Brahiterapia este o metodă prin care celulele cancerigene sunt țintite în mod direct. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, a explicat la Digi 24 care este avantajul acestei terapii în cancerul de col uterin.
”Brahiterapia este un instrument absolut necesar și complementar iradierii externe și chimioterapiei. Cele două tratamente din urmă sunt tratamente standard în cancerul de col uterin local avansat. Brahiterapia reprezintă plasarea în imediata vecinătate a tumorii a unor surse radioactive și cu un avantaj deosebit printr-o doză concentrată de radiații plasată la nivelul tumorii, cu protejarea țesuturilor înconjurătoare.
Brahiterapia este una din modalitățile de tratament în cancerul de col uterin local avansat. Nu este o singură modalitate, ci este o metodă complementară iradierii externe și chimioterapiei. Ca eficiență, la ultimii pași în tratamentul cancerului de col uterin, își dovedește eficiența și, până în prezent, nu s-a dovedit o altă metodă de tratament mai eficientă pentru determinarea și distrugerea celulelor tumorale restante după acest tratament dual, adică radioterapia externă și chimioterapia. Este un instrument foarte util și necesar în tratamentul cancerului de col uterin”, a explicat medicul.
Iradierea multiplă este posibilă
Există și posibilitatea să fie necesare mai multe ședințe de brahiterapie. Medicul a explicat când se fac aceste proceduri.
”Pacientele trăiesc mai mult și mai bine și după intervențiile chirurgicale, la o anumită perioadă de timp și din cauza unor factori de risc, pacientele se pot prezenta cu recidive și acestea pot fi distruse prin brahiterapie. Este o metodă eficientă. Chiar dacă pacientele au avut o formă de iradiere externă, în trecut, brahiterapia își dovedește eficiența prin protejarea țesuturilor care anterior au fost iradiate. Nu mai vorbim de patologii care pot pune probleme pentru pacienți și brahiterapia se poate folosi și în cazul iradierii”, a mai spus sursa citată.
Brahiterapia se realizează sub anestezie
Brahiterapia se realizează sub anestezie. În plus, dacă este cazul, comorbiditățile pe care pacienta le are trebuie să fie ținute sub control.
”Vorbim nu doar despre o pregătire clinico-biologică, adică pacientul să fie în bune condiții din punct de vedere al sănătății. Celelalte patologii asociate, comorbidități precum cele existente pentru care pacientul ia medicație, să fie verificate și în control. Lucrul acesta se realizează de medicul radioterapeut și de medicul anestezist.
Este nevoie și de o pregătire preanestezică pentru ca pacientul să poată suporta anestezia. Există și o pregătire ce ține de procedura în sine, și anume pregătirea intestinelor, pregătirea pentru această procedură care poate fi una invazivă și este nevoie ca pacientul să se simtă în cele mai bune condiții, având în vedere situația prezentă, pentru că pacientul este unul care primește tratament anticancer
Anestezia este indicată atât pentru controlul pacientului cât și pentru controlul medicului. Procedura aceasta se efectuează precis, eficient și este nevoie de controlul simptomelor. Pacienta nu trebuie să aibă suferințe, durere care să pericliteze actul medical. Această procedură se efectuează țintit prin luarea unor imagini ecografice și CT și RMN și este important ca pacienta să nu se miște. Imobilizarea într-un mod controlat al pacientei și lipsa suferinței sunt atuu-rile pe care le văd în efectuarea acestei proceduri”, a mai subliniat dr. Beatrice Anghel.
Vezi și: Alimentele procesate pot cauza cancer. Cârnații, salamul, slănina, principalele produse vizate
Cauzele apariției cancerului de col uterin și tratarea sa. Medic: Ne place sau nu, este o boală cu transmitere sexuală
Virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce cancerul de col uterin, este un virus care se găsește ”în natură și pe corpul uman și pe mucoasele noastre, în mod fiziologic și are o mulțime de tulpini”, susține dr. Dragoș Median, medic oncolog.
Invitat în emisiunea ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3, medicul a explicat că în rândul acestor tulpini există unele care dau cancer de col uterin sau leziuni la nivelul tractului genital, precum și tulpini care dau așa-numitele veruci, leziunile de pe tegumente.
”Cele mai cunoscute sunt (n.r. tulpinile) 16, 18, 31 și 33. Acestea sunt tulpinile considerate cu risc înalt. Mecanismele de apărare ale organismului sunt compromise, din varii motive.
Fie o altă afecțiune, cel mai citat în literatură este infecția cu virusul HIV, fie o altă boală infecțioasă, cum este tuberculoza, fie alți factori care pot să ducă la scăderea imunității, cel mai comun dintre toate, fumatul. Aceste situații duc la o incapacitate a organismului de a se apăra”, e explicat medicul.
Vaccinare gratuită
În România, vaccinarea împotriva infecțiilor cu HPV este inclusă în Programul Național de Vaccinare, fiind gratuită pentru fetele din grupa de vârstă 11-18 ani.
Vaccinarea se realizează de către medicul de familie, la solicitarea părinților. Schema de vaccinare a tinerelor cu vârsta până la 15 ani implică administrarea a două doze de vaccin, într-un interval de 6-12 luni. Fetele cu vârsta peste 15 ani au nevoie de trei doze de vaccin, doze administrate în interval de maxim un an de zile.
Vaccinarea anti-HPV se poate realiza până la vârsta de 45 de ani, însă nu este recomandată tuturor adulților în această categorie de vârstă. De aceea, este important ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauză că majoritatea persoanelor a fost deja expusă la virus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.