Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecțiune comună a plămânilor care provoacă dificultăți de respirație și limitarea fluxului de aer.
Adesea numită emfizem sau bronșită cronică, BPOC se manifestă prin tuse persistentă, respirație greoaie, wheezing și oboseală.
Fumatul și poluarea aerului sunt cele mai frecvente cauze ale BPOC, iar persoanele afectate prezintă un risc crescut pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi infecțiile pulmonare, cancerul pulmonar și problemele cardiace, notează OMS.
Potrivit dr. Roxana Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prevalenţa BPOC în România este de 8,30%, în timp ce peste 50% dintre pacienţii cu Boală Pulmonară Obstructivă Cronică pot fi nediagnosticaţi.
"O singură exacerbare moderată a BPOC a crescut riscul de deces cu 17%. Riscul de infarct miocardic s-a dublat în primele 5 zile după o exacerbare moderată a BPOC.
BPOC este a doua cea mai frecventă cauză de spitalizare în regim de urgenţă în anumite ţări. 40% dintre pacienţi au fost respitalizaţi sau au decedat în primele 90 de zile de la exacerbare. 40 - 78% dintre exacerbări nu sunt raportate", a spus medicul Roxana Nemeş.
Medicul pneumolog a afirmat că 1 din 5 persoane va muri în primul an după spitalizare (exacerbare severă) și a arătat că doar 50% dintre pacienţi erau în viaţă la 3,6 ani de la prima lor exacerbare severă.
"Riscul de deces a crescut cu 80% cu două exacerbări moderate în decurs de 1 an.
5% din pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări BPOC decedează pe parcursul spitalizării.
Riscul de deces este maxim în prima săptămână şi rămâne ridicat în primele 3 luni de la spitalizare.
Mai mult de jumătate dintre pacienţii spitalizaţi din cauza unei exacerbări decedează în primii 5 ani după spitalizare", a explicat medicul, potrivit Agerpres.
Medicul Roxana Nemeș subliniază că BPOC trebuie să fie abordată ca o prioritate de sănătate publică în România.
Deși BPOC nu este o boală curabilă, simptomele pot fi ameliorate prin evitarea fumatului, reducerea expunerii la poluare și vaccinări pentru prevenirea infecțiilor.
Simptomele BPOC
Simptomele comune ale BPOC includ:
- dificultăți de respirație - la început, acest lucru se poate întâmpla doar atunci când faceți exerciții fizice, iar uneori vă puteți trezi noaptea cu senzația de lipsă de aer
- tuse toracică persistentă cu flegmă care nu dispare
- infecții toracice frecvente
- wheezing persistent
De obicei, simptomele se vor agrava treptat în timp și vor face activitățile zilnice din ce în ce mai dificile, deși tratamentul poate ajuta la încetinirea progresiei.
Uneori, pot exista perioade în care simptomele se agravează brusc - cunoscute sub numele de acutizare sau exacerbare. Este obișnuit să aveți câteva crize pe an, în special în timpul iernii, potrivit NHS.
Simptomele mai puțin frecvente ale BPOC includ:
- pierderea în greutate
- oboseală
- glezne umflate din cauza acumulării de lichid (edem)
- dureri toracice și tuse cu sânge - deși acestea sunt de obicei semne ale unei alte afecțiuni, cum ar fi o infecție toracică sau posibil cancer pulmonar
Aceste simptome suplimentare tind să apară doar atunci când BPOC ajunge într-un stadiu avansat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.