Bolile infecțioase respiratorii sunt tot mai prezente în rândul copiilor, iar medicii pediatri vin cu sfaturi pentru părinții care sunt în situația de a ajunge cu cei mici în unitățile spitalicești.
Bronșiolita este o infecție pulmonară comună la copiii mici și sugari. Bronșiolita provoacă inflamație și congestie în căile respiratorii mici (bronhiole) ale plămânului. Bronșiolita este aproape întotdeauna cauzată de un virus.
De obicei, sezonul de vârf pentru bronșiolită este în timpul lunilor de iarnă.
Pe fondul ridicării atât a restricțiilor legate de pandemia de Covid-19, dar și a uitării măsurilor de protecție sanitară care au fost urmate aproape 3 ani, cei mai mici dintre copii sunt expuși în această perioadă infecțiilor pulmonare.
”Bronșiolita cu virus sincițial respirator (VSR) produce în aceste zile foarte multe emoții.
Părinții acestor copii sunt îngrijorați și există o evidentă discrepanță între maladia copiilor și abordarea practică a acestora în diversele servicii medicale din Europa și SUA.
Dar ce este comun, în toate protocoalele care se referă la tratamentul bronșiolitei la domiciliu, sunt aceste 3 elemente:
- Alăptarea respectiv folosirea formulei adecvate de lapte, la copiii ce nu pot fi alăptați, este PRINCIPALUL tratament.
- Nasul trebuie desfundat cu apă de mare sau ser fiziologic.
- Nu se folosesc medicamente la copiii atât de puțin bolnavi încât pot fi tratați acasă!!, a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.
Mai mult, acesta a ținut să sublinieze că în cazul în care celor mici li s-a recomandat tratamentul la domiciliu, părinții trebuie să urmeze sfaturile medicilor.
”Dacă a fost consultat de medic și a fost trimis acasă, copilul dumneavoastră nu are nevoie de medicamente inhalatorii.
CATEGORIC nu are nevoie de adrenalină nebulizată... și nici de ventolin, Flixotide sau orice alt medicament antiastmatic”, a mai spus medicul Mihai Craiu.
Vezi și: 12 fructe benefice pentru sănătatea ta. Previn boala Alzheimer și diferite tipuri de cancer
Bronșiolita, cel mai mare val din ultimii 10 ani. Craiu: Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile. Cazuri grave plimbate cu elicopterul, criză de paturi la ATI...
Bolile virale afectează din ce în ce mai mulți copii. Medicii pediatri trag un semnal de alarmă în ceea ce privește contagiozitatea bronșiolitei. Dr. pediatru Mihai Craiu susține că valul din acest an este cel mai mare din ultimii 10, la nivelul Uniunii Europene. Mai multe state europene sunt deja depășite de situație.
Bronșiolita, situație alarmantă
Bronșiolita este o afecțiune cu caracter sezonier și este considerată o boală destul de comună a căilor respiratorii, mai exact a tractului respirator inferior.
Bronșiolita îi afectează în special pe bebeluși și pe copiii mici. Aceștia, spre deosebire de adulți și de copiii mai mari, au căile respiratorii mai mici și un risc mai mare ca acestea să se blocheze.
”Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici. A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns... Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las' că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.
Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie...
Și nu e numai Franța... Si în Luxemburg e la fel. Iar la noi abia a început. Bun. Asta e... Suntem "deștepți" și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste... De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii. Citește mai departe AICI.
Germania, ”situație catastrofală”
Medicii de terapie intensivă din Germania au avertizat că secţiile de pediatrie din spitalele din ţară se apropie de o criză, din cauza creşterii numărului cazurilor de infecţii respiratorii la sugari.
Asociaţia de terapie intensivă DIVI a declarat că această creştere sezonieră a numărului cazurilor de infectare cu virusul sinciţial respirator (VSR) şi lipsa de asistente provoacă o ”situaţie catastrofală” în spitale, potrivit The Guardian.
VSR este un virus comun, foarte contagios, care infectează aproape toţi bebeluşii şi copiii mici până la vârsta de doi ani, dintre care unii se pot îmbolnăvi grav.
Experţii spun că relaxarea restricţiilor pandemiei de coronavirus înseamnă că VSR afectează un număr mai mare de bebeluşi şi copii, ale căror sisteme imunitare nu sunt pregătite pentru a-i face faţă, cei mici fiind considerați ”analfabeți imunologici”.
Numărul cazurilor de VSR şi alte boli respiratorii a crescut şi în Marea Britanie şi în SUA, care suferă, de asemenea, de lipsă de antivirale şi antibiotice.
Mai mult, în Germania, medicii din spitale sunt nevoiţi să ia decizii dificile cu privire la copiii cărora trebuie să le atribuie paturi de terapie intensivă, care sunt în număr limitat.
În unele cazuri, copiii cu VSR sau cu alte afecţiuni grave sunt transferaţi la spitale din alte zone din Germania, unde sunt paturi disponibile, mai transmite sursa menționată.
Vezi și: Fibromialgia, ce este și cum se tratează. De ce este greu de diagnosticat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.