Borșul de casă, detoxifiant natural benefic în diete, indigestie, contra cancerului și a bolilor de plămâni. REȚETĂ

Dana Lascu |
Data publicării:
Borșul de casă poate fi pus în sticle, păstrat la frigider, și băut nefiert înainte de fiecare masă. Foto: DC Medical
Borșul de casă poate fi pus în sticle, păstrat la frigider, și băut nefiert înainte de fiecare masă. Foto: DC Medical

Borșul de casă este perfect pentru slăbit, dar este și considerat leac pentru mai multe boli, de la mahmureală, la cancerul de colon, afecțiuni digestive, tuberculoză, tensiune și colesterol, fiindcă în timpul fermentației se produc acizi organici și enzime vii care reduc inflamația. Iată cum se face: 

Borșul de casă este foarte bogat în vitaminele B, vitamina C, vitamina D și vitamina H, dar și minerale calciu, seleniu, crom, zinc și magneziu, pe lângă aminoacizi și carbohidrați. Pentru efecte sale benefice este bine să fie consumat ca atare, altfel la fierbere își pierde din calitățile probiotice. 

Borșul de casă, ingrediente: 

- 2 căni cu tărâțe de grâu (bio, de preferat)

- o cană de mălai

- o crenguță de vișin

- un sfert de pliculeț de drojdie sau 2-3 felii de pâine neagră de secară

- un borcan de 3-5 litri 

- leuștean dacă vă place gustul. 

Cum se face: 

Se amestecă tărâțele și mălaiul, fie cu drojdia fer cu pâinea zdrobită, cu puțină apă caldă astfel încât să se facă o cremă. Amestecul, care se numește huște, se pune în borcan și se lasă la fermentat peste noapte. Dimineața se pune înăuntru crenguța de vișin sau doar fruzele (și leușteanul dacă vreți să fie mai aromat) și se umple borcanul cu apă caldă. Se amestecă de 2-3 ori pe zi, ca să se acrească. De regulă îți dai seama după gust când e suficient de acru. Când s-a terminat, crenguța de vișin și leușteanul se aruncă, dar huștele nu. Se păstrează într-un borcan la frigider și dacă vrei să faci din nou borș, iei jumătate din huștele deja folosite, mai adaugi o cană de tărâțe și una de mălai, amesteci, pui frunzele de vișin și torni apă fierbinte peste ele. A doua oară se vor acri mai repede pentru că o parte din huște deja fermentează. Bunicii spun că primul borș nu iese foarte acru. 

Beneficii pentru sănătate

Borșul de casă este perfect pentru slăbit, dar atenție cura – care constă în trei căni de borș, consumate dimineața, la prânz și seara, înainte de fiecare masă – nu trebuie ținută mai mult de una-două săptămâni. Asta pentru borșul are puternice efecte laxative. El poate fi folosit și în măști de față pentru pielea uscată, dacă este combinat cu ou, avocado, argilă, etc. 

Borșul de casă este, de asemenea, un minunat leac pentru pentru combaterea anemiei, a sinuzitei, adjuvant în tratamentul tuberculozei, al indigestiei, al bronșitei, al astmului. 

Având atâtea vitamine și minerale, este bun și pentru oboseală cronică, scade tensiunea arterială, reduce colesterolul, previne tromboza și infarctul miocardic, tratează insomnia, durerile de cap, mahmureala, dischineziile biliare, detoxifică organismul și calmează durerile de ficat și de bilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel