Brahiterapia reprezintă o metodă modernă de tratament a cancerului, care presupune introducerea unor dispozitive speciale direct la nivelul colului, pentru a livra radiații precise asupra țesuturilor tumorale.
Brahiterapia, cum funcționează
Dr. Beatrice Anghel, medic primar în Radioterapie și coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC Medical și DC News, cum această tehnologie ajută la tratarea cancerului în mod eficient și sigur.
Brahiterapia presupune inserarea unor dispozitive care nu sunt ele însele radioactive, dar care servesc drept canal de iradiere pentru materialele radioactive. Aceste dispozitive sunt folosite pentru a direcționa radiațiile exact acolo unde este necesar, adică în zona tumorii.
"Brahiterapia presupune introducerea unor dispozitive, efectiv, la nivelul colului.
Nu sunt radioactive. Radioactive sunt niște materiale care, de fapt, sunt inserate cu ajutorul de a fi canalul sursei de iradiere, deci metoda de ușurință, de a străbate, efectiv, anatomia necesară, de a ajunge acolo unde ne dorim.
Deci, cumva, mesagerul radiației este, de fapt, acest dispozitiv. Aceste dispozitive sunt aceste dispozitive care ne ajută pe noi să le folosim și să le direcționăm acolo unde este prezent cancerul.
Livrează radiații și anumite particule care sunt benefice pentru a distruge un tesut tumoral și ele sunt dirijate prin sisteme de planificare, adică prin calculator, prin niște aplicații care ne ajută pe noi să dirijăm această sursă de iradiere și să o controlăm", a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Brahiterapia, ce presupune. Dr. Beatrice Anghel: Dirijăm iradierea și o controlăm - FOTO: Freepik@Flowo
Controlul precis al radiațiilor
Un aspect esențial al brahiterapiei este controlul extrem de precis al radiațiilor, care protejează țesuturile din imediata vecinătate ale tumorii, cum ar fi vezica urinară, rectul, intestinele sau ovarele. Dr. Beatrice Anghel a evidențiat cum tehnologia avansată de planificare a tratamentului, bazată pe calculatoare și aplicații specializate, permite medicilor să controleze cu exactitate direcția și intensitatea radiațiilor.
"Controlul acesta clar va fi benefic pentru a proteja tesuturile din imediată vecinitate, precum vezică, rect, intestine și ovarele.
Pe lângă că putem să le îndepărtăm și chirurgical prin faptul că putem să le remontăm, să le plasăm în abdomenul superior, tot mai cu scopul de a le feri și de a rămâne funcționalitatea până la sfârșitul vieții, să nu interfereze cu tratamentul oncologic.
Aceasta se poate face într-un pas premergător, ca să știm sigur că nu vor fi afectate", a explicat dr. Beatrice Anghel, medic primar Radioterapie, coordonator al Departamentului de Brahiterapie din cadrul SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.