Brocoli, rinichi. Ștergerea genei care codifică o enzimă numită GSTM1 a crescut leziunea renală la șoarecii cu hipertensiune arterială și boală renală, dar suplimentând dieta cu pulbere de broccoli diminuează leziune renală la șoarecii alterați genetic. La om, consumul ridicat de broccoli și alte legume crucifere a fost legat de un risc mai mic de insuficiență renală, în primul rând la indivizii care nu au gena cu respectiva enzimă.
Noile cercetări indică faptul că beneficiile unui compus dietetic asupra sănătății rinichilor pot depinde de genetica individului. Descoperirile pot fi utile pentru intervențiile de adaptare pentru prevenirea sau tratarea bolilor renale. Glutationul (GSTM1) este o enzimă care joacă un rol în eliminarea organismului de toxine și în combaterea stresului oxidativ. Mulți indivizi poartă o variantă a genei GSTM1 care împiedică exprimarea genei (numită variantă nulă) și, prin urmare, nu au producție de enzimă. O echipă condusă de Thu H. Le de la Centrul Medical al Universității Rochester a arătat anterior că persoanele care poartă această variantă se confruntă cu un risc mai mare de a suferi o scădere a funcției renale, potrivit sciencedaily.
În ultimul lor studiu, anchetatorii au descoperit că ștergerea genei amintite crește leziunea renală la șoarecii cu hipertensiune arterială și boli renale. Suplimentarea dietei cu pulbere de broccoli (care este bogată într-un compus activator de antioxidanți) a diminuat în mod semnificativ leziunile renale la șoarecii alterați genetic, dar nu la șoarecii normali cu boli de rinichi.
Când cercetătorii au examinat informațiile dintr-un studiu clinic mare au descoperit că un consum ridicat de broccoli și alte legume crucifere a fost legat de un risc mai mic de insuficiență renală, în primul rând la participanții la varianta nul GSTM1. „Studiul nostru evidențiază interacțiunile dietă-genă în bolile de rinichi și ilustrează că răspunsul la efectul bolii de modificare a dietei este influențat de genetică. (...) În contextul unui medicament personalizat și de precizie, consumul crescut de legume crucifere poate fi protector, în special la cei care nu au GSTM1 care prezintă cel mai mare risc genetic pentru evoluția bolii renale. Mai mult, studiul nostru sugerează că cunoașterea informațiilor genetice ale unei persoane permite adaptarea unei intervenții", adaugă cercetătorii.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.