BRomania: de ce avea Metilecgonina în sânge dacă nu consumase la volan. Cum funcționează DrugTestul. Ciuhodaru, despre Halep și Dima: Și medicamente pentru gripă pot da test pozitiv

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Bromania. FOTO colaj: Facebook @Tudor Ciuhodaru @BRomania @DCMedical
Bromania. FOTO colaj: Facebook @Tudor Ciuhodaru @BRomania @DCMedical

Răsturnare de situație în cazul lui BRomania, testat pozitiv la droguri în urmă cu doi ani. Ce este Metilecgonina, cum funcționează Drug Testul și în cât timp se elimină substanțele din organism. Medicamente pentru gripă din cauza cărora poți fi pozitiv la opiacee.

Drug Testul este doar un test calitativ, conținutul și doza se află în urma testelor de sânge și urină, analize realizate de către Medicina Legală. Perioada de eliminare a substanțelor interzise, alcool sau alte substanțe psihoactive, depinde de cantitate și metabolism, susține dr. Ciuhodaru.

Actorul și vloggerul Matei Dima a fost depistat pozitiv la o substanță psihoactivă - metilecgonină, substanță din categoria alcaloizilor, precum cocaina, motiv pentru care a fost trimis în judecată, în urmă cu 2 ani, pentru conducere sub influența unor substanțe psihoactive.

3. -imagine fara descriere- (matei-dima_72932000.jpg)

Matei Dima, BRomania. FOTO: Facebook @BRomania

Însă, potrivit Cancan, care a prezentat raportul de la dosarul lui BRomania, acesta nu a condus sub influența substanțelor psihoactive, așa cum apare în rechizitoriul procurorilor și așa cum a arătat aparatul DrugTest.

Sub parafele unui medic specialist legist și a unui toxicolog, raportul a arătat că substanța descoperită la BRomania a fost ingerată cu mult timp înainte și nicidecum în ziua opririi lui în trafic.

"Nu am fost sub influența niciunui drog sau a unei băuturi alcoolice la volan. Asta reiese și din raportul medical, dar și din cel al Poliției, întocmit la fața locului. Nu am pus nicio secundă în pericol siguranța nimănui în trafic sau oriunde și nu as face asta niciodată. Amenda penală este pentru o greșeală pe care am făcut-o cu două zile înainte să fiu oprit în trafic, acum doi ani", a declarant Matei Dima, BRomana, pentru cancan.ro

În cât timp și cum se elimină substanțele din sânge

 

Perioada de eliminare a substanțelor psihoactive poarte să difere în funcție de cantitatea acesteia, dar și de tipul de substanță. În acest sens, dr. Tudor Ciuhodaru a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, că există chiar și din rândul medicamentelor uzuale substanțe care pot să duce la un test pozitiv cu opiacee, dar și de ce testele realizate în trafic, Alcool Test și Drug Test nu este cele mai relevante.

4. -imagine fara descriere- (tudor-ciuhodaru_70583600.jpg)

Dr. Tudor Ciuhodaru. FOTO: @Facebook @Tudor Ciuhodaru

”Dacă luăm cel mai comun drog acceptat social, alcoolul, există o fază de absorbție care depinde de foarte mulți factori, de concentrația alcoolului, de tipul de alcool, de faptul că ai stomacul plin sau gol, dacă ai luat medicamente care încetinesc sau accelerează tranzitul intestinal.

În schimb, faza de eliminare depinde de metabolism, care este predominant hepatic, căci se mai elimină prin piele, plămâni sau urină.

Este o rată constantă de eliminare, așa că dacă te-ai oprit la un moment dat poți să estimezi că o alcoolemie de 1 la 1000, că în 7, 8, 10 ore nu vei mai avea alcool în sânge”, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență și medic toxicolog.

Ce este Metilecgonina, găsită la testul lui BRomania. Medicamente pentru gripă din cauza cărora poți fi pozitiv la opiacee

 

Totodată, dr. Ciuhodaru a precizat că acest mecanism se poate generaliza pentru o multitudine de substanțe.

”Metilecgonina este un alcaloid, ca și cocaina, iar unii spun că este inactivă din punct de vedere farmacologic, dar tot este irelevant, căci nu trebuia să o aibă”, a spus medicul, pornind de la exemplul lui Dima.

”Sunt anumite substanțe care pot persista foarte mult timp în organism, de exemplu tetrahidrocanabinolul  (n.r. THC), poți să fi depistat pozitiv la un interval important după ce ai fumat sau ai folosit canabis, sub diverse utilizări.

