Bolile cardiovasculare pot cauza Alzheimer. Colesterolul are un rol negativ

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
bolile cardiovasculare - FOTO: Pexels@Anna Shvets
bolile cardiovasculare - FOTO: Pexels@Anna Shvets

Bolile cardiovasculare pot declanșa apariția bolii Alzheimer.

Bolile cardiovasculare pot provoca disfuncții ale creierului și duc la apariția bolii Alzheimer. Colesterolul din sânge influențează apariția bolii Alzhaimer, arată cercetătorii potrivit Medical News Today.

Legătura dintre cele două boli

Cercetătorii au investigat recent legătura dintre măsurile cardiovasculare și boala Alzheimer. Aceștia au descoperit că lipoproteinele cu densitate mare scăzută (HDL sau "bun" colesterol), trigliceride ridicate, și nivelurile de glucoză din sânge sunt asociate cu creșterea riscului de Alzheimer.

"Mulți oameni știu că colesterolul ridicat este un factor de risc pentru bolile de inimă și alte afecțiuni de sănătate, dar nu își dau seama că este un factor de risc și pentru demență", a declarat dr. Katy Bray, manager de implicare publică la Alzheimer's Research UK, pentru Medical News Today.

Vezi și: Ce înseamnă cremă cu SPF 15, SPF 30 și SPF 50. De care ai nevoie și la ce să fii atent când cumperi. Simionescu: Oprește radiațiile UV și cancerul

Reducerea colesterolului ”rău” previne apariția demenței

Autorii studiului arată că intervenția timpurie pentru a menține nivelurile sănătoase de HDL, trigliceride și glucoză poate reduce riscul de Alzheimer.

"Pentru a menține creierul sănătos pe măsură ce îmbătrânim, cea mai bună dovadă este să mâncăm o dietă echilibrată, să nu fumăm, să bem în conformitate cu orientările recomandate, să facem exerciții fizice în mod regulat și să ținem tensiunea arterială și colesterolul sub control", notează autorii studiului.

Studiu întins pe zeci de ani

Pentru studiu, cercetătorii au inclus date de la 4.932 de persoane care au făcut parte din Studiul Framingham Heart. Participanții au avut o vârstă medie de 37 de ani la înscriere și au susținut nouă examene la fiecare 4 ani până la vârsta de 70 de ani.

De la a doua examinare încoace, participanții au suferit, de asemenea, evaluări cognitive pentru a urmări progresia declinului cognitiv.

După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit o relație inversă între Alzheimer și lipoproteine cu densitate mare măsurată la prima, a doua, a șasea și a șaptea examinare.

Studiul leagă, de asemenea, boala Alzheimer de niveluri mai ridicate de trigliceride la prima, a doua, a cincea, a șasea, și a șaptea examene, independent de medicație.

Vezi și: Premieră mondială în sănătate. Ficat păstrat timp de 3 zile, transplantat cu succes

Între timp, glicemia ridicată a fost semnificativ legată de dezvoltarea Alzheimer la fiecare examen.

"Creierul este plin de colesterol și are nevoie de colesterol pentru a se dezvolta și a produce celule nervoase. "Echilibrul și transportul colesterolului în creier sunt atent controlate, iar lipidele sunt foarte importante în funcția creierului. Cea mai proeminentă dintre proteinele legate de lipide din creier este ApoE, o proteină care transportă lipide în creier și în alte părți”, a explicat Dr. Allison B. Reiss, potrivit Medical News Today.

Cercetătorii notează că nivelurile mai ridicate de glucoză în sânge sunt legate de concentrații mai mari de glucoză ale creierului și plăci mai severe în creierele afectate de Alzheimer.

”Știm că creierul se bazează pe glucoză pentru energie, dar excesul de glucoză din creier poate suferi reacții chimice care o fac dăunătoare și inducerea inflamației. Când nivelurile de glucoză sunt ridicate pe perioade lungi de timp, este posibilă inflamația neuro cronică”, a mai precizat Dr. Reiss.

Vezi și: 

Ce este demența

Demența nu este o boală a vârstnicilor, așa cum mulți credeau până acum, aceasta nu este o entitate, ci un tablou clinic. 

”Demența este un tablou clinic, final, a unei suferințe a creierului, de cauze multiple. Este un tablou clinic prin scăderea memoriei, scăderea atenției și a concentrării, scăderea capacității de esențializare, de a folosi obiecte, de a știi, de a imagina cum se fac unele lucruri, scăderea capacității de a exprima verbal, pierderea sensului cuvintelor, lipsa de înțelegere.

Acestea sunt procese corticale de nivel superior care se pierd, uneori unele mai mult, altele mai puțin, ori sunt unele care se pierd în exclusivitate. Există o formă de demență unde se pierde limbajul, mai ales la bărbați”, a explicat medicul neurolog Arman Frăsineanu, la Sfat de Sănătate de la Antena 3. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel