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.884, comparativ cu 74.567 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă (cu 37.9% mai mare) și cu 45.869 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Variația în plus față de media calculată de 55.973 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 83.8%.
De asemenea, au fost raportate 4.629 cazuri de gripă clinică la nivel național în S01. Răspândirea geografică este caracterizată ca largă, extinsă, cele mai multe cazurile de gripă clinică fiind raportate în municipiul București (1343) și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211), se arată în raportul INSP.
Până în prezent au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat.
Cele 15 decese au fost înregistrate la următoarele grupe de vârstă: 2 la 15-49 ani, 4 la 50-64 ani și 9 la ≥65 ani.
Mihai Morar, despre diagnosticul fiicei sale: N-am primit un mesaj mai dureros ca ăsta! Neputința de a face ceva pentru copilul tău bolnav e greu de dus
Pentru tatăl Mihai Morar finalul anului 2022 a fost unul extrem de greu. Un diagnostic grav primit de micuța lui Roua l-a blocat profesional și l-a îngenuncheat personal.
Cu doar câteva ore înainte să intre în casa de sticlă din Orașul Faptelor Bune, îndrăgitul om de radio primea o veste cumplită.
Mezina familiei, la doar 3 anișori, are nevoie urgentă de o operație pentru a-i drena lichidul acumulat în plămâni, din cauza unei pneumonii care a evoluat prost. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.