Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Botulism - Foto: DC Medical / Freepick @timolina
Botulism - Foto: DC Medical / Freepick @timolina

Boala gravă cauzată de alimentele pe care le consumăm toamna - iarna. La ce să fim foarte atenți când mâncăm zacuscă și cârnați, inclusiv cele făcute în casă.

Boala frecventă în anotimpul rece este declanșată de alimentele pe care le mâncăm. Este vorba despre botulism, boală care ne poate pune în pericol viața. 

Este vorba despre botulism. Botulismul este o boală gravă, cauzată de o toxină care atacă nervii organismului. Simptomele botulismului încep de obicei cu slăbiciunea mușchilor care controlează ochii, fața, gura și gâtul. 

Botulism, transmitere

Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical despre botulism, ce este botulismul și cum se transmite această boală. 

”Botulismul este o boală care se transmite prin alimente care sunt conservate în condiții de anaerobioză. Acestea pot fi la conserve de pește, pastă de pește, cârnați și am avut cazuri când au fost găsite și în lucruri conservate în gospodării. Bacteria care determină această boală se dezvoltă în lipsa oxigenului iar boala este de fapt determinată de toxina acestei bacterii care atacă sistemul nervos central. Boala este întâlnită în special iarna pentru că este perioada în care oamenii consumă mai multe conserve, iar dacă nu suntem atenți la calitatea de aliment din conservele respective”, a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.

Alimentele, risc major pentru botulism

Botulism. Pe parcursul verii, gospodinele au pregătit zacusca, dar și alte alimente conservate pentru a fi consumate în perioada iernii. Numai că aceste alimente, inclusiv conservele pe care le găsim în magazine ne pot pune viața în pericol. 

”Când vorbim despre cârnați, în momentul în care se prelucrează și ulterior este închis la capete și este ținut o perioadă de timp, cum este peste iarnă, în interiorul învelișului respectiv se pot crea condiții de anaerobioză care să ducă la dezvoltarea acestor bacterii. La conservele pe care le cumpărăm trebuie să avem mare atenție la cele care au capacul bombat.

Mai trebuie să avem mare atenție și la zacusca care este făcută în casă pentru că în momentul în care se face acea sterilizare în cuptor poate apărea această bacterie. Trebuie avut grijă la toate alimentele care sunt păstrate o perioadă mai lungă de timp și din care am eliminate aerul, pentru că alimentele nu vor fi modificate nici la gust, nici la miros și din această cauză toxina este foarte periculoasă”, a mai precizat sursa citată. 

Botulism, simptome. Care sunt semnele că ai botulism

Semnele și simptomele pentru botulism pot include:

- Dificultăți la înghițire

- Slăbiciune musculară

- Vedere dublă

- Pleoapele înclinate

- Vedere încețoșată

- Dificultăți de vorbire

- Dificultăți de respirație

- Dificultate în mișcarea ochilor, notează CDC.

Toxina atacă sistemul nervos central și merge de la simptome minime cum ar fi căderea pleoapelor, persoana nu mai poate deschide ochii, sau cazuri foarte grave în care sunt tulburări respiratorii.

O mare problemă este aceea că toate aceste simptome sunt duse de pacient în condiții de afebrilitate. Tratamentul trebuie administrat cât mai repede pentru că boala se agravează prin toxină și o dată eliberată este foarte greu de împiedicat în a-și face efectul. Se folosește serul antibotulinic și terapia antimicrobiană”, a mai explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț.

Botulism, diagnostic

Botulism.Dacă dumneavoastră sau o persoană pe care o cunoașteți are simptome de botulism, consultați-vă imediat medicul sau mergeți la camera de urgență.

Medicul dumneavoastră vă va pune întrebări și vă va examina pentru a afla cauza simptomelor. Cu toate acestea, aceste indicii nu sunt de obicei suficiente pentru ca medicul să vă diagnosticheze cu botulism, deoarece unele simptome de botulism apar și în cazul altor boli – cum ar fi sindromul Guillain-Barré, meningita, miastenia gravis și accidentul vascular cerebral – și chiar supradoza de opiacee.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să fie nevoit să comande teste pentru a pune un diagnostic. Unele dintre aceste teste sunt:

- Scanarea creierului

- Examinarea lichidului spinal

- Teste ale funcției nervoase și musculare (studiu de conducere nervoasă și electromiografie)

- Test de tensilon pentru miastenia gravis.

Dacă aceste teste nu arată ce te îmbolnăvește, medicul tău ar putea comanda teste de laborator pentru a identifica toxina sau bacteriile care provoacă botulism. Aceste teste de laborator sunt singura modalitate de a ști cu certitudine dacă aveți botulism. Poate dura câteva zile pentru a obține rezultatele testelor de la laborator. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți botulism, puteți începe imediat tratamentul, mai notează CDC.

Botulism, tratament

Botulismul este cauzat de o toxină care atacă nervii organismului și provoacă dificultăți de respirație, paralizie musculară și chiar moarte. Medicii tratează botulismul cu un medicament numit antitoxină, care împiedică toxina să deterioreze sistemul nervos. Antitoxina nu vindecă daunele pe care toxina le-a făcut deja.

În funcție de cât de severe sunt simptomele pentru botulism, poate fi necesar să stați în spital săptămâni sau chiar luni înainte de a fi suficient de bine pentru a merge acasă.

Dacă boala dumneavoastră este severă, este posibil să aveți probleme de respirație. Este posibil să aveți chiar și insuficiență respiratorie (respirație) dacă toxina paralizează mușchii implicați în respirație. Dacă se întâmplă acest lucru, medicul dumneavoastră vă poate pune pe un aparat de respirație (ventilator) până când puteți respira pe cont propriu. Paralizia cauzată de toxină se îmbunătățește de obicei încet. Îngrijirea medicală și medicală pe care o primiți în spital este de a vă ajuta să vă recuperați.

Botulism, supraviețuire și complicații

Dezvoltarea antitoxinei și a îngrijirii medicale moderne înseamnă că persoanele cu botulism au o șansă mult mai mică de a muri decât în trecut, când aproximativ 50 din 100 de persoane cu botulism au murit. Astăzi, mai puțin de 5 din 100 de oameni cu botulism mor.

Chiar și cu antitoxină și îngrijire medicală și medicală intensivă, unele persoane cu botulism mor din cauza insuficienței respiratorii. Alții mor din cauza infecțiilor sau a altor probleme cauzate de paralizarea timp de săptămâni sau luni.

Pacienții care supraviețuiesc botulismului pot avea oboseală și dificultăți de respirație ani de zile după aceea și pot avea nevoie de terapie pe termen lung pentru a-i ajuta să se recupereze, mai notează CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel