Bolile cronice, impact semnificativ. Dr. Silvia Gatscher: Chiar dacă dezvoltăm boli cronice, nu e nicio nenorocire. Nu e târziu să facem anumite lucruri pentru a contracara

Monika Baciu |
Data publicării:
bolile cronice - FOTO: Freepik
bolile cronice - FOTO: Freepik

Bolile cronice au un impact semnificativ asupra stării de sănătate a populației. Dar ce facem când suntem diagnosticați cu o boală cronică. 

Vezi și: Congresul Național de Îmbătrânire Activă, inițiativă pentru vârstnici. Alexandra Dobre: Statul are resurse limitate și atunci venim noi, organizațiile neguvernamentale să sprijinim și să ajutăm

În cadrul Congresului Național de Îmbătrânire Activă, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, dr. Silvia Gatscher, Health Operations Manager al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a adus în prim-plan importanța gestionării bolilor cronice în România.

Programul "Chronic Disease Self-Management", pe care îl va prezenta în cadrul acestui eveniment, își propune să ajute populația în creștere de vârstnici din România să își mențină o viață activă și sănătoasă, în ciuda provocărilor legate de îmbătrânire.

"Populația din întreaga Europă este îmbătrânită, procentele în fiecare țară cresc de la an la an. România se situează pe la mijloc în ceea ce privește procentul populației de peste 65 de ani.

Mă refer la bolile cronice, precum diabet, boli renale, boli cardiovasculare. În special, bolile cardiovasculare contribuie în proporție de peste 55% la bolile cronice. Pe măsură ce îmbătrânim, toți avem boli cronice. E ceva normal, în funcție de stilul de viață.

Prevenția este cheia pentru a nu dezvolta boli cronice. Chiar dacă dezvoltăm boli cronice, nu e nicio nenorocire dacă am dezvoltat o boală cronică, nu e târziu să facem anumite lucruri pentru a contracara.

Având în vedere această realitate cu care ne confruntăm, că procentele populației vârstnice sunt în creștere peste tot, OMS are din ce în ce mai multe inițiative pentru a susține aceste segmente ale populației.

Vrem să ne asigurăm că vâstnicii beneficiază de îngrijire medicală personalizată în funcție de nevoile pe care le au", a explicat dr. Silvia Gatscher – Health Operations Manager OMS (va prezenta programul "Chronic Disease Self-management în România".

Vezi și: Prevenția, esențială în cazul vârstnicilor. Alexandra Dobre: Tindem să tratăm și nu să prevenim

Boli cronice - FOTO: Freepik@DC Studio

Bolile cronice, specifice vârstnicilor, dar prezente și la tineri

Dr. Silvia  Gatscher a evidențiat faptul că, deși bolile cronice sunt mai frecvente la vârstnici, acestea pot afecta și persoanele mai tinere, începând cu vârsta de 30-40 de ani.

Din acest motiv, OMS își intensifică eforturile de a sprijini segmentele de populație afectate de aceste afecțiuni, prin programe de prevenție și îngrijire personalizată. Scopul este de a oferi îngrijiri medicale adaptate nevoilor individuale ale pacienților cu boli cronice, în special celor care suferă de diabet, hipertensiune și afecțiuni cardiovasculare.

"Vreau să mă refer la îngrijirile medicale care trebuie furnizate pacienților cu boli cronice, mai ales cei care cu diabet, hipertensiune și boli cardiovasculare. Bolile cronice nu afectează doar vârstnicii. Pot apărea și la 30-40 de ani.

Ce vreau să subliniez este faptul că persoanele care au dezvoltat o boală cronică nu se află la capătul drumului. Pot fi făcute o grămadă de lucruri pentru a ameliora", a mai explicat dr. Silvia Gatscher – Health Operations Manager OMS (va prezenta programul "Chronic Disease Self-management în România", în cadrul Congresului Național de Îmbătrânire Activă, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel