Bradcardia este o frecvență cardiacă lentă. Inima adulților, în stare de odihnă, bate de obicei între 60 și 100 de bătăi pe minut. Bradicardia poate fi o problemă gravă dacă ritmul cardiac este foarte lent și inima nu poate pompa suficient sânge bogat în oxigen către organism. În acest caz, poți simți amețeli, oboseală intensă sau slăbiciune și dificultăți de respirație. Uneori, bradicardia nu provoacă simptome sau complicații.
O frecvență cardiacă lentă nu este întotdeauna o preocupare. De exemplu, o frecvență cardiacă de repaus între 40 și 60 de bătăi pe minut este destul de comună în timpul somnului și la anumite persoane, în special la adulții tineri sănătoși și la sportivi antrenați.
Dacă bradicardia este severă, poate fi necesară implantarea unui stimulator cardiac pentru a ajuta inima să mențină un ritm adecvat.
Bradicardia, simptome
O frecvență cardiacă mai lentă decât normalul (bradicardie) poate împiedica creierul și alte organe să primească suficient oxigen, provocând posibile semne și simptome precum:
- Dureri în piept
- Confuzie sau probleme de memorie
- Amețeli sau senzație de leșin
- Oboseală ușoară în timpul activității fizice
- Oboseală
- Leșin
- Dificultăți de respirație, potrivit Mayo Clinic.
Bradicardia, cauze
Bradicardia poate fi cauzată de mai mulți factori, și anume:
- Leziuni ale țesutului cardiac legate de îmbătrânire
- Leziuni ale țesutului cardiac din cauza bolii cardiace sau a atacului de cord
- O afecțiune cardiacă prezentă la naștere (defect cardiac congenital)
- Inflamația țesutului cardiac (miocardită)
- Complicație a intervenției chirurgicale cardiace
- Glanda tiroidă inactivă (hipotiroidism)
- Deșeuri de substanțe chimice din sânge, cum ar fi potasiul sau calciul
- Pauze repetate în respirație în timpul somnului (apnee obstructivă de somn)
- Boală inflamatorie, cum ar fi febra reumatică sau lupus
- Anumite medicamente, inclusiv sedative, opioide și medicamente utilizate pentru tulburări de ritm cardiac, hipertensiune arterială și anumite tulburări de sănătate mintală
Bradicardia, factori de risc
Bradicardia este adesea asociată cu leziuni ale țesutului cardiac din cauza unui tip de boală de inimă. Orice crește riscul problemelor cardiace poate crește și riscul de bradicardie.
Factorii de risc pentru boala de inimă includ:
- Vârsta înaintată
- Hipertensiune arterială
- Fumatul
- Consumul excesiv de alcool
- Stresul și anxietatea
- Modificările stilului de viață sănătos sau tratamentul medical pot ajuta la reducerea riscului de boală de inimă.
Bradicardia, complicații
Bradicardia - FOTO: Freepik@EyeEM
Complicațiile posibile ale bradicardiei pot include:
- Leșin frecvent
- Incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge (insuficiență cardiacă)
- Stop cardiac brusc sau moarte subită
Deși bradicardia nu poate fi de obicei prevenită, medicii recomandă strategii pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolii de inimă. Urmează următorii pași pentru sănătatea inimii:
- Fă exerciții regulate.
- Adoptă o dietă sănătoasă. Alege o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, săracă în sare, săracă în zahăr, bogată în fructe, legume și cereale integrale.
- Menține o greutate sănătoasă. Supraponderalitatea crește riscul de dezvoltare a bolii de inimă.
- Menține sub control tensiunea arterială și colesterolul.
- Nu fuma.
- Dacă bei alcool, fă-o moderat. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă până la o băutură pe zi pentru femei și până la două băuturi pe zi pentru bărbați.
- Gestionează stresul. Emoțiile intense pot afecta ritmul cardiac.
- Controalele regulate.
Bradicardia, diagnostic
Pentru a diagnostica bradicardia, medicul va efectua de obicei un examen fizic și va asculta inima cu un stetoscop. Acesta poate recomanda teste pentru a verifica ritmul cardiac și pentru a vedea dacă ai o problemă cardiacă care poate cauza bradicardia. Pot fi efectuate analize de sânge pentru a verifica alte condiții care pot cauza bătăi lente ale inimii, cum ar fi o infecție, o tiroidă inactivă (hipotiroidism) sau un dezechilibru electrolitic.
Bradicardia, tratament
Multe medicamente, inclusiv cele folosite pentru tratarea altor afecțiuni cardiace, pot cauza bradicardie.
Intervenții chirurgicale sau alte proceduri
Când alte tratamente nu sunt posibile și simptomele de bradicardie sunt severe, este necesar un dispozitiv numit pacemaker pentru a controla ritmul cardiac. Pacemakerul funcționează doar atunci când este necesar. Atunci când inima bate prea lent, pacemakerul trimite semnale electrice către inimă pentru a accelera bătăile.
Implantarea unui pacemaker necesită o procedură chirurgicală. Unul sau mai multe fire sunt introduse într-o venă majoră sub sau în apropierea claviculei și ghidate către inimă folosind raze X ca ghid. Un capăt al fiecărui fir este fixat în zona corespunzătoare a inimii, în timp ce celălalt capăt este atașat la un dispozitiv (generator de puls) implantat sub piele sub claviculă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.