Bronșiectazia, cauze și tratament. Medic: Poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată

Monika Baciu |
Data publicării:
bronsiectazia - FOTO: Freepik@kjpargeter
bronsiectazia - FOTO: Freepik@kjpargeter

Bronșiectazia este o afecțiune în care deteriorarea cauzează lărgirea sau dezvoltarea pungilor din plămâni (căile respiratorii).

Bronșiectazia afectează plămânii. Este o boală care nu poate fi vindecată. În bronșiectazie este greu a goli mucusul din plămâni și poate provoca infecții frecvente. Tusea cu foarte mult cu puroi și mucus este principalul simptom al bronșiectaziei. Bronsiectazia nu poate fi vindecată, dar poate fi gestionată cu tratament.

Bronșiectazia, explicații

Prof. dr. Voicu Tudorache din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a explicat ce este bronșiectazia.

”Boala bronșiectazică este o afecțiune pulmonară cronică ce se definește prin coexistența alterării anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinică specifică. Alterarea anatomică se referă la dilatarea anormală, permanentă și evolutivă a bronhiilor de calibru mediu”, arată medicul.

Vezi și: Oamenii, "niște bureți de vești proaste". Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine

Bronșiectazia, cauze

Bronșiectazia este cauzată de două faze de deteriorare a căilor respiratorii. În prima fază, deteriorarea inițială este cauzată de o infecție, o tulburare inflamatorie sau o altă afecțiune care vă afectează plămânii. Furnizorii de servicii medicale nu cunosc cauza inițială la până la 40% dintre persoanele cu bronșiectazie.

Prima fază te expune inflamațiilor și infecțiilor repetate care provoacă daune suplimentare plămânilor. De aici începe a doua fază, sau cercul vicios, notează Cleveland Clinic.

Unele dintre cauzele specifice ale daunei inițialecare începe ciclul bronșiectaziei includ:

- Fibroza chistică.

- Infecții micobacteriene, cum ar fi infecțiile

- Tulburări autoimune sau inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, lupusul și sindromul Sjögren.

- Corpuri străine, tumori sau ganglioni limfatici care blochează căile respiratorii și împiedică eliberarea mucusului.

- Afecțiuni care scad imunitatea și cresc riscul de infecții

- Dischinezie ciliară primară

- Transplantul de organe. Medicamentele de transplant scad imunitatea și pot crește riscul de infecție și bronșiectazie.

- Aspergiloza bronhopulmonară alergică, o alergie la un tip de ciupercă.

- Fibroza (cicatrizare) de la radiații.

- Deficit de alfa-1 antitripsină.

Vezi și: Cât de des trebuie îndepărtate cuticulele. Ce se întâmplă dacă folosești freza

Bronșiectazia, simptome

Bronșiectazia poate fi ușoară sau severă, în funcție de cât de multe daune aveți în plămâni. Unii oameni o au și nici măcar nu o știu. Alții o au de mult timp, iar infecțiile repetate le-au afectat grav plămânii. Majoritatea persoanelor cu bronșiectazie trăiesc o durată normală de viață prin gestionarea simptomelor lor cu sfatul și medicația unui medic, arată Cleveland Clinic.

”Din punct de vedere al simptomelor vorbim despre

- tuse cronică

- expectorație abundentă, purulentă infecții respiratorii repetitive.

Incidența este de pană la 566 de cazuri la 100.000 de locuitori cu o creștere de 40% în ultimul deceniu, mai explică doctorul.

Bronșiectazia, tratament.

”Bonșiectazia este o afecțiune cronică care poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată. Managementul bronșiectaziei urmărește reducerea exacerbărilor (acutizărilor), reducerea simptomelor, îmbunătățirea calității vieții și reducerea riscului de complicații viitoare, cum ar fi declinul funcției pulmonare și exacerbările severe. Netratată corect, boala alterează profund calitatea vieții devenind invalidantă, Căutarea unei cauze de bază, care poate fi susceptibilă de o intervenție țintită pentru a preveni deteriorarea continuă, este primordială, dar rămâne adesea zadarnică.

Terapia se concentrează rapid către tratamente empirice pentru a preveni exacerbările infecțioase și a întârzia progresia bolii.

Boala bronșiectazică înglobează leziuni pulmonare cauzate de o varietate mare de procese patogenice care răspund diferit la terapia cu antibiotice inhalatorii. Bolnavii cu bronșiectazii au adesea infecții cronice polimicrobiene”, mai precizează prof.dr. Voicu Tudorache.

Tratamentele cu bronșiectazie ajută la scăderea mucusului infectat, la uciderea bacteriilor și la scăderea inflamației. Acestea includ:

Antibiotice. Antibioticele pot trata infecțiile cauzate de bacterii. 

Macrolide. Macrolidele sunt medicamente care tratează infecțiile și inflamațiile în același timp.

Expectorant și mucolitice. Acestea sunt medicamente care subțiază mucusul și vă ajută să îl eliminați prin tuse.

Fizioterapie. Drenarea posturală și terapia de percuție toracică pot ajuta la slăbirea și eliminarea mucusului. Exercițiile de respirație vă pot ajuta să vă deschideți căile respiratorii.

Dispozitive medicale. Dispozitivele de presiune expiratorie pozitivă oscilantă (PEP) și vestele de percuție se despart și scot mucusul din plămâni, mai notează Cleveland Clinic.

Vezi și: Sânge de laborator, administrat în premieră unor pacienți. În prezent avem cele patru grupe cunoscute și una extrem de rară, sângele de aur

Bronșiectazia, diagnostic

Un furnizor de servicii medicale va diagnostica bronșiectazia examinându-vă și întrebându-vă despre istoricul de sănătate. Îți va asculta plămânii și testa pentru a determina cât de bine funcționează. Dacă medicii suspectează că aveți bronșiectazie sau o altă afecțiune pulmonară, vor comanda teste imagistice pentru a analiza structura plămânilor.

Diferența dintre bronșioectazie și bronșită

Bronșiectazia și bronșita au simptome similare, inclusiv mucus în plămâni și tuse. Dar bronșiectazia determină lărgirea permanentă a căilor respiratorii, iar bronșita este o infecție temporară care nu provoacă daune de durată, notează Cleveland Clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel