Broccoli și varza de Bruxelles, fantastice pentru femei. Studiu, bolile FATALE de care te feresc

Dana Lascu |
Data publicării:
Broccoli. Foto: Pixabay
Broccoli. Foto: Pixabay

Un nou studiu arătă că Broccoli și varza de Bruxelles, unele dintre legumele cele mai puțin plăcute, au efecte benefice incredibile mai ales la femei, împiedicând apariția unei boli care e principala cauză de infarct și AVC.

Publicată în British Journal of Nutrition (link direct studiu), cercetarea a arătat că un consum mai mare de legume crucifere, precum broccoli, varză de Bruxelles și varză, este asociat cu boli ale vaselor de sânge mai puțin extinse la femeile în vârstă.

Împiedică depunerile care duc la infarct și AVC

Folosind date dintr-o cohortă de 684 de femei în vârstă din Australia de Vest, recrutate în 1998, cercetătorii de la ECU's School of Medical and Health Sciences și The University of Western Australia au descoperit că cele cu o dietă cuprinzând legume crucifere aveau un risc mai mic de a acumula depuneri extinse de calciu pe aortă, un marker cheie pentru boala structurală a vaselor de sânge.

Boala vaselor de sânge este o afecțiune care ne afectează arterele și venele, și poate reduce fluxul de sânge care circulă prin corp. Această reducere a fluxului sanguin se poate datora acumulării de depozite grase, de calciu pe pereții interiori ai vaselor de sânge, cum ar fi aorta. Această acumulare este cauza principală a apariției unui atac de cord sau a unui atac vascular cerebral (AVC).

Broccoli și varza de Bruxelles 

Cercetătorul principal dr. Lauren Blekkenhorst a spus că există ceva interesant în legumele crucifere pe care acest studiu lă-a evidențiat. 

„În studiile noastre anterioare, am identificat că cei cu un aport mai mare din aceste legume aveau un risc redus de a avea un eveniment clinic de boli cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC), dar nu eram siguri de ce. (...) Constatările noastre din acest nou studiu oferă o perspectivă asupra mecanismelor potențiale implicate. (...) Am descoperit acum că femeile în vârstă care consumă cantități mai mari de legume crucifere în fiecare zi au risc mai mic de a avea o calcifiere extinsă pe aortă. (...) Un component particular găsit din abundență în legumele crucifere este vitamina K, care poate fi implicată în inhibarea procesului de calcifiere care are loc în vasele noastre de sânge”, a explicat cercetătoarea.

Mănâncă o porție suplimentară

Dr. Blekkenhorst a spus că femeile din acest studiu au consumat mai mult de 45 g de legume crucifere în fiecare zi (de exemplu, o cană de broccoli gătită la aburi sau ½ ceașcă de varză crudă) au o probabilitate mai mică cu 46% să aibă acumulări extinse de calciu pe aortă față de cele care consumă puține legume crucifere în fiecare zi.

„Asta nu înseamnă că singurele legume pe care ar trebui să le consumăm sunt broccoli, varză și varza de Bruxelles. Ar trebui să consumăm în fiecare zi o mare varietate de legume pentru o sănătate generală și bunăstare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel