Bolile care apar după 50 de ani

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mult de 9 din 10 adulți ajunși la vârsta a doua au un tip de boală cronică, iar aproape 8 din 10 au mai mult de una, arată statisticile oficiale. Deci probabilitatea de a avea astfel de afecțiune, mai devreme sau mai târziu, după ce treceți de 50 de ani, e mare. Există, însă, lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață cât mai sănătoasă cu putință. Iată care sunt bolile de care trebuie să vă feriți:

Hipertensiune

Pe măsură ce îmbătrâniți, vasele de sânge devin mai puțin flexibile, ceea ce pune presiune asupra sistemului care transportă sânge prin corp. Aceasta ar putea explica de ce aproximativ 2 din 3 adulți peste 60 de ani au hipertensiune arterială. Dar există și cauze pe care le puteți controla: controlați-vă greutatea, faceți regulat exerciții fizice, renunțați la fumat, găsiți modalități de a face față stresului și mâncați sănătos.

Diabet

Din 1980, numărul adulților de vârstă mijlocie și vârstnici cu diabet zaharat s-a dublat aproape. Din acest motiv, CDC (Centrul american pentru Controlul Bolilor) numește diabetul ca fiind o epidemie. Riscul de a face boala crește după ce ați trecut 45 de ani, și poate fi serios. Aceasta duce la boli de inimă, boli de rinichi, orbire și alte probleme. Discutați cu medicul dumneavoastră despre verificarea glicemiei.

Boli de inimă

Creșterea plăcii (datorată nivelului ridicat de colesterol „rău") în artere este o cauză majoră a bolilor de inimă. Începe din copilărie și se înrăutățește pe măsură ce îmbătrâniți. De aceea, persoanele de vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani sunt mai mult de cinci ori mai susceptibile de a suferi boli de inimă ca persoanele cu vârste între 20 și 39 de ani, arată experții de la WebMD.com.

Obezitate

Dacă ajungeți cântăriți mult mai mult decât este sănătos pentru înălțimea dvs. și ați putea fi considerați obezi – kilogramele în plus ar trebui să vă alarmeze. Obezitatea este legată de cel puțin 20 de boli cronice, inclusiv boli de inimă, accident vascular cerebral (AVC), diabet zaharat, cancer, hipertensiune arterială și artrită. Cea mai mare rată de obezitate dintre toate grupele de vârstă este la adulții cu vârste între 40 și 59 de ani - 41% dintre aceștia sunt obezi.

Osteoartrita

La un moment dat, se credea că în cazul acestei boli a articulațiilor și încheieturilor s-ar datora exclusiv vârstei (37% dintre cei 45 de ani și mai mult au osteoartrita genunchiului). Și vârsta este, într-adevăr, un factor. Dar moștenirea genetică și stilul de viață au, probabil, și ele ceva de-a face cu ea. Și leziunile anterioare ale articulațiilor, lipsa activității fizice, diabetul zaharat și supraponderabilitatea sau obezitatea pot să joace și ele un rol.

Osteoporoza

Aproximativ jumătate dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani și până la 25% dintre bărbații din această grupă de vârstă au oase ușor de rupt, deoarece au pierdut prea multă masă osoasă, iar corpurile lor nu au înlocuit-o. Câteva lucruri care vă pot ajuta: o dietă sănătoasă bogată în calciu și vitamina D (aveți nevoie de ambele pentru oase puternice) și exerciții fizice regulate, cum ar fi dans, jogging sau urcatul scărilor.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Aceasta provoacă inflamație și blochează aerul să intre în plămâni. Este o boală care avansează lent, pe care o puteți avea de ani de zile fără să știți - simptomele apar de obicei în jurul vârstei de 40 sau 50 de ani. Boala vă poate face să aveți probleme cu respirația, să tușiți și să scuipați mucus. Exercițiul, o dietă sănătoasă și evitarea fumattului și a poluării pot ajuta.

Pierderea auzului

Poate că nimic nu arată că „îmbătrâniți" mai bine decât faptul că întrebați tot timpul: „Ce ai spus?" Aproximativ 18% dintre americani cu vârste între 45 și 64 de ani au un fel de probleme de auz și acestea tind să se înrăutățească odată cu trecerea timpului. Zgomotele puterice, boala și moștenirea genetică joacă un rol important. Unele medicamente pot provoca și ele probleme de auz. Consultați-vă medicul dacă nu puteți să auziți la fel cum obișnuiați.

Probleme de vedere

Acea dificultate enervantă când încerci să citești litere mici pe etichete sau meniuri nu este singura amenințare la adresa vederii pe măsură ce îmbătrâniți. Cataracta și glaucomul (un grup de afecțiuni oculare care vă pot deteriora nervul optic) vă pot afecta vederea. Mergeți la medicul oftalmolog petru controale regulate.

Probleme ale vezicii urinare

Indiferent dacă nu puteți merge când trebuie la toaletă sau mergeți prea des, problemele cu controlul vezicii urinare au tendința de a se întâmplă pe măsură ce îmbătrâniți. Acestea pot fi cauzate de probleme nervoase, slăbiciune musculară, țesut îngroșat sau prostată mărită. Exercițiile și schimbările de stil de viață - consumul de cafeină mai mic sau evitarea ridicării lucrurilor grele, de exemplu - ajută adesea.

Cancer

Vârsta este cel mai mare factor de risc pentru cancer. Boala afectează și tinerii, dar șansele dvs. de a avea un tip de cancer se dublează între 45 și 54 de ani. Nu vă puteți controla vârsta sau genele, dar aveți un cuvânt de spus în ceea ce privește fumatul, alimentația nesănătoasă și statul prea mult timp la soare.

Depresia

Persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani au o rată mai mare de depresie decât orice alt grup de vârstă. Mulți oameni sunt dărâmați din cauza problemelor de sănătate, îi pierd pe cei dragi sau se îndepărtează și se produc alte schimbări de viață. Totul trece, totuși. După 59 de ani, numărul de depresivi scade la doar 7% dintre femei și 5% dintre bărbați.

Durerea din spate

Cu cât sunteți mai în vârstă, cu atât este mai comună acestă problemă. O mulțime de lucruri vă pot crește riscul de a o avea: excesul de greutate, fumatul, lipsa exercițiilor fizice sau boli precum artrita și cancerul. Controlați-vă greutatea, faceți sport și trebuie să aveți o cantitate mare de vitamina D și calciu pentru a vă menține oasele puternice. Și întăriți acei mușchi din spate - veți avea nevoie de ei.

Demenţa

Alzheimer, o formă de demență, de obicei nu apare până la 65 ani. Unul din 9 persoane care au această vârstă sau mai mult au boala Alzheimer, dar rata crește la 1 din 3 la vârsta de 85 ani sau mai mult. Unii factori de risc (cum ar fi vârsta și ereditatea) sunt incontrolabili. Dar dovezile sugerează că o dietă sănătoasă inimii și supravegherea tensiunii arteriale și a zahărului din sânge ar putea ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel