Bolile pe care le cauzează stresul. Cele 8 metode care te pot ajuta să le previi

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
bolile foto:freepik@galinkazhi
bolile foto:freepik@galinkazhi

Bolile pe care le cauzează stresul. 8 metode care te pot ajuta să faci față stresului din viața de zi cu zi.

Viața ne aduce în fața unor provocări care pot fi copleșitoare și stresante, indiferent dacă suntem adulți sau copii. După un eveniment traumatic, este normal să fii confuz și stresat. Învățarea modalităților sănătoase de a face față și sprijinul din partea persoanelor dragi pot ajuta la reducerea sentimentelor stresante și a simptomelor generate de stres.

Vezi și: Pâinea nu îngrașă. Ce se întâmplă în corp, de fapt, atunci când mănânci pâine

Reacțiile la un eveniment stresant pot fi de natură fizică sau emoțională și pot include:

- Neîncredere

- Sentimente de frică, șoc, furie, tristețe, îngrijorare, amorțeală sau frustrare

- Schimbări în apetit, energie, dorințe și interese

- Dificultate în a dormi sau coșmaruri, concentrare și luarea deciziilor

- Reacții fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri corporale, probleme stomacale și erupții cutanate

- Agravarea problemelor cronice de sănătate

- Agravarea condițiilor de sănătate mentală

- Creșterea consumului de tutun, alcool și alte substanțe, conform Centers for Disease Control and Prevention.

Ce boli poate cauza stresul

Stresul cronic poate crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și nivelurile de colesterol, crescând astfel riscul bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Acesta poate afecta tractul digestiv și poate agrava condiții, precum sindromul de colon iritabil, boala inflamatorie intestinală și ulcerul gastric.

Stresul cronic poate afecta controlul glicemiei și poate crește riscul complicațiilor asociate diabetului, cum ar fi problemele renale și cardiovasculare.

Persoanele supuse unui stres constant pot dezvolta probleme respiratorii, cum ar fi astmul și bronșita cronică.

Stresul poate contribui la apariția, agravarea sau recidiva problemelor de sănătate mentală, cum ar fi anxietatea și depresia.

De asemenea, poate suprima sistemul imunitar, făcând organismul mai susceptibil la infecții și boli.

Stresul poate cauza insomnie și alte tulburări ale somnului, care, la rândul lor, pot afecta sănătatea generală.

Stresul poate crește sensibilitatea la durere și poate agrava tulburările dureroase cronice, cum ar fi migrenele și durerile de spate.

Poate agrava afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema.

La femei, stresul cronic poate afecta ciclul menstrual și fertilitatea. La bărbați, poate contribui la disfuncție erectilă și scăderea libidoului.

Modalități de a face față stresului

Sentimentele de anxietate și stres pot fi copleșitoare, iar dificultățile în a dormi și a mânca sunt reacții normale la astfel de evenimente.

1. Luați pauze de la vizionarea, citirea sau ascultarea știrilor, inclusiv cele de pe rețelele sociale. A fi informat este important, dar a auzi constant despre evenimentul traumatic poate fi trist. Limitați-vă informațiile la doar câteva ori pe zi și deconectați-vă de la ecranele telefonului, televizorului și computerului pentru o perioadă.

2. Mâncați sănătos, faceți exerciții, odihniți-vă suficient și acordați-vă o pauză dacă vă simțiți stresați.

3. Respirați adânc, întindeți-vă sau meditați. Aceste tehnici pot ajuta la reducerea anxietății și a stresului.

4. Încercați să mâncați mese sănătoase și echilibrate. O dietă adecvată poate susține, atât sănătatea fizică, cât și cea mentală.

5. Vorbiți cu oameni de încredere despre îngrijorările dvs. și despre modul în care vă simțiți. Împărtășiți-vă problemele și modul în care vă simțiți și cum faceți față cu un părinte, un prieten, un consilier sau un medic specialist.

6. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la eliberarea endorfinelor, ceea ce poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce nivelul de stres.

7. Evitați consumul excesiv de alcool, tutun și alte substanțe. Acestea pot părea că vă ajută, dar pot crea probleme suplimentare și pot crește stresul pe care îl simțiți deja.

8. Dacă problemele persistă, vorbiți cu un psiholog, un asistent social sau un consilier profesionist. Aceștia pot oferi sprijin pentru a face față stresului și anxietății.

Vezi și: Leguma care poate reduce riscurile cancerului ovarian și bolii Alzheimer. Se regăsește în casele tuturor românilor

Prin adoptarea acestor practici sănătoase, puteți gestiona mai bine stresul și anxietatea asociate evenimentelor traumatice și vă puteți îmbunătăți sănătatea mentală și fizică. Nu uitați, cereți ajutor atunci când aveți nevoie și nu vă neglijați starea de bine emoțională și fizică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel