În cadrul unei transmisiuni live, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a clarificat poziția sa, privind impozitarea concediilor medicale. O preocupare semnificativă a fost evidențiată în legătură cu impozitarea acestor venituri și necesitatea de a face modificări în acest sens.
Ministrul Rafila a evidențiat că Ministerul Sănătății nu a fost consultat în mod corespunzător în ceea ce privește introducerea acestui impozit și că trebuie să se ajungă la un punct de vedere comun la nivel guvernamental. În acest sens, a subliniat necesitatea unei colaborări între Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor pentru a găsi o soluție adecvată și pentru a face modificările necesare în cadrul legislației.
Ce boli vor fi scutite de impozitul de 10% pe concediile medicale
”Există o preocupare la nivelul Guvernului, după cum știți, acea impozitare care există pentru veniturile obișnuite și care nu exista pentru concediile medicale. Au fost aplicate tuturor tipurilor de afecțiuni. Poziția mea a fost clară de la inceput.
Sigur, emoția a fost mai mare și nevoile, poate, au fost mai mari la pacienții oncologici, la pacienții cu boli cronice și rămâne să vedem care o să fie punctul de vedere comun la nivelul Guvernului, având în vedere că toate demersurile pentru introducerea acestui depozit n-au fost făcute cu consultarea Ministerului Sănătății”, a spus Ministrul Sănătății într-o conferință de presă.
Întrebat despre prezentarea unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru a face aceste modificări, ministrul a indicat că soluția trebuie să vină în colaborare cu Ministerul Finanțelor, care a emis inițial Ordonanța.
”Având în vedere că este vorba despre proiectul inițial (a fost inițiat de Ministerul Finanțelor), soluția trebuie să vină împreună cu Ministerul Finanțelor, care a făcut acea Ordonanță din ziua la care faceți referire”, a spus Alexandru Rafila.
Mai mult, ministrul sănătății a subliniat că preocuparea prim-ministrului în legătură cu concediile medicale are justificare în anumite cazuri. El a menționat că trebuie făcute verificări pentru a identifica persoanele sau medicii care eliberează în mod nejustificat un număr mare de concedii medicale pentru anumite afecțiuni și că acțiunile trebuie direcționate în consecință.
”Cred că preocuparea primului-ministru are o anumită justificare, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripții.
Eu nu vreau să mă refer aici, neapărat, la patologia in sine, ci vreau să mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază, în mod repetat de concedii medicale pentru un anumit tip de patologie (care revine tot timpul, ca și obișnuință, într-un fel) sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale.
Cred că acolo trebuie să fie direcționate acțiunile de verificare.
Să vedem cine eliberează numere în cantități foarte mari de certificate de concediu medical și, în mod evident, trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru și exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvența concediilor medicale.
Primele patologii care sunt implicate sunt cele legate de, ați văzut, afecțiunile coloanei vertebrale și de infecțiile respiratorii”, a încheiat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.