Bolile transmisibile se vor raporta după un nou regulament. Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de ordin care cuprinde modalitatea și frecvența de raportare a cazurilor de boli transmisibile de către unitățile sanitare.
Ministerul Sănătății a lansat în transparență ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la modalitatea și frecvența de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum și circuitul informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile și pentru aprobarea Sistemului de alertă precoce şi reacție privind prevenirea și controlul bolilor transmisibile.
”Prin această Hotărâre furnizorii de servicii medicale, inclusiv laboratoarele, din sistemul public și privat, precum și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, indiferent de forma de organizare, au obligația de a raporta bolile transmisibile potrivit prevederilor prezentei hotărâri”, arată documentul.
Informare la DSP în termen de 5 zile de la depistarea cazului
Proiectul de ordin prevede că, după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat de boală transmisibilă, furnizorii de servicii medicale au obligația să completeze fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă și să o transmită către DSP în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, email, curier rapid sau prin poștă.
”În conformitate cu această hotărâre la articolul 12 în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri trebuie să se emită prin ordin al ministrului sănătății ”Normele metodologice cu privire la modalitatea și frecvența de raportare de către furnizorii de servicii medicale, precum și circuitul informațional al fișei unice de raportare a bolilor transmisibile”.
Astfel prin prezentul ordin a fost stabilit circuitul informațional pentru raportarea bolilor transmisibile și al fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, sistemul de alertă precoce şi răspuns rapid în domeniul bolilor transmisibile și lista codurilor CIM 10 raportabile statistic pe grupe de vârstă, gen și medii (urban/rural).
Furnizorii de servicii medicale au obligația raportării, către DSP, a bolilor transmisibile prevazute în fișa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/2022.
Pentru fiecare caz de boală transmisibilă care face obiectul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 657/2022 se trimite, în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, Fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, prin orice mijloc ce asigură confirmarea primirii acesteia la DSP (prin fax, e-mail, curier rapid sau prin posta).
DSP asigură verificarea şi validarea clasificării cazurilor de boală transmisibilă ca suspecte, probabile, confirmate sau infirmate. La trimiterea și la primirea fișelor, datele de identitate vor fi protejate”, arată documentul.
Vezi și: Un nou caz de variola maimuței, diagnosticat în România. Este al cincilea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.