Mai există 8 substanțe, din categoria medicații uzuale - analgezice, antiinflamatorii, antibiotice, antihistaminice, antidepresivelor, stimulanților de sistem nervos central, suprimant de tuse, și pentru că tot suntem în sezonul virozelor respiratorii, întrebați medicul. Sunt situații în care puteți fi descoperit pozitiv la opiacee”, a mai spus medicul.

Potrivit dr. Ciuhodaru, ”nu există niciun fel de diferențiere din punct de vedere medico-legal utilizările acestea”, mai mult decât atât, susține medicul, ”nu are importanță dacă aceste substanțe au acțiune în momentul respectiv, din punct se vedere medico-legal.

De exemplu, poți să fumezi marijuana și să fi pozitiv după un interval important de la momentul fumatului, că remanența este cunoscută, iar în momentul în care te depistează pozitiv este game over”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu: Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!

Drug Test depistează doar substanța

În ceea ce privește Drug Test-ul, cel utilizat în trafic, dr. Ciuhodaru a precizat că acestea sunt ”calitative, adică depistează că este substanța, dar intervalul, doza utilizată sau efectele psihoactive sunt greu de evaluat. 

În schimb, Medicina Legală are tot felul de metode, de test de sânge sau urină”, a mai spus medicul, subliniind că vrea toleranță zero în privința consumului de alcool și droguri.

Potrivit medicului, remanențele substanțelor psihoactive pot să fie diferite, ”depind și de doza de administrare, și de nivelul de administrare.

Multe dintre ele pot să fie la fel de prezente, chiar dacă sunt în doze mici, dar administrate fracționat.

Adică puteți lua o doză mare acum, iar doza găsită în sânge, la un interval de timp să fie pe panta descendentă, iar cel mai simplu exemplu este alcoolul, sau poți să consumi fracționat diverse categorii de substanțe interzise, iei una acum, mai iei una peste trei ore, una peste cinci ore, iar efectele cumulative chiar să ducă la determinări cantitative mai mari decât la administrarea unică”, a mai spus medicul.

"Până și banalul ibuprofen, folosit de foarte multe ori poate să determine testare pozitivă pentru THC"

Pornind de la cazul Simonei Halep, care a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în timpul turneului de la US Open, medicul susține că este important să fiți atenți ce medicamente utilizați, deoarece ”până și banalul ibuprofen, folosit de foarte multe ori poate să determine testare pozitivă pentru THC”. De altfel acesta și a fost motivul pentru care gimnasta Andreea Răducan a fost lăsată fără medalia olimpică la Sydney, în 2000.

2. -imagine fara descriere- (simona-halep_03080800.jpg)

Simona Halep. FOTO DCMedical (S.Baciu)

Vezi și: Ce este Roxadustat. Simona Halep, depistată pozitiv și suspendată din tenis: Începe cel mai greu meci din viața mea! A fost un șoc

”Foarte mare atenție la ce fel de medicamente utilizați, cu atât mai mult dacă sunteți sportiv, la nivelul acela (n.r. Halep) credeam că se iau la puricat tot ceea ce înseamnă alimente, medicamente și toate celelalte, riscul de a avea niște consecințe competiționale este enorm și este păcat de toată munca de viață.

Iar pe de altă parte, dacă vorbim strict de consecințele medico-legale, șofer, dau un sfat extrem de important: întrebați-vă de fiecare dată medicul dacă este bine să consumați anumite tipuri de medicamente.

Dacă pacientul are prescripție pentru ibuprofen și iese pozitiv la THC și este de acolo, este cu totul și cu totul altceva”, a mai spus medicul, punctând că ”pentru diagnosticarea diagnosticului și ca să nu existe suspiciuni din punct de vedere medicol-legal, Medicina Legală are tehnici mult mai atente de dozare a acestor substanțe.

În general, dozări de la Urgențe sau Poliție sunt calitative, adică se spune că a fost luată sau nu o categorie de substanțe.

Există și rezultate fals pozitive, dar și rezultate fals negative, iar confirmarea sau infirmarea rezultatelor se face de către Medicina Legală, nu doar sângele se recoltează când este vorba despre toxicologie, ci și urina”, a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, conținutul mai mare de substanță prezent în cele două probe depinde de etapa de metabolism. 

”Nu există o regulă absolută sau o formulă absolută pentru diverse tipuri de substanță. Exemplu cu alcoolul este cel mai relevant, absorbția depinde de o serie de factori, iar eliminarea depinde de metabolism”, a mai spus dr. Ciuhodaru.

Vezi și: RMN, rezonanța magnetică: tot ce trebuie să știi. Soluție pentru pacienții claustrofobi sau speriați. Dijmărescu: Calitate mai bună a imaginii și timp mai scurt în tub

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel