Întrebată dacă există contraindicații pentru botox, sau reacții adverse, sau dacă există persoane care nu ar trebui să-și facă niciodată botox, medicul Viviana Iordache a răspuns ferm că "da, absolut".
"La toxina botulinică există contraindicații medicale absolute. Una dintre ele este scleroza în plăci, deci există boli în care este interzică folosirea la pacientul respectiv a toxinei botulinice, există contraindicații relative, de exemplu în sarcină. Există specialități în care folosim botox în doze mult mai mari decât în cele estetice, dar dacă omul are probleme neurologice importante, chiar dacă femeia respectivă e însărcinată se face tratamentul cu botox, dar noi, ca dermatologi, nu-l facem, pentru că mă duc către faptul că nu avem studii și atunci în formularele noastre de consimțământ precizăm că nu trebuie ca pacienta să fie însărcinată sau să alăpteze în momentul prezentării pentru toxina botulinică, dar în momentul prezentării, nu că nu va rămâne gravidă peste o lună sau nu că a născut și a terminat de alăptat de o săptămână sau chiar de o zi.
De ce expresia ”botox în buze” este incorentă. Dr Viviana Iordache explică
Sunt anumite contraindicații care țin de pacient ca anatomie, deci nu permite zona lui și asta ca să nu ai accidente cu el. Și aici eu, care sunt și trainer pentru toxina botulinică, mă străduiesc foarte mult să-mi ajut colegii să înțeleagă că schemele de injectare trebuie foarte atent adaptate la anatomia și la problemele, fie medicale, fie estetice ale persoanei respective și mai sunt inclusiv niște contraindicații date de frecvență.
O frecvență prea mare, dacă faci botox prea des, riști să faci anticorpi și să nu mai ai efect la el, deci să nu-l mai poți folosi și peste o perioadă de timp să nu-și mai facă efectul.
Deci folosirea lui prea frecventă devine contraindicație, care nu e medicală... însă, în schimb, să știți că dermatologic, botox-ul capătă de la sezon la sezon din ce în ce mai multe indicații.
Dacă la începuturile mele făceam doar încruntătura între sprâncene, acum nu numai că estetic facem toate zonele, dar deja îl folosim în dermatitele seboreice, în seboree, în cuperoză, în anumite stadii ale acneei rozacee, în flash-uri, deci practic mă duc către problema de costuri, nu de eficiență sau de siguranță, pentru că așa cum întrebați la început, da, e pentru patru luni la dermatologie", a declarat dr Viviana Iordache, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, în emisiunea "DICȚIONAR DC MEDICAL".
Mihaela Bilic NU bea apă! "Nu-mi place, nu îmi e NICIODATĂ sete"
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.