Bolnavii care necesită dializă hepatică, trimiși de la Iași la București. O chichiță birocratică

Dana Lascu |
Data publicării:
Spitalul Clinic C I Parhon din Iași. Foto: FACEBOOK
Spitalul Clinic C I Parhon din Iași. Foto: FACEBOOK

Reprezentanții Spitalului „Dr. C. I. Parhon” din Iași susțin că sunt nevoiți să trimită toți pacienții la București pentru că nu pot face dializă hepatică din cauza unei chichițe birocratice. E și cazul tânărului care a făcut supradoză de paracetamol.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Ionuț Nistor, a declarat presei că Spitalul „Dr. C. I. Parhon" din Iași nu poate derula Programul național de terapie intensivă a insuficienței hepatice pentru că unitatea medicală, singura din zona estică a țării în care se pot face astfel de proceduri medicale, nu are în dotare aparatul de dializă agreat de Casa de Asigurări de Sănătate, ci un altul.

„Este mai mult de un an de zile, un an și ceva, de când programul de dializă hepatică este blocat la Spitalul Parhon. Deși am făcut numeroase demersuri către comisia de specialitate de gastroenterologie de la Ministerul Sănătății, suntem blocați într-o buclă birocratică. Există o impunere și o penalizare pe care am primit-o pentru că făceam această dializă cu un aparat care Casa de Asigurări de Sănătate a considerat că dacă nu este inclus în regulamentul Ministerului Sănătății după denumirea de producător privat nu mai poate fi folosit la dializă. Spre exemplu, ni s-a cerut ca o anumită marcă să fie trecută pe acel aparat, lucru pe care, sigur, noi nu îl aveam, deoarece avem în dotare celălalt aparat. Cele două tipuri de dializă, MARS și PROMETEUS, din punct de vedere științific, din punctul de vedere al datelor medicale, au date egale, au rezultate sau beneficii egale. Studiile care au fost efectuate comparativ între cele două tipuri de dializă hepatică arată aceleași rezultate. Totuși, pentru că în ordinul Ministerului Sănătății este scris unul dintre acele aparate și noi îl avem pe celălalt, nu mai putem face dializă hepatică", a explicat Ionuț Nistor, conform Agerpres.

El a reamintit că prima dializă hepatică din țară s-a făcut în această unitate medicală.

„În România, dializa hepatică a început la Iași. Sunt mai mult de zece ani de când aici se face dializă hepatică. Această procedură este diferită de cea renală, se face numai în situații acute sau ca o punte către transplantul hepatic. E un număr limitat de ședințe care pot salva vieți în situații de intoxicație cu ciuperci, intoxicații cu medicamente sau atunci când este un pacient cu boală de ficat avansată, precum ciroza hepatică", a precizat Nistor.

Pacenții, trimiși la București

Potrivit medicului, importanța acestei proceduri medicale este vitală.

„Aceste cazuri sunt foarte, foarte grave. Peste 50% din acești pacienți se pierd. A face sau a nu face dializa hepatică poate însemna o diferență între a muri sau a trăi. Pentru aceste cazuri fiecare oră sau minut contează. (...) Sunt peste 100 de pacienți care au beneficiat de dializă hepatică și foarte mulți dintre ei au fost salvați. E adevărat că sunt și foarte mulți pacienți care s-au pierdut. Spitalul Parhon este singurul spital din Moldova în care s-a făcut vreodată dializă hepatică. Toți pacienții vor trebui tratați la București de acum înainte", a spus Ionuț Nistor.

În lipsa autorizației pentru efectuarea dializei hepatice cu aparatul din dotarea Spitalului "Dr. C. I. Parhon", duminică, un student în vârstă de 19 ani a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul Fundeni din București. El era internat de vineri la terapie intensivă din cauza unei insuficiențe hepatice fulminante. Potrivit reprezentanților SMURD, tânărul luase 16 comprimate de paracetamol pentru a trata o viroză.

„Cazul care a fost recent trimis la București cu elicopterul putea beneficia de dializă hepatică mai repede și mai rapid în Spitalul Parhon, dar acest program de dializă hepatică, din păcate, pentru moment este blocat, deși am făcut numeroase adrese către minister și către comisia de specialitate de gastroenterologie pentru a fi corectate aceste, să spunem, disfuncționalități sau pentru a ne ajuta să putem continua dializa hepatică la Spitalul Parhon", a mai spus dr. Nistor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel