Bolile de inimă produc disfuncții ale creierului care duc la declanșarea mai rapidă a Alzheimer. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Un nou studiu arată că bolile de inimă declanșate la adulți, la vârsta a II-a, pot accelera declanșarea bolii Alzheimer, pentru că disturbă un proces la nivelul creierului care reglează alimentarea cu sânge a acestuia. La pacienții care au predispoziție genetică pentru această boală neurodegenerativă, problema e si mai mare, pentru că bolile de inimă pot tripla cantitatea de beta-amiloid care se depune în creier. 

Bolile de inimă pot provoca, încă de la început și în mod direct, disfuncții ale creierului, ceea ce ar putea duce mai repede la demență, pentru că aceste disfuncții triplează cantitatea de proteină beta-amiloid, a cărei depunere în creier produce Alzheimer, spun oamenii de știință.

Un nou studiu, publicat în eLife (link direct studiu), a descoperit că bolile de inimă afectează un mecanism  care leagă activitatea creierului și fluxul sanguin, ceea ce înseamnă că creierul ajunge să primească mai puțin sânge pentru aceeași „cantitate” de activitate.

Acest lucru se întâmplă la pacienții cu boli de inimă înainte de acumularea de plăci de aterom pe perete vaselor de sânge ale creierului (ateroscleroză) și este un debut precoce al demenței. Aceasta este explicația faptului că pot apărea unele forme de demență vasculară cu ani înainte ca ateroscleroza să se manifeste în creier, spun cercetătorii. 

Ei au descoperit, de asemenea, că o combinație între bolile de inimă și o predispoziție genetică triplează cantitatea de beta-amiloid care se acumulează își declanșează boala Alzheimer și crește nivelul unei gene inflamatorii (IL1) în creier.

„Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență la nivel mondial, iar boala cardiacă este un factor de risc major atât pentru Alzheimer, cât și pentru demență. Noile descoperiri sunt esențiale pentru a îmbunătăți înțelegerea noastră a legăturilor dintre bolile de inimă și demență”, a arătat Dr. Osman Shabir, autorul principal al studiului, cercetător la Universitatea din Sheffield, Neuroscience and Healthy Lifespan Institutes.

„Echipa noastră a descoperit că bolile de inimă declanșate la vârsta mijlocie determină ruperea cuplării neurovasculare, un mecanism important în creierul nostru care controlează cantitatea de sânge care este furnizată neuronilor. Această defecțiune înseamnă că creierul nu mai primește suficient oxigen atunci când este necesar și la timp, iar asta poate duce rapid la demență”, a mai spus el.

De atunci, echipa de cercetători a primit un grant de trei ani de la British Heart Foundation pentru a analiza utilizarea unui medicament pentru artrită care vizează direct IL1, pentru a vedea dacă ar acest tratament putea inversa, reduce sau întârzia disfuncția creierului considerată a fi cauzată de bolile de inimă.

Cercetătorii au mai descoperit, de asemenea, și că leziunile cerebrale pot, la rândul lor, să înrăutățească reglarea fluxului sanguin la nivelul creierului, ceea ce susține observațiile conform cărora simptomele pacienților se agravează adesea după ce au suferit leziuni sau căderi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel