Alimentul care reduce riscul de demență. Ingredientul popular al sandvișurilor poate ”reduce șansele de a dezvolta demență” este brânza.
Marea Britanie este o națiune de iubitori de sandvișuri, iar consumul regulat de sandvișuri cu brânză ar putea ajuta la scăderea riscului de demență, conform unui nou studiu, potrivit Mirror.
Studii realizate în Japonia
Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau în mod regulat sandvișuri cu brânză au avut performanțe cognitive mai bune - rezultate care sugerează că aveau mai puține șanse de a dezvolta sindromul debilitant care, în prezent, nu are leac.
Sănătatea, activitatea fizică și obiceiurile alimentare ale 1.516 participanți cu vârsta peste 65 de ani au fost monitorizate de o echipă de oameni de știință din Tokyo, Japonia.
Au fost colectate o gamă largă de informații, cum ar fi regimul lor alimentar, istoricul căderilor, afecțiunile cronice, masa musculară, grăsimea corporală, tensiunea arterială, dimensiunea gambei, forța de prindere, viteza de mers, colesterolul și starea mentală.
Vezi și: Fructul care poate reduce riscurile de diabet de tip 2. Îl găsești peste tot în această toamnă
S-a constatat că aproximativ 80% dintre persoane mâncau brânză, fie zilnic (28%), fie o dată la două zile (24%), fie de două ori pe săptămână (30%).
Cel mai popular tip a fost brânza topită, urmată de brânza albă de mucegai (cum ar fi brie și camembert), brânza proaspătă (cum ar fi feta, mascarpone și ricotta) și brânza albastră de mucegai (inclusiv Stilton și Gorgonzola), relatează The Sun.
Participanții au fost testați cu privire la capacitatea lor cognitivă cu o serie de 30 de întrebări - cunoscute sub numele de Mini-Mental State Examination (MMSE) - care au acoperit memoria, limbajul, orientarea, atenția și abilitățile vizual-spațiale.
Cei care au obținut un scor de 23 sau mai mic au fost considerați ca prezentând o funcție cognitivă slabă. Studiul a constatat că oamenii aveau șanse să obțină un scor mai mare dacă în dieta lor era inclusă brânza.
De exemplu, persoanele care au mâncat brânză au obținut un scor mediu de 28, în timp ce cele care nu au mâncat brânză au obținut un scor mediu de 27. Consumatorii de brânză aveau, de asemenea, o tensiune arterială și un IMC ușor mai scăzute, precum și o viteză de mers mai mare și o dietă mai variată în general.
Cu toate acestea, aveau un nivel mai ridicat de colesterol și de zahăr din sânge. Ocaziile de incontinență urinară și anemie au fost, de asemenea, mai mari în acest grup.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă ții verdeața în frigider. Ce s-a întâmplat după 9 zile
Brânza, efect asupra creierului
Descoperirile au fost publicate în revista Nutrients, iar autorii au notat că brânza poate ține la distanță apariția demenței.
”Studiile anterioare au arătat că un model alimentar caracterizat de un consum ridicat de produse din soia, legume, alge marine, lapte și produse lactate, împreună cu un consum redus de produse cerealiere, este asociat cu un risc redus de apariție a demenței. În plus, un aport ridicat de lapte și produse lactate reduce riscul de a dezvolta demență, în special demența Alzheimer.
Rezultatele noastre sugerează că aportul de brânză este invers asociat cu o funcție cognitivă mai scăzută chiar și după ajustarea pentru mai mulți factori de confuzie”, au notat cercetătorii.
În ciuda faptului că au ajuns la concluzia că brânza ar putea deține proprietăți de stimulare a creierului, ei au recunoscut că sunt necesare mai multe studii pentru a afla rolul pe care brânza l-ar putea avea în reducerea demenței.
Brânza, beneficii
Brânza are numeroase beneficii pentru sănătate atunci când este consumată cu moderație. Brânza este o bună sursă de proteine, esențiale pentru construirea și întreținerea țesuturilor corpului, inclusiv mușchii, pielea și organele.
Brânza este bogată în calciu, ceea ce este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. Consumul regulat de brânză poate ajuta la prevenirea osteoporozei.
Brânza furnizează și alte vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina B12, vitamina A, fosforul, zincul și seleniul, care sunt esențiale pentru funcționarea corespunzătoare a organismului.
Anumite tipuri de brânză, cum ar fi brânza de capră sau brânza de vacă fără grăsimi, pot fi surse bune de grăsimi sănătoase, precum acizii grași omega-3 și omega-6.
Unele tipuri de brânză, precum iaurtul și brânza fermentată, conțin probiotice care susțin sănătatea sistemului digestiv prin promovarea bacteriilor benefice în intestin.
Consumul de brânză poate contribui la senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul poftei de mâncare și la menținerea unei greutăți sănătoase.
Calciul și fosforul din brânza pot ajuta la menținerea sănătății orale prin întărirea smalțului dentar și prevenirea cariilor.
Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți la cantitatea de brânză pe care o consumați, deoarece poate fi bogată în grăsimi saturate și sodiu, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății cardiovasculare și a tensiunii arteriale.
Optați pentru brânza cu conținut scăzut de grăsimi sau controlați porțiile pentru a vă menține sănătatea în limite normale. De asemenea, este important să vă adaptați consumul de brânză la nevoile dvs. individuale și să consultați un profesionist medical sau un dietetician pentru sfaturi personalizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.