Bolile cauzate de agenții patogeni. De la o răceală comună până la boli grave

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
agentii patogeni foto:freepik
agentii patogeni foto:freepik

Bolile cauzate de agenții patogeni. Patogenii pot reprezenta amenințări pentru sănătatea noastră, dar corpul nostru are propriile mecanisme de apărare pentru a lupta împotriva acestora.

Patogenii reprezintă organisme sau agenți care cauzează boli. Aceștia pot lua forma virusurilor, bacteriilor, fungilor și paraziților. Chiar dacă organismul uman este natural populat cu microbi, aceștia devin problematici doar atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit sau atunci când reușesc să pătrundă în zone normal sterile ale corpului nostru.

Vezi și: Narcisismul: tot ce trebuie să știi. Cum îți dai seama când o persoană este narcisistă

Tipuri de patogeni

Există patru tipuri principale de patogeni: virusuri, bacterii, fungi și paraziți.

1. Virusuri

Virusurile constau într-un cod genetic, cum ar fi ADN sau ARN, protejat de un înveliș de proteină. Odată ce suntem infectați, virusurile invadează celulele gazdă din corpul nostru, folosindu-le pentru a se replica și producând astfel mai mulți viruși. Acești viruși noi sunt eliberați ulterior din celula gazdă, dăunând sau distrugând în general celulele infectate. De exemplu, gripa și răceala comună sunt cauzate de virusuri.

Antibioticele nu ucid virusurile și, prin urmare, sunt ineficiente în tratarea infecțiilor virale. Cu toate acestea, există medicamente antivirale care pot fi utilizate în funcție de tipul de virus.

2. Bacterii

Bacteriile sunt organisme microscopice formate dintr-o singură celulă. Ele sunt foarte diverse, având o varietate de forme și caracteristici, și au capacitatea de a trăi în aproape orice mediu, inclusiv în și pe corpul nostru. Nu toate bacteriile cauzează infecții, ci doar cele numite bacterii patogene. Organismul nostru poate fi mai predispus la infecții bacteriene atunci când sistemul nostru imunitar este afectat de un virus. De exemplu, o răceală comună cauzată de un virus poate slăbi sistemul nostru imunitar, făcându-ne mai vulnerabili la infecții bacteriene precum faringita streptococică.

Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Totuși, unele tulpini de bacterii au devenit rezistente la antibiotice, făcându-le dificil de tratat.

3. Fungi

Pe Pământ există milioane de specii de ciuperci, dintre care doar câteva sute pot cauza boli. Ciupercile se găsesc pretutindeni în mediul înconjurător, inclusiv în interior, în exterior și pe pielea umană. Ele cauzează infecții atunci când se dezvoltă excesiv. Structura lor, cu un nucleu și alte componente protejate de o membrană și o perete celular gros, le face mai rezistente.

Unele infecții fungice noi, cum ar fi Candida aurus, sunt în prezent considerate mai periculoase, motiv pentru care cercetarea în domeniul infecțiilor fungice este în continuă dezvoltare.

4. Paraziți

Paraziții sunt organisme care se comportă ca animale mici, trăind în sau pe un gazdă și hrănindu-se de pe urma acestuia. Deși infecțiile parazitare sunt mai comune în regiunile tropicale și subtropicale, ele pot apărea oriunde. Trei tipuri principale de paraziți care pot provoca boli la oameni sunt protozoarele (organisme unicelulare care pot trăi și se pot înmulți în corpul uman), helmintele (organisme multicelulare care pot trăi în interiorul sau în afara corpului și sunt cunoscute sub numele de viermi) și ectoparaziții (organisme multicelulare care trăiesc pe sau se hrănesc de pe pielea noastră, cum ar fi țânțarii sau căpușele).

Acești paraziți se pot transmite în mai multe moduri, inclusiv prin sol contaminat, apă, alimente și sânge, precum și prin contact sexual și înțepături de insecte.

Boli cauzate de patogeni

Patogenii pot provoca o serie de boli, care variază în gravitate și modul de transmitere. 

1. Virusuri:

- Răceala comună

- Gripa

- Meningită

- Vărsat de vânt

- Herpes oral și genital

- Hepatitele A, B, C, D, E

- Febra galbenă

- HIV și SIDA

2. Bacterii:

- Amigdalită streptococică

- Infecții ale tractului urinar (ITU)

- Gastroenterite bacteriene, cum ar fi toxiinfecția alimentară cu salmonela sau infecția cu E. coli

- Meningită bacteriană

- Boala Lyme

- Tuberculoză

- Gonoree

- Celulită

3. Fungi:

- Infecții vaginale cu drojdie

- Candidoză (infecții cu Candida)

- Tinea (infecții fungice ale pielii, cum ar fi piciorul atletului sau micoza unghiei)

- Candida aurus (infecții fungice rezistente la tratament)

4. Paraziți:

- Giardiază

- Trichomoniază

- Malarie

- Toxoplasmoză

- Infestări cu viermi intestinali

- Păduchi pubieni

Protecția împotriva patogenilor

Există mai multe modalități prin care ne putem proteja împotriva patogenilor și preveni îmbolnăvirea:

Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde poate reduce semnificativ riscul de transmitere a patogenilor.

Vaccinurile pot oferi protecție împotriva unor boli virale și bacteriene periculoase.

Gătirea și stocarea corectă a alimentelor pot preveni contaminarea bacteriană și fungică.

Rămânerea acasă când suntem bolnavi, în special dacă avem febră, diaree sau vomă, poate preveni răspândirea bolilor.

Nu împărtășiți obiecte personale, cum ar fi lamele de ras sau periuțe de dinți.

Utilizarea de repelenți și îmbrăcăminte adecvată poate proteja împotriva înțepăturilor de insecte care pot transmite boli.

Informarea despre riscurile de sănătate și efectuarea vaccinurilor necesare înainte de călătorii în zone cu boli specifice poate oferi protecție.

Vezi și: O porție de iaurt conține jumătate din necesarul zilnic de calciu. Cum ne poate întări sistemul imunitar

Patogenii pot reprezenta amenințări pentru sănătatea noastră, dar corpul nostru are propriile mecanisme de apărare pentru a lupta împotriva acestora. Înțelegerea tipurilor de patogeni și a modului în care aceștia cauzează boli ne permite să adoptăm măsuri preventive și să ne protejăm sănătatea. Respectarea unor obiceiuri sănătoase și adoptarea unui stil de viață responsabil pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire și la menținerea unui organism puternic și rezistent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel