Boli osoase, vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă pot apărea o serie de boli ale oaselor. Medicii recomandă exerciții fizice care tonifică mușchii piciorului, întăresc arcadele și mențin sângele în mișcare. Apoi vă sfătuiesc să vă alegeți încălțăminte comodă, nu cu un număr mai mare sau mai mică, să păstrați picioarele curate și uscate ca să evitați eventuale infecții. Iar dacă dureri le nu dispar mergeți la medic.
Ce boli osoase pot apărea cu vârsta, potrivit webmd.com:
1. Fasciita plantară - o cauză frecventă a durerii de călcâi. Țesutul care leagă fața și spatele piciorului și sprijină arcul devine umflat și iritat. Este mai des întâlnit pe măsură ce oamenii au ajuns la vârsta mijlocie, în special între 40 și 60 de ani. Sunt mai multe șanse să ai această afecțiune când alergi. Începerea unei noi activități poate fi un declanșator.
2. Osteoartrita - cea mai frecventă formă de artrită (inflamație articulară) la nivelul piciorului și al altor părți ale corpului. Poate apărea la oricine, deși e mai des întâlnit la vârsta mijlocie, iar majoritatea persoanelor care se confruntă cu boala au peste 65 de ani. Apare când cartilajul se descompune și permite oaselor să se frece de os. Uzura normală sau chiar o accidentare bruscă pot duce la această afecțiune.
3. Pinteni osoși - s-ar putea să nu observați aceste creșteri osoase netede când încep să crească pentru prima dată la marginea oaselor piciorului, de multe ori la călcâi, la mijlocul piciorului sau la degetul mare. Sunt dureroase când devin suficient de mari și pun presiune pe nervii și țesuturile apropiate.
4. Probleme la călcâiul lui Achile - Achile este numele tendonului gros care leagă mușchii gambei de călcâi. Alimentarea cu sânge poate încetini odată cu vârsta, iar asta slăbește tendonul și crește riscul de accidentare. Mișcarea repetată o poate inflama. Un salt sau o cădere, adesea în timpul sportului, îl poate rupe parțial sau complet. Călcâiul tău s-ar putea umfla și deveni foarte dureros. Odihna este importantă. Ați putea avea nevoie de intervenție chirurgicală.
5. Neuropatie periferică - condiții precum diabetul de tip 2, insuficiența renală și artrita, mai frecvente cu vârsta, pot deteriora nervii care leagă creierul și măduva spinării de tot corpul, inclusiv de picioare. Iar asta duce la amorțeală și furnicături în picioare, care se transformă în dureri înfiorătoare. Discutați cu medicul despre cum să vă tratați simptomele, precum și starea de bază.
6. Neuromul lui Morton – înseamnă și dureri în partea din față a piciorului sau aveți senzația că mergeți pe o stâncă sau o marmură. Este mai des întâlnit la femei, în special la vârsta mijlocie, în parte din cauza pantofilor cu tocuri înalte.
7. Guta - apare când un produs rezidual numit acid uric se colectează sub formă de cristale, adesea în degetul mare, unde provoacă durere intensă și umflare. Riscul apariției acestei afecțiuni crește odată cu vârsta, între 30 și 60 de ani la bărbați și după menopauză la femei. Medicul vă poate ajuta să tratați cu odihnă și medicamente. O dietă mai bună, exercițiile și, eventual, medicamentele pot reduce alte probleme legate de gută.
8. Fracturile de stres – la femei, modificările hormonale care vin cu menopauza pot scădea densitatea oaselor (osteoporoza) și pot duce la ruperea lor. Și bărbații pot avea oase mai fragile pe măsură ce îmbătrânesc. O fractură de stres are nevoie de câteva săptămâni de repaus pentru a se vindeca. Densitatea osoasă poate fi întărită cu exerciții fizice și cu dietă, și, după caz, medicamente. Întrebați medicul ce anume v-ar ajuta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.