Vezi și: Rezistența la insulină, asociată cu peste 30 de boli. Femeile, mai predispuse și la decesul prematur
Toamna vine adesea cu o stare de melancolie, pe care specialiștii o numesc astenie sezonieră. Ploaia, frigul și zilele tot mai scurte ne pot afecta energia și buna dispoziție, dar, potrivit nutriționiștilor, există soluții delicioase pentru a combate această stare.
Mihaela Bilic, truc pentru a combate astenia de toamnă
Mihaela Bilic, medic nutriționist, sugerează că brânza topită sau prăjită poate fi o armă secretă împotriva dispoziției scăzute.
"Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită! Vă fac cunoștință astăzi cu 2 tipuri de brânză… altfel.
Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă. Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!
Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia. În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!", arată Mihaela Bilic, medic nutriționist, într-o postare pe Facebook.
Brânza, efect antidepresiv - FOTO: Freepik@vecstock
Fondue, alt tip de brânză pentru combaterea asteniei
La fel de populară în rândul preparatelor de sezon este fondue, o specialitate elvețiană care constă în topirea mai multor tipuri de brânză cu vin alb. Această rețetă simplă, care reunește prietenii și familia în jurul mesei, oferă o experiență convivială și relaxantă.
"La mare căutare în Franța și Elveția este un fel de mâncare numit "fondue". Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă. Există vase speciale de fondue in magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânza pentru fondue in toate supermarketurile.
Dar mai important decât aparatul este conceptul, ideea în sine: faptul că stai în jurul mesei cu prietenii este amuzant si relaxant. În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie- nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat.
Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!", mai arată Mihaela Bilic.
Vezi și: Apa, contaminată cu substanțe chimice. Compușii din clor, asociați cu bolile oncologice
Brânza, conținut de minerale
Brânza este un aliment de bază vechi de secole, îndrăgit pentru bogăția sa, cremozitatea, savoarea și calitățile sale sățioase. A fost descoperită în civilizațiile antice, odată cu dezvoltarea agriculturii și domesticirea oilor și caprelor pentru laptele lor. Din greșeală, atunci când laptele era lăsat afară la soare timp de ore întregi, acesta se acria, iar componentele proteice se închegau în solide.
Când porțiunea lichidă, sau zerul, era scursă și eliminată, rămâneau doar cheagurile solide, iar fermierii au realizat că aceste cheaguri aveau un gust plăcut, potrivit Harvard Health.
De atunci, țările din întreaga lume au experimentat cu producerea brânzei, variind tipurile de lapte, cât timp este lăsată brânza să se matureze și să se coacă, și utilizând diferiți aditivi precum sarea sau acidul pentru a produce texturi și arome unice.
India este cunoscută pentru paneer-ul său moale cu gust blând, Grecia a descoperit feta sărată și sfărâmicioasă făcută din lapte de oaie sau capră, iar Sardinia a dezvoltat brânza tare și înțepătoare Pecorino Romano, folosită pentru răzuire. Brânza este un aliment dens în nutrienți, oferind proteine, grăsimi și minerale.
Unele brânzeturi tari, care conțin puțină umiditate, precum Parmigiano-Reggiano și cheddarul maturat, se păstrează ușor și sunt ideale pentru transport, deoarece nu necesită refrigerare. Brânza poate fi mai bine tolerată decât laptele la unele persoane, deoarece conține mai puțin lactoză, un tip de zahăr care nu este ușor de digerat dacă oamenii nu au enzima necesară pentru a-l descompune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.