Bolile pe care le poți face chiar dacă te crezi prea tânăr

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli de inimă
Boli de inimă

Hipertensiunea arterială și diabetul sunt doar două dintre bolile care afectează calitatea vieții și care apar pe nepusă masă.

Bolile, tânăr. Cele mai recente cercetări susțin că boli precum accidentul vascular cerebral și cancer de colon v-ar putea afecta mai devreme decât v-ați aștepta. Iar acestea sunt influențate foarte mult de ceea ce faceți la vârstele de 20 și 30 de ani, explică specialiști pe site-ul Școlii de Medicină și al Spitalului american John s Hopkins.

"Odată cu epidemia de obezitate și stilurile de viață sedentare, observăm o creștere a factorilor de risc precum colesterolul ridicat, fumatul și hipertensiunea arterială la adulții mai tineri. (...) Dar este important să știm că acești factori de risc sunt în mare măsură prevenibili. Dacă femeile fac schimbări ale stilului de viață acum, acestea își pot reduce mult riscul de a dezvolta aceste probleme de sănătate", este de părere doctorița Erin Michos, director asociat al cardiologiei preventive pentru Centrul Ciccarone pentru Prevenirea bolilor de inimă de la Universitatea John s Hopkins.

Bolile pe care le puteți face și din pricina stilului de viață:

Hipertensiune arterială - afecțiunea este adesea numită "ucigașul tăcut" deoarece majoritatea persoanelor care o au nu prezintă simptome, chiar dacă tulburarea dăunează inimii, rinichilor, vaselor de sânge și creierului. 7% dintre femeile americane, cu vârste între 20 și 34 de ani, au tensiune arterială ridicată. În timp ce rata poate părea scăzută, marea problemă este că adulții tineri sunt mult mai puțin susceptibili să fie diagnosticați și tratați pentru afecțiune. Dacă este lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate duce la boli de inimă mai târziu în viață și este cauza principală a accidentelor vasculare cerebrale. Doar menținerea tensiunii arteriale sub control vă reduce riscul de AVC cu 48%. 

Diabetul de tip 2 - aproximativ 3,1 milioane de femei din Statele Unite suferă de diabet de tip 2 și nu știu că au boala, deoarece nu au observat niciun simptom. Obezitatea este un factor de risc principal pentru diabet. Generațiile mai tinere - chiar și copiii - au rate de obezitate mult mai mari decât până acum. Din această cauză este în creștere, spune doctorița Michos. „Diabetul de tip 2 și epidemia de obezitate sunt determinate de modul în care trăim în aceste zile. Consumăm mai multe calorii, băuturi dulci și mâncare rapidă și petrecem mult prea mult timp stând. (...) Dezvoltarea diabetului de tip 2 înseamnă mai mult risc pentru femeile cu boli de inimă. Se poate experimenta o formă a bolii numită diabet gestațional în timpul sarcinii și aceasta crește șansele de 20 până la 50% ca gravida să dezvolte diabetul de tip 2 ulterior. De aceea, este crucial ca femeile să fie testate pentru boală (n. r. diabet) mai des după naștere", adaugă aceasta.

AVC - În timp ce majoritatea accidentelor vasculare cerebrale apar la persoanele peste 65 de ani, un studiu recent a descoperit că 32% dintre AVC-uri în rândul femeilor (n. r. din SUA) cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Riscul este mai mare pentru o femeie să facă AVC decât pentru un bărbat de aceeași vârstă dacă femeia este gravidă sau ia pilule pentru controlul nașterii. Bolile autoimune cum ar fi lupusul și artrita reumatoidă, care sunt mai frecvente la femei, sunt legate și de un risc mult mai mare de accident vascular cerebral.

Cancerul de colon și rectal - Un alt studiu a avertizat privind factorul major de risc pentru marea majoritate a pacienților cu cancer colorectal: vârsta. Însă, specialiștii susțin că afecțiunea se întâlnește, mai nou, și la o populație mai tânără și nu se cunosc motivele. Specialiștii vă sfătuiesc să discutați cu medicul dumneavoastră legat de afecțiune, de istoricul familial - dacă unul dintre părinții voștri, un frate sau o soră au avut cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani, ar trebui să fiți testat mai devreme. 

Scăderea în volum a creierului - este o parte normală a îmbătrânirii. Anumiți factori sunt legați de o scădere mai rapidă a volumului creierului - hipertensiune arterială, diabet zaharat, exces de greutate sau fumat. Rebecca Gottesman, profesor de Neurologie la Școala de Medicină a Universității John s Hopkins, a găsit dovezi că persoanele cu factori de risc de boli de inimă aveau mai multe depozite de amiloid în creier, care sunt asociate cu boala Alzheimer.  „Nu există nicio îndoială că modul în care trăiești prima jumătate a vieții tale nu numai că afectează starea ta actuală, ci și cât de sănătos vei fi în a doua jumătate a vieții tale", spune doctorița Michos, potrivit sursei citate.

Cum vă puteți reduce riscul?

Asociația Americană a Inimii face câteva recomandări pentru o viață sănătoasă: păstrați-vă tensiunea arterială sub control; controlați-vă colesterolul; reduceți glicemia; creșteți activitatea zilnică; mâncați o dietă sănătoasă; păstrați o greutate sănătoasă; renunțați la fumat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel