Unul din marile mistere ale medicinei se referă la bolile autoimune și la motivul pentru care acestea atacă mai adesea femeile decât bărbații. Un posibil răspuns poate fi găsit în piele, scrie sciencedaily.com.
Noi dovezi indică rolul cheie al unui comutator molecular numit VGLL3. Acum trei ani, o echipă de cercetători din Universitatea Michigan a arătat că femeile au mai mult VGLL3 în celulele din piele, decât bărbații.
Acum, lucrând la șoareci, ei au descoperit că, având prea mult VGLL3 în celulele pielii, sistemul imunitar este suprasolicitat, ajungând să se autoatace. În mod surprinzător, acest răspuns se extinde dincolo de piele și atacă și organele interne.
Sistemul imunitar, alertat fără motiv
Scriind în JCI Insight, echipa descrie modul în care VGLL3 pare să declanșeze o serie de evenimente în piele care declanșează funcționarea sistemului imunitar - chiar și atunci când nu există nimic de apărat.
„VGLL3 pare să regleze genele de răspuns imun care au avut o implicare importantă pentru bolile autoimune. Acestea sunt mai frecvente la femei, dar care nu par a fi reglementate de hormoni sexuali", spune dr. Johann Gudjonsson, care a condus echipa de cercetare și este profesor de dermatologie la UM Medical School. „Acum, am arătat că supra-exprimarea VGLL3 în piele la șoarecii transgenici este de la sine suficientă pentru a conduce un fenotip care are similitudini la lupusul eritematos sistemic, inclusiv eruptii cutanate și leziuni renale.”
Bolile autoimune, rezultat al excesului de VGLL3
Cercetătorii au descoperit că VGLL3 suplimentar în celulele pielii a schimbat nivelurile de expresie a unui număr de gene importante pentru sistemul imunitar. Exprimarea mai multor astfel de gene este transformată în bolile autoimune, cum ar fi lupusul.
Modificările expresiei genelor din cauza excesului de VGLL3 au declanșat un dezastru la șoareci. Pielea lor devine solzoasă și brută. Celulele imunitare abundă, umplând pielea și ganglionii limfatici. Șoarecii produc, de asemenea, anticorpi împotriva propriilor țesuturi, inclusiv aceiași anticorpi care pot distruge rinichii la pacienții cu lupus.
Cercetătorii încă nu știu de ce, celulele pielii la sexul feminin, au mai mult VGLL3. Este posibil ca în timpul evoluției, femelele să fi dezvoltat sisteme imunitare mai puternice pentru a lupta împotriva infecțiilor - dar cu costul unui risc crescut de boală autoimună, dacă organismul se recunoaște, în mod greșit, ca invadator.
Cercetătorii nu știu, de asemenea, ce factori ar putea declanșa activitate suplimentară VGLL3. Dar ei știu că la bărbații cu lupus, activitatea VGLL3 este aceeași ca și cea observată la femeile cu lupus.
Tratamentele pentru boli autoimune au efecte secundare
Multe dintre tratamentele curente pentru lupus, cum ar fi steroizii, vin cu efecte secundare nedorite, de la creșterea riscului de infecție, la cancer. Găsirea factorilor cheie în declanșarea VGLL3 poate identifica ținte pentru noi și potențial mai sigure, terapii care ar putea beneficia pacienții ambelor sexe.
Lupus, care afectează 1,5 milioane de americani, poate provoca simptome debilitante, iar tratamentul larg pe bază de steroizi poate face pacienții mult mai vulnerabili la infecții și cancer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.