Brahiterapia este unul dintre instrumentele esențiale în tratamentul cancerului, și, mai precis, este o formă de radioterapie internă, unde cu ajutorul unor surse de radiații este plasată în tumoră sau chiar în proximitatea tumorii sursa de radiație cu efectul dorit
Dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, cu specializare pe brahiterapie, a explicat căror tipuri de cancere se adresează această terapie, dar și care sunt noutățile în privința acestei terapii.
”Brahiterapia este un instrument de tratarea cancerului și a tumorilor, cu precădere cancerul de prostată, cancerele ginecologice, cancerul de sân, cancerul de esofag și cancerul de piele. De asemenea, acest instrument poate fi folosit în recăderi, în recurențe, deci în recidive”, a declarat dr. Beatrice Anghel, medic primar radioterapie, la Digi 24.
Brahiterapia este o tehnică folosită de cele mai multe ori în ambulator, mai ales dacă sursa și intensitatea de radiație este folosită cu ajutorul unor aparate, de tip HDR, adică cu un debit de radiații crescut și cu un implant temporar.
”Reușim să folosim acest tip de tratament în ambulator, fără durere, de multe ori cu anestezie sau cu controlul mișcării,și bine-înțeles, cu respectarea unor tehnici de imagistică de tip CT, care să ne aducă un plus de informații pentru a trata cât mai corect și eficient tumorile pe care le avem”, a spus medicul.
Brahiterapia și indicațiile de tratament
În ceea ce privește indicarea acestei metode de tratament, medicul susține că ”această tehnică este folosită de cele mai multe ori ca și tratament unic, în cancere curative, precum cancerul de prostată, cu două ședințe de brahiterapie. Echivalența este pentru cancerul de prostată, ca și prostatectomia, dar și ca radioterapia externă.
Poate fi folosit ca un instrument ajutător în urma actului chirurgical, de exemplu în cancerul de endometru sau în cancerul de col uterin. De alte ori se poate întâmpla să folosim această tehnică cu scopul de a palia, de a alinia simptome precum durerea, sângerarea.
Însă de cele mai multe ori folosim această tehnică în combinație cu alte tipuri de tratamente anti-cancer, precum chirurgia, chimioterapia, și, de ce nu, chiar și terapia externă”, a mai spus specialistul în brahiterapie.
Brahiterapia și cancerele pentru care se recomandă
Brahiterapia este utilizată pentru a trata mai multe tipuri de cancer, inclusiv:
- Cancerul căilor biliare
- Cancerul cerebral
- Cancer de sân
- Cancerul de col uterin
- Cancerul de endometru
- Cancer esofagian
- Cancer de ochi
- Cancerul de cap și gât
- Cancer pulmonar
- Cancerul pancreatic
- Cancer de prostată
- Cancer rectal
- Cancerul de piele
- Cancerul țesuturilor moi
- Cancer vaginal.
Brahiterapia, 3D printing, medicina personalizată
De asemenea, medicul a explicat care sunt noutățile în domeniul brahiterapiei, în tratarea cancerului, dar și cum a devenit RMN-ul ”instrumentul de aur”.
”Plecăm de la o epocă 2D, de acum 20 de ani, iar introducerea imagisticii de tip CT a revoluționat brahiterapia. Mai târziu, spre sfârșitul anilor 2000, am putea spune că deja RMN-ul a devenit unul dintre instrumentele necesare și de aur în tratamentul brahiterapiei, așadar, imagistica din acest moment, de tip CT, RMN și PET-CT sunt atuuri în folosirea acestui tip de tratament.
O altă noutate ar fi 3D printing, și pentru că vorbim de o medicină personalizată, folosim tratamente cât mai moderne cu aplicații unice pentru tumorile pe care le avem în fața noastră, tumori complicate, pe care trebuie să le tratăm cu atenție, și cât mai precis pentru a nu avea recidive, a concluzionat medicul radioterapeut.
Cancerul de prostată și speranța de viață. Prof. dr. Petrișor Geavlete: În Europa este de peste 80 de ani, la noi - 73 de ani
Invitatul de astăzi al emisiunii Academia de Sănătate, realizată de profesorul Irinel Popescu este profesorul și medicul Petrișor Geavlete, de la Spitalul Clinic Sfântul Ioan din București, șeful disciplinei Urologie la UMF Carol Davila, București.
”Cancerul de prostată este un subiect care reprezintă pâinea caldă a urologului încă de mulți ani, și astăzi, în 2021, aproape la toate congresele europene, americane se dezbat multe aspecte ale cancerului de prostată. Este o mare problemă cancerul de prostată. Implicația socială este uriașă”, afirmă profesorul Petrișor Geavlete, medic primar Urologie și membru în Academia de Științe Medicale.
Potrivit acestuia, o analiză recentă a Societății Europene de Urologie prezintă o statistică îngrijorătoare: milioane de bărbați află în fiecare an că suferă de cancer de prostată. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Hernia hiatală, cauze, simptome și tratament. Obiceiul greșit care o declanșează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